19 Септември, 2024 12:49 1 400 1

4 есенни билки и техните ползи за здравето

  • билки-
  • есен-
  • лечебни растения-
  • ползи за здравето

По гори и поляни са узрели много диви плодове, които чакат да бъдат събрани и изсушени

4 есенни билки и техните ползи за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Многообразието от плодове през есента не е само в градините, освен тях, през този сезон е времето, в което могат да се съберат изключително голям брой лечебни растения. По гори и поляни са узрели много диви плодове, които чакат да бъдат събрани и изсушени. Освен това сега е и времето за събиране на корени и коренища.

Глог

Традиционно плодовете на глога се използват като затягащо средство, в медицината растението се използва при сърдечно-съдови нарушения и неврози, а също така за подобряване на кръвообръщението, подобряване на сърдечния тонус, а също така и като капиляроукрепващо средство.

Плодовете на глога съдържат флавоноиди (естествени антиоксиданти), витамини (А, С, К и група В), магнезий, калий. Листата и цветовете на растението се събират през пролетта и лятото, докато плодовете се събират през месеците септември и октомври. Добре е плодовете да се събират в сухо време. След като са събрани, плодовете се почистват от листата и дръжките. Сушенето в домашни условия става обикновено на слънце или на шарена сянка.

Брош

Интерес представляват 3-4-годишните растения. Събират се корените, когато наземната част на растението е започнала да увяхва. Почистени и измити, те се сушат на слънце или на сянка.

Билката помага за разтваряне на камъни в бъбреците и пикочния мехур, очиства матката и помага за образуването на костите. Действа още слабително, диуретично, жлъчегонно и за по-добро храносмилане. Брошът е полезен при скрофули, шипове, костна туберкулоза, жълтеница, абсцеси и други болести.

Божур

Медицинските свойства на белия божур са в издутите му грудести корени. Събирането им продължава до ноември. Извадените корени след старателно почистване се сушат на сянка или в сушилня. Добре изсушени, те са тъмнокафяви с неприятна миризма и горчив вкус.

Белият божур има спазмолитично действие и се прилага при менструални болки, схващане на скелетните мускули и стомашно-чревни спазми. Противовъзпалителните свойства на билката я правят полезна при лечението на ревматизъм и други възпалителни процеси.

Дрян

По съдържание на витамин С плодовете на дряна превъзхождат лимона и цариградското грозде. Богати са и на желязо, витамин Р, фитонциди, органични киселини.

Дрянът има тонизиращо, противовъзпалително и бактерицидно действие, консумацията му нормализира кръвното налягане и укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява апетита и балансира метаболизма.

Плодовете се берат от края на август до октомври, съветва puls.bg. Сушат се на сянка или в сушилня. Изсушените дренки са червени или тъмно червени на цвят, без миризма и с кисело сладникав вкус.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не на фалшивите химични храни

    2 0 Отговор
    Време е да се върнем към полезните билки, плодове и зеленчуци, които ни правят здрави, а не да се храним с изкуствените химични храни, които ни разболяват!