Отидете към основна версия

1 776 4

Лондон обещава ваксина за всички британци над 50 години до май

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • великобритания

В същото време властите активно се подготвят за въвеждането на задължителното карантиниране от 15 февруари на пристигащите от чужбина от 33 рискови страни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британското правителство обяви, че на всички на възраст над 50 години ще бъде предложена ваксина до месец май. Премиерът Борис Джонсън заяви, че е още рано да се говори за облекчаване на мерките, въпреки очакваното отваряне на част от училищата в средата на март.

Първоначално правителството казваше, че амбицията му е да ваксинира първите 9 приоритетни групи хора до пролетта. Масовото ваксиниране върви успешно, близо 11 милиона вече получиха първа доза ваксина.

Плановете са 15 милиона да бъдат ваксинирани до 15 февруари.

Министърът на здравепозването Мат Ханкок заяви, че „много неща трябва да се развият в правилната посока“, за да могат всички над 50 години да бъдат имунизирани.

По неговите думи „доставката на ваксина е най-сериозният ограничителен фактор“. Междувременно хората на Острова се вълнуват кога ще започне облекчаването на локдауна след като се появиха някои обнадеждаващи данни за леко намаляване на случаите на заразявания.

Борис Джонсън обеща на 22 февруари да предложи „пътна карта“ за облекчаване на мерките, но плеяда от учени предупреждават да не се избързва, някои дори искат това да започне едва когато броят на заразените падне под 1 000 на денонощие.

В същото време властите активно се подготвят за въвеждането на задължителното карантиниране от 15 февруари на пристигащите от чужбина от 33 рискови страни. Полицията активно ще помага за това. Охранители ще бъдат разположени по входовете и по всички етажи на хотелите, за да гарантират, че обитателите им няма да ги напускат по време на 10-дневната самоизолация.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини