Отидете към основна версия

1 580 3

Нова Зеландия отлага изборите заради коронавируса

  • нова зеландия-
  • джасинда ардърн-
  • ковид-19

Вчера островната държава отчете 13 случая на зараза с коронавируса, с което броят на активните случаи стана 69

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентарните избори в Нова Зеландия ще бъдат отложени с 4 седмици: от 19 септември за 17 октомври, заради повторната поява на новия коронавирус в страната след повече от 100 дни. Това съобщи премиерът Джасинда Ардърн.

"В крайна сметка, периодът до 17 октомври, около 9 седмици, дава на партиите достатъчно време, за да направят своите планове, предвид обстоятелствата, при които ще провеждаме кампаниите си. Избирателната комисия ще има време да се подготви, а избирателите - да се почувстват уверени, че изборите ще бъдат организирани по един безопасен, достъпен и заслужаващ доверие начин. С оглед на това решение, предлагам парламентът да се събере отново утре", каза Джасинда Ардърн.

Вчера Нова Зеландия отчете 13 случая на зараза с коронавируса, с което броят на активните случаи стана 69. Миналата седмица под 14-дневна карантина беше поставен най-големият град в страната Окланд.

По-рано новозеландската избирателна комисия увери, че гласуването може да се осъществи безопасно, но Ардърн заяви, че е взела предвид участието на избирателите, честността и сигурността. Тя добави, че е потърсила мнението на лидерите на всички партии, представени в парламента.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини