Отидете към основна версия

15 212 59

Пробив в Брюксел! "Пестеливата четворка" предложи компромис за бюджета на ЕС

  • ес-
  • икономика-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Започна вечерята на европейските лидери в опит за намиране на решение по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Започна вечерята на европейските лидери в опит за намиране на компромис по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията. 

Новото предложение на пестеливата четворка - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания - е съотношението безвъзмездни средства/заеми във възстановителния план да бъде еднакво - по 350 млрд. евро и в двете пера. 

Става дума за сериозно редуциране на това, което предлагаше Европейската комисия - четворката иска на първо място орязване на плана с 50 млрд. евро, а грантовете да бъдат намалени със 150 млрд. 

Това предложение се подкрепя и от Финландия, която го определя като "балансирано решение". 

На обратното мнение е президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард - тя призова лидерите да се придържат повече към предложението на Комисията с мотива, че е по-добре да се постигне съгласие по нещо амбициозно, отколкото бързо. По думите на европейски дипломат, преговорите биха могли да продължат и утре сутринта. 

По-рано днес стана ясно, че преговорите може да продължат и в понеделник.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с премиера Бойко Борисов, както и с лидерите на Румъния, Хърватия и Малта. По думите на европейски дипломат, преговорите биха могли да продължат и в понеделник сутринта, ако тази вечер има възможност за постигане на пробив по трите основни въпроса, които са обект на разнобой - модела на управление, размера на бюджета и фонда за възстановяване, обвързването на ползването на европейските средства с върховенството на закона. Това е така, защото дори и да има пробив, все още остават доста детайли за доуточняване за точното разпределение на парите. 

Друг дипломат твърди, че разговорите между експерти могат да продължат и след полунощ, ако има сигнали, че основните пречки могат да се преодолеят. Ако не се постигне споразумение по основните въпроси, срещата на върха може да приключи още тази вечер. 

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 34 гласа.

Свързани новини