Last news in Fakti

20 Юли, 2020 09:05 8 886 11

Кавга между лидери на ЕС! Орбан обвини премиер, че го мрази

  • ес-
  • брюксел-
  • бюджет-
  • унгария-
  • нидерландия-
  • виктор орбан-
  • марк рюте-
  • омраза

Лидерите на ЕС още не могат да се споразумеят

Кавга между лидери на ЕС! Орбан обвини премиер, че го мрази - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарският премиер Виктор Орбан каза пред репортери в неделя, че е необходимо повече време за договаряне на начин за свързване на финансирането от ЕС с върховенството на закона - и каза, че холандският премиер Марк Руте го мрази, пише европейската редакция на Politico.

Говорейки за предложение, което би обвързало достъпа до паричните средства на ЕС с критериите за правова държава, унгарският лидер постави под въпрос необходимостта от нов механизъм, но каза: „Ние не сме против това, нека го обсъдим, но отнема седмици. Готови сме да го направим, но новият правен инструмент и механизмът трябва да бъдат правилните“, предаде агенция "Фокус". 

Унгарският премиер заяви, че страната му има спор с Нидерландия по този въпрос. „Не знам каква е личната причина холандският премиер да мрази мен или Унгария, но той атакува толкова остро и е пределно ясно, че защото според неговото мнение Унгария не спазва върховенството на закона, тя трябва да бъде наказана финансово. . Това е неговата позиция, която не е приемлива, тъй като няма решение относно ситуацията с върховенството на закона в Унгария“, каза Орбан. Унгарският премиер заяви, че е направил две предложения на срещата на върха на лидерите на ЕС: германското председателство на Съвета да гарантира, че ще бъде взето решение относно процедурата за върховенство на закона срещу Унгария - така нареченото производство по член 7, и за неправителствените организации да бъдат регулирани по същия начин като политическите партии.

Орбан също заяви, че е готов да остане в Брюксел една седмица, за да получи сделка за бюджета и коронавирус. „Мисля, че имаме добър шанс да сключим сделка. Ако сделката бъде блокирана, това не е заради мен, а заради холандеца“. Той добави, че бившият комунистически режим „е използвал непроверени юридически термини, абсолютно същите, както е написано в предложението на холандеца. Той използва комунистически термини, той не е наясно с това“.

Рюте заяви пред репортери късно в събота вечерта, че върховенството на закона „е един от големите проблеми“, който все още трябва да бъде решен. Той каза, че предложението за преговори, представено от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, което ще изисква квалифицирано мнозинство от страните от ЕС да задейства механизъм за върховенство на закона, който може да намали плащанията за въпросната страна, е „разумно“, въпреки че Нидерландия предпочита дори по-строг подход. По неговите думи, че холандският парламент е формулирал твърда позиция по въпроса, което затвърждава позицията му да се съпротивлява срещу всяко по-нататъшно ограничаване на върховенството на закона.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руте

    46 8 Отговор
    Джендърът на Сороз иска Орбан да обича бежанцата.
  • 2 И Орбан е

    15 28 Отговор
    Мекере
  • 3 Жоро

    23 8 Отговор
    Алоооу холандеца от нидерландия. Я си изберете кое от двете имена ще ползвате. Мислите ли,че ви четат в Холандия. Какво се мъчите с тази Нидерландия?
  • 4 Няма и да могат

    22 6 Отговор
    Една от причините е че са допуснали чучело-Тулу*а сред тях!
  • 5 Абе

    14 25 Отговор
    Все комунистически диктатори като Орбан и Баце са недоволни.
  • 6 Самуил

    35 2 Отговор
    Ако критерият за парите е върховенството на закона - Баце ще се върне с празна торбичка.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 1345

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "Самуил":

    Вярно , на 100 %
  • 8 Ми мразят го

    24 2 Отговор
    Нали е анти-джендър и хетеро
  • 9 Гост 3893

    10 4 Отговор
    Баце що си би камшика като пит п. така от Брюксел

    Ни пари ,ни нищо Шиши ще го уволни
  • 10 ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА

    19 3 Отговор
    АКО БОЙКО БОРИСОВ БЕШЕ КАТО ОРБАН,НЯМАШЕ ДА ИМА ЦЕНА. НО БОЙКО СЕ ПОКАЗА КАТО ЕДИН СТРАХЛИВ , КРАДЛИВ ЛЪЖЕЦ. КРАДЕ И ЛЪЖЕ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И СЕ ДУПИ ПРЕД ЧУЖДИТЕ И ПРОДАВА РОД И РОДИНА. ПЪЛЕН АНТИПОД НА ОРБАН.ЗА КРАЖБИТЕ ,КОРУПЦИЯТА И ПРОДЖБАТА НЪ ДЪРЖАВНОСТА И СУВЕРЕНИТЕТА, БОЙКО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН И ОСЪДЕН.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: