19 Септември, 2024 23:42 618 5

Когато антибиотиците вече не действат срещу опасни микроби

  • здраве-
  • антибиотици-
  • антибиотик-
  • лечение-
  • лекарства-
  • микроби-
  • резистентност

Фактът, че антибиотиците вече не са достатъчно ефикасни, се превръща във все по-голям проблем

Когато антибиотиците вече не действат срещу опасни микроби - 1
Снимка: Shutterstock

Известно е, че причинителите на болести могат да развият резистентност към антибиотиците, което да ги направи безполезни срещу тях. Ново изследване стига до извода, че до 2050 година 39 милион души по света могат да умрат, защото патогени са станали устойчиви на антибиотици, а при други 169 милиона смъртни случая такъв патоген може да бъде сред причините за настъпването на смъртта, пише АРД.

Изследователски екип, ръководен от Кристофър Мъри от Университета в Сиатъл, е използвал 520 милиона набора от данни, за да визуализира в компютърен модел развитието на антибиотичната резистентност в периода от 1990 г. до 2021 г., а моделът е послужил като основа за прогноза за следващите години. Резултатите от работата на учените са публикувани в научното списание „The Lancet".

Да се прецени колко голяма опасност в действителност представлява проблемът с резистентността обаче не е толкова просто. Така например ако по време на лечението на раково заболяване възникнат усложнения, причинени от мултирезистентни микроорганизми, причината за смъртта на пациента все пак обикновено се приписва на рака, посочват изследователите.

Особено засегнати са възрастните хора

От 1990 г. до 2021 г. над един милион души по света са умирали средно всяка година поради антимикробна резистентност, четем по-нататък в публикацията на АРД. Възрастта е определяща: докато броят на свързаните с резистентност смъртни случаи при децата на възраст под пет години е намалял с 50%, броят на смъртните случаи при над 70-годиншните е нараснал с 80%.

Изследователите обясняват това с често по-ниската ефективност или непоносимост на ваксините и лекарствата при по-възрастните хора, както и с повече основни заболявания. Тъй като групата на населението над 64 години ще нараства най-много през следващите години, моделът прогнозира ръст на смъртните случаи, свързани с резистентност, до 2050 година.

Кризата с антибиотиците не засяга само държавите с ниски или средни доходи. САЩ и Канада са сред петте региона на света, в които смъртните случаи, свързани с резистентност, са се увеличили най-много между 1990 и 2021 г. До 2050 г. най-висока такава смъртност се очаква в Южна Азия (включително Индия), Латинска Америка и в Карибския басейн, посочва още германската обществена медия.

Защо не трябва да се прекалява с употребата на антибиотици

Експертите отдавна предупреждават за нарастващата резистентност на бактериите към антибиотици. Една от важните причини за това е неправилната или прекомерна употреба на лекарства.

Антибиотиците помагат само срещу бактерии и са неефективни срещу вирусни инфекции, към които спадат повечето настинки. Но въпреки това се предписват често, а всяка тяхна употреба може да доведе до разпространението на нови резистентни бактерии, четем още в публикацията на АРД.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    8 0 Отговор
    Пак ли че са зтваряме?
  • 2 Франсоа дьо Льокур икономист

    3 0 Отговор
    Биологията е певалска наука някакви реални резултати от тоя сбирток не чакайте.
  • 3 ЛЕКАР

    2 0 Отговор
    Среброто си действа, няма резистентност към ннего. Сребърна колоидна вода
  • 4 Найденов

    2 0 Отговор
    Американските биолаборатории са насочени срещу човечеството и ще продължават да измислят все по-ужасяващи биологични оръжия....
  • 5 Kaлпазанин

    1 0 Отговор
    Аааа за вас ционистите изобщо не е проблем ,нали трябва да рекламирате ваксите и да ги продавате и да тровите овцете ,по лошото е че вие сте в дъното на това ,идиотите които за всеки текнал им соп@@дето бягат на доктор ,да му мислят,по голяма отрова отрова от вас няма ,защото всички болести тръгват от главата