Отидете към основна версия

1 611 39

Пристигат близо 30 000 дози от ваксината на AstraZeneca днес у нас

  • astrazeneca-
  • ваксина

Предимството на тази ваксина пред тази на Pfizer/BioNTech е в това, че не изисква за съхраняването ѝ много ниски температури

Снимка: БГНЕС

В 19 часа днес в България ще пристигнат първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Уточнява се, че поставянето на ваксините в хладилната камера щяло да бъде заснето от ведомството, като кадрите ще бъдат разпространени до всички медии.

Допълва се, че след приемането на ваксините, в 19:15 ч., пресконференция ще дадат изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Припомняме, че страни като Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Норвегия и Полша ще използват въпросната ваксина само за хора до определена възраст. Швейцария пък отказа да разреши използването на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Също така между Европейската комисия и AstraZeneca се разрази сериозен спор заради забавянето на планираните доставки на ваксините от фармацевтичната компания.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Оксфорд и AstraZeneca на 29 януари.

Предимството на тази ваксина пред тази на Pfizer/BioNTech е в това, че не изисква за съхраняването ѝ много ниски температури.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини