19 Септември, 2024 15:45 916 1

Кои храни помагат за здрав имунитет през есента

  • имунитет-
  • здраве-
  • есен-
  • храни

Топ 5 на най-добрите храни за железен имунитет

Кои храни помагат за здрав имунитет през есента - 1
Снимка: Shutterstock

Есента е период на застудяване и повишен риск от настинки. Но сезонните заболявания и неразположения могат да бъдат избегнати, ако добавите към диетата си само пет суперхрани, които ще укрепят имунната система, отбелязва изданието Wales Online.

Диетологът Кери Бийсън споделя, че някои ключови съставки, които можете да добавите към храната си през по-хладните месеци, могат да помогнат на тялото ви да повиши имунитета си. Експертът изброява и топ 5 на най-полезните храни в случая, които включват куркума, чесън, джинджифил, канела, ферментирали храни.

Топ 5 на най-добрите храни за железен имунитет през есента

"Куркумата е чудесна подправка, която трябва да консумирате повече през есенния и зимния сезон. Най-активният компонент на куркумата е куркуминът, който има антиоксидантни, противовъзпалителни и антивирусни свойства. За да сте сигурни, че тялото ви го усвоява ефективно, е най-добре да се комбинира с масло и черен пипер. Опитайте да я добавите към затоплящи ястия като супи", съветва експертът.

"Чесънът е друга чудесна домашна подправка, която да държите в шкафа си през по-хладните месеци. Обичайната съставка съдържа съединение, наречено алицин, което има антиоксидантни, антибактериални и антивирусни ефекти, което го прави задължителен за вашия имуностимулиращ арсенал", казва още експертът.

"Джинджифилът е любимата подправка на всички и има защо. Този корем има редица ползи за здравето. Това е един от най-ефективните природни методи за облекчаване на гаденето, когато имате грип, а също така е заредено с антиоксиданти, които предпазват тялото ви от вредни бактерии. Джинджифилът също има противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства и е доказано, че помага за укрепване на имунната ви система, което го прави ключова съставка за по-студените месеци, когато настинките върлуват", споделя д-р Бийсън.

Не само, че канелата е вкусна добавка към храна и топли напитки по време на празничния сезон, но може да помогне за предпазване от сезонни заболявания. Снабдена с две активни съединения – канелен малдехид и евгенол – които имат антиоксидантни, антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, канелата е чудесна съставка за вашите зимни топлоизолатори. Добавя се към задушени ябълки, солени и затоплящи напитки, препоръчва още специалистът, предава actualno.com

"70% от нашите имунни клетки всъщност се намират в червата, така че здравето на червата е от ключово значение за добре функциониращата имунна система. Полезните бактерии в микробиома на червата взаимодействат с имунната система, за да помогнат за регулирането на нейната функция. Ферментиралите храни като живо кисело мляко, кимчи, кисели краставички и кисело зеле съдържат много полезни бактерии, така че ги включете в диетата си през есента и зимата", съветва специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.