Отидете към основна версия

4 Февруари, 2021 10:38, обновена 4 Февруари, 2021 10:38 7 711 198

Венцислав Мутафчийски: Третата COVID-19 вълна ни удря до 3 седмици

  • коронавирус-
  • ангел кунчев-
  • венцислав мутафчийски

Няма да разхлабват нови мерки

Снимка: БГНЕС

Третата COVID-19 вълна ни удря до 3 седмици. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски, директор на Военно-медицинска академия.

Той даде да се разбере, че на фона на тези прогнози не трябва да се правят илюзии, че ще има ново разхлабване на мерките.

Призовавам гражданите да проявят разбиране. Нещо, което е разрешено, не значи, че е безопасно. Фитнесите са най-опасните места за заразяване с коронавирус, посочи ген. Мутафчийски.

Само в понеделник във Военномедицинска академия са били приети 13 души, толкова болни са приемани преди това за една седмица Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане на коронавируса в столицата, а в Кюстендил и някои други области е категорично“, заяви ген. Мутафчийски. Затова той апелира „да се затегнат редиците и да се подготвим за това, което ни очаква“. „Защитните средства трябва да се носят правилно, за да има ефект“, отново акцентира той.

„Апелът от наша страна е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият ни апел е към гражданите. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни. Те са най-опасното място. Валят огромен брой сигнали от граждани, които са стъписани от случващото се в зимните курорти и моловете. Това е отговорност както на съдържателите на хотели и съоръжения, така и на съдържателите на моловете и магазините, че не могат да се надвишава определен брой посетители и те трябва да спазват определените мерки - маските да се носят правилно, да се движат в коридори“, припомни председателят на Националния оперативен щаб.

„Сценариите, че за около 7 седмици сме достигнали този връх във втората вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболеваемост, на 14-дневна база. Сега стигнахме най-ниското си ниво от 90. В момента не сме 90. Сега сме 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са по-високи. Нямаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици“, каза още той.

По думите му смъртността не е достигнала до никакво плато, просто е спаднала до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 и е започнала да се качва пак.

„Колкото и да ми е неприятно да съм в ролята на лош вестител, не мога да спестя факти. Това е действителното положение“, заяви той.

По заболяемост се нареждаме на 26-о място в Европа и на 6-о място на Балканите. По смъртност сме на 130о място в Европейския съюз, изнесе данните главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

8 области в страната в момента са червената зона. Най-висока е заболяемостта в Кюстендил, а най-ниска в Търговище, каза още той. Доц. Кунчев сподели прогнозата си, че броят на случаите през целия февруари ще нарастват, припомни доц. Кунчев.

Кунчев каза, че ситуацията не е много различна от миналата седмица. „14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 хиляди, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6-то място на Балканския полуостров. По същият начин 14-дневната смъртност е 9,9 на 100 хиляди, което ни отрежда 13-то място в ЕС“, заяви той.

„Това, което ни кара да бъдем нащрек, е ситуацията вътре в страната по области, защото след силното изсветляване на картата в жълто и оранжево, ситуацията беше друга. На практика имаме осем области, които са в червената зона. Тази с най-висока заболяемост е Кюстендил с 245 на 100 хиляди, а с най-ниска е Търговище с 31,6 на 100 хиляди“, добави Кунчев.

„В групата на заболяемост на 20 до 60 са осем области. В средната група в оранжево са 12 области. Осем остават в червената зона, като това са някои като София град бяха върнати обратно в червената зона. Зависи откъде гледаме ситуацията. В момента тя все още е много добра. Пет страни в Европа са в най-светлата зона – България, Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия. Но тенденцията се променя“, уточни той.

Към момента в страната са доставени 94 920 дози ваксина от „Пфайзер” и „Модерна”. 50 124 дози са приложени до момента, съобщи доц. Кунчев. Броят на имунизираните учители е над 1400 учители, докладва доц. Кунчев.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 72 гласа.

Свързани новини