Отидете към основна версия

1 924 6

Конте: Единният пазар на ЕС е изложен на риск, ако отговорът срещу Covid-19 не е координиран

  • италия-
  • испания-
  • ес-
  • коронавирус

Европейските лидери ще се срещнат в Брюксел на 17 и 18 юли

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че единният европейски пазар може да бъде изложен на риск, ако отговорът на блока срещу икономическата криза, причинена от Covid-19, не бъде „силен и координиран“. Това предаде Reuters.

"Ние бихме унищожили единния пазар", заяви Конте пред репортери в Мадрид на съвместна пресконференция с испанския премиер Педро Санчес.

Посещението на Конте в Мадрид е по повод на търсенето на обща позиция на страните от Южна Европа относно преговорите за възстановителен фонд на ЕС. Преди това, той бе в Лисабон при португалския си колега Антонио Коста.

Европейските лидери ще се срещнат в Брюксел на 17 и 18 юли, за да се опитат да постигнат споразумение относно структурата на фонда и относно това, дали той ще се основава на заеми или безвъзмездни грантове за нуждаещите се.

„Ако не отговорим на предизвикателството, ще бъдем оценени отрицателно от историята“, добави Конте.

Наред с възстановителния фонд и финансирането от Европейската инвестиционна банка, ЕС предложи на своите държави-членки линия за финансиране от Европейския стабилизационен механизъм(ЕСМ).

Правителствата в Испания и Италия все още преценяват дали да се възползват от заемите. 

Конте многократно е казвал, че страната му ще вземе решение за ЕСМ, след като блокът постигне съгласие  относно целия пакет мерки за подпомагане.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини