Отидете към основна версия

2 263 15

В САЩ пускат ваксина два дни преди изборите?

  • ваксина-
  • сащ-
  • пандемия-
  • избори-
  • коронавирус

САЩ са страната с най-много заразени с коронавирус

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изпратиха указания до всички 50 щата, американски територии и няколко големи града, като ги предупредиха да бъдат готови да разпространяват ваксина срещу коронавирус до 1 ноември, два дни преди президентските избори. Това предаде Voice of America, съобщи агенция "Фокус".

В писмо от четири страници, изпратено до губернаторите през август, CDC казаха на здравните департаменти да изготвят планове за ваксинация, „за да съвпадат с възможно най-ранното пускане на ваксината срещу COVID-19“. Щатите "в близко бъдеще" ще получат заявления за разрешителни от McKesson Corp., фирмата, която е сключила договор с CDC за разпространение на ваксини до обекти, включително държавни и местни здравни подразделения и болници, пише в писмото от 27 август.

„CDC спешно иска вашето съдействие за ускоряване на заявленията за тези подразделения и, ако е необходимо да се отменят изискванията, които биха попречили на тези съоръжения да функционират в пълен обем до 1 ноември 2020 г.“, пише в писмото. Здравните департаменти на отделните щати обаче заявиха, че им липсва персонал, пари и възможност, за да обучават хората за ваксините и след това да разпределят, администрират и проследяват стотици милиони дози, според американските медии.

„Трябва да се свърши огромно количество работа, която трябва да се подготви за тази програма за ваксинация и тя няма да бъде завършена до 1 ноември“, заяви д-р Кели Мур, от Минесота. „Щатите ще се нуждаят от повече финансови ресурси от сегашните.“ Неотдавнашно проучване на Центъра за изследване на общественото мнение AP-NOR установи, че само около половината от американците са заявили, че ще се ваксинират.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини