Отидете към основна версия

18 733 16

В никакъв случай не яжте такова месо

  • месо-
  • храна-
  • здраве-
  • полезно-
  • вредно-
  • пилешко-
  • свинско

Скрити опасности дебнат в месото

Снимки: Shutterstock

Повечето хора по Земята обичат да си похапват месо. Безкрайните рецепти онлайн са доказателство.

Но замисляли ли сте се какви опасности, може да се крият в на пръв поглед безобидните меса? Оказва се, че в никакъв случай не трябва да ядем от дадено месо, ако то „отговаря“ на някои от изброените критерии, пише jenata.blitz.bg.

Яденето на въпросните мръвки е изключително опасно за здравето. Заболяванията, които провокират тези меса, са доста многобройни, макар и често да си приличат по симптоми. 

Похапването на развалено месо е изключително опасно, защото в него може да са се „приютили“ всевъзможни бактерии и паразити. 

Ето как да разберете, че въпросното месо е развалено:

Червено месо: говеждо, свинско, телешко

Разваленото месо винаги излъчва характерна миризма, която не може да бъде сбъркана. В този случай е важно да не го „пъхате“ в носа си, а да сложите ръка върху разваления продукт и след са подушите пръстите си. Това трябва да се направи, за да се предпазите от бактерии, които иначе директно могат да навлязат в носната лигавица.

Ако месото залежава в хладилника повече от пет дни, не се колебайте да го изхвърлите. Замразете го, ако няма да го готвите в следващите дни, за да не се развали, защото в противен случаи то отива на боклука.

Ако по месото са се развили опасни гъбички, то мръвката ще има зеленикав оттенък и цвят наподобяващ дъга. Това е ясен знак, че бактериите са унищожили мазнините в месото. Освен това разваленото червено месо също променя текстурата си - става лепкаво на пипане.

Бяло месо: пилешко и пуешко

Както при червеното месо, така и при бялото месо се развива неприятен „аромат“. А той от своя страна не само ще умирише кухнята ни, но като нищо ще „минира“ и хладилника, ако е престояло повече време там, което пък води и до наложително почистване на хладилника.

Бялото месо има „сянка“, която показва неговата „повреда“. Тя е не зеленикава (както при червеното месо), а сива. Ако бялото месо е развалено неговата структура ще бъде лепкава или твърде вискозна.

Внимавайте, защото върху бялото месо може да се образува мухъл. В този случай то трябва незабавно да бъде изхвърлено. Не си помисляйте да изрежете „увредената“ част – трябва да се отървете изцяло от парчето месо, тъй като то изцяло е заразено (дори и да не личи).

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини