7 Февруари, 2021 09:11 3 327 55

Проф. Александрова: Ваксината на AstraZeneca не е опасна за възрастните

  • ваксина-
  • астразенека-
  • коронавирус

Тя не изключи възможността търсеният процент от 70% имуницирано население да се промени и за постигане на колективен имунитет срещу вируса да са нужни повече хора

Проф. Александрова: Ваксината на AstraZeneca не е опасна за възрастните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не говорим за безопасността на ваксината на AstraZeneca, тъй като тя има добър профил на безопасност. Говорим за това колко е ефективна. Няма да има по-страшни странични ефекти при по-възрастните хора. Просто няма категорични данни каква точно защита може да осигури за тях.

Това заяви пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова.

Вчера у нас пристигна третият одобрен от ЕС препарат в борбата с COVID-19 - този на Оксфордския университет и AstraZeneca. Имунизацията с него започва още днес. Опасения обаче съществуват за прилагането на ваксината върху хора над 65-годишна възраст. Много държави решиха да забранят приложението върху тази възрастова група заради липсата на достатъчно данни при клиничните изпитания.

"Данните се актуализират непрекъснато, защото се включват все повече хора. Работи се много в посока всяка една ваксина да бъде максимално добре изследвана. Колкото повече наблюдения има, толкова повече статистически достоверни ще са данните", посочи проф. Александрова и допълни:

"Ваксините на Pfizer и Moderna са РНК ваксини, а тази на AstraZeneca е с аденовирус, обработен така че да е съвсем безопасен. Периодът на поставяне на двете дози е по дълъг - между 4 и 12 седмици. Върху четири клинични проучвания се базира решението. Това, което знаем, е, че ефективността е 59.5%. Хората, които са включени са на възраст между 18 и 55 годишна възраст".

От тук идва и причината много страни да се въздържат да я прилагат върху по-възрастни хора, посочи още проф. Александрова.

Тя не изключи възможността търсеният процент от 70% имуницирано население да се промени и за постигане на колективен имунитет срещу вируса да са нужни повече хора.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как да е опасна

    18 1 Отговор
    Като я няма?

    Коментиран от #5

  • 2 А бе

    50 7 Отговор
    Тия ги разправяйте на шапката ми. Евреите като най-хитри взеха ваксината на Пфайзер-Байонтех с която се ваксинираха и отговорните другари у нас а за матряла Астра Зенека дето всички казват че не струва.

    Коментиран от #4, #49

  • 3 нашия

    26 1 Отговор
    айде уточнете се и тогава я изкарвайте за продан на пазара за ЩАСТИЕ-на подлъгалите се да им е яестито-да му имам втория акъл на българина -беше казал някой
  • 4 нашия

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "А бе":

    няма добра или лоша а има нужна или ненужна
  • 5 нашия

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Как да е опасна":

    и по-добре че я няма
  • 6 гадно

    26 4 Отговор
    Егати ваксината сме поръчали при 59% ефективност излиза, че за да е сигурно, че ще има ефект до 100% ще трябват двойни дози от АЗ.

    Коментиран от #7

  • 7 нашия

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    количеството не влияе ан ефективноста-50% са си 50%
  • 8 Е как разбра

    51 2 Отговор
    професорката, че ваксината на Астра зенека не е опасна за тази възрастова група, след като самата фирма производител не знае?
  • 9 Спокойно

    36 8 Отговор
    То и като гръмна Чернобил нямаше нищо страшно...Е някакъв скок на онкологичните заболявания с около 4-500 пъти за последните 35 години какво толкова са...?
  • 10 бай Иван

    27 2 Отговор
    А ЗАЩО КАТО НЕ Е ОПАСНА САМО ТОВА ПОВТАРЯТ РАЗНИ МАТЕМАТИЦИ САМОЗВАНИ И ПЛАТЕНИ ЗА ЕДНАТА РЕКЛАМА,че то и другите лекарства не са опасни ама не се натякват всеки ден и час???
  • 11 Таяе престъпник

    43 2 Отговор
    ЦЯЛ ЕС ЗАБРАНИХА ЗА ВЪЗРАСТНИ ДАЖЕ И В АНГЛИЯ ГА ТИ ПЛСТЕНАТА ПОДЛОГА ТИ СЛОЖИ ЛИ СА МА ОВСО
  • 12 ДжафДжаф

    19 1 Отговор
    От всички небивалици за тая ваксина, които се публикуват, най-странна е тази с обърканите дози на близо 1500 тестера! По грешка намалили дзата на половина и изведнъж ефективността скочила от 50% на цели 90%! Ами хич?? Направо удряме 100%. А кво да кажем за опитите въпросната ваксина да се смесва със Спутник V или пък тази на Ф/р/изер! Давайте китайска! То май всички са едно големо кафяво, ама поне да е по-евтино!!
  • 13 Алоооо

    40 2 Отговор
    Ваксинирай всички близки и роднини с тази ваксина.Стига реклами, че ни омръзнахте вече.Купихте ги и се чудите кой да хванете за рибка и да ги уморите.Уж починал от инфаркт.Греховете ви нямат край! Лекари , продали душите си за пари!
  • 14 Последния Софиянец

    34 2 Отговор
    Тази скоро ще отговаря за геноцида срещу възрастните хора.
  • 15 шефа на кнефа

    34 3 Отговор
    Целият Свят я спира само проф.Намкоя си с измислената титла платена от Геоб платили вакдината казва че е ок.Изхарчихме милиарди за ваксини които ще хвърлим.Ще ги плаща безработното българско стадо как не знам.А има за плащане оше и немски кораби и ф-16 дългът се трупа в геометрипна прохресия.
  • 16 Анонимен

    20 1 Отговор
    А дали е ефективна,госпожо.Престъпно ни агитират управляващите!
  • 17 От дек на дек

    21 0 Отговор
    Ваксинирайте тогава с нея СДС-Шайката и ГРОБ-Хунтата.
    Започнете първо с Преродената Пастирка,Коня,Сашо Фашагата,Бакъря,Краставия Петко(Симонов),усмихната Корупция,Ьвъки Молитви и Тиквата.Най-накрая и ДрагалЪвскиягтржат Ай дук.
  • 18 далавери

    19 1 Отговор
    Тотално сгрешената и недостатъчно изследвана ваксина на Астр-Зенека не беше разрешена в доста страни. В Германия например, тя не се прилага на лица над 55 год. Ефективността й, при две нормални дози е малко над 50%! Във Великобритания се чудят с каква друга ваксина да я смесват, за да повишат ефективността й! У нас, благодарение на лобизма на "експертите" от ГЕРБ, ще получаваме милиони бройки точно от тази ваксина! Но, едва ли точно тези експерти ще се ваксинират с нея?
  • 19 В ИСПАНИЯ

    21 2 Отговор
    В УСПАНИЯ УМРЯХА НАД 50 ЧОВЕКА НЕ БИЛА ОПСНА КОГО ЛЪЖЕШ МА?
  • 20 В.В.П.

    19 3 Отговор
    Не е опасна,само малко умират от нея.Но иначе е супер яка..!!
  • 21 РАДИО ЕЛТО

    9 2 Отговор
    опасна е
  • 22 Чуй ме народе

    26 1 Отговор
    БРАТ МИ РАБОТИ В БРИСТОЛ В СТАРЧЕСКИ ДОМ И МУ СЛОЖИХА ЗАДУЛЖИТЕЛНО ВАКСИНА АСТРА ЗЕНЕКА ТОЙ МЛАД И ЯК ЦЯЛ МЕДЕЦ ПОЛУЧИ СЪДЕЧНИ И ДРУГИ ПРОБЛЕМИ А КАКВО СТАНА С С ВЪЗРАСТНИТЕ ТАМ НЯМА ДА ВИ ПИША ДА НЕ ВИ ПЛАША ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА РЕШЕТЕ СИ САМИ
  • 23 Сандо

    13 1 Отговор
    В Западния свят цари някаква шизофрения!Няма ли най-накрая да се съберат и да решат да говорят едно и също,а ние вече знаем какви са им лъжите.
  • 24 Кил Гейтз

    5 0 Отговор
    Има вече в нета извадки от листовката на български език. Потърсете
    "АЗ-листовка-НА-БЪЛГАРСКИ-ЕЗИК" като АЗ напишете на латиница, примерно в някакъв си български таймс го има това любопитно четиво.
  • 25 Спасов

    13 0 Отговор
    А кои нагълтаха комисионните, че не е забраняват за възрастни хора над 55 години?! Да кажат сега разбирачите от всичко!

    Коментиран от #30

  • 26 Шекел

    16 0 Отговор
    За най успешната ваксина Спурник никой не говори.Откритието на Спутник е равно с откривянето на пеотивобясната ваксина от Луи Пастьор.Естествено никой няма да признае Руснаците.
  • 27 Гоуст

    14 1 Отговор
    Ваксинацията не върви по план а ваксините са купени.Паеите са преведени а икономиката не работи.Затъването е тотално а дори не ми се мисли какво ще става с тоталнтаа каатастрофа в образовянието която настъпва.Нима ще искате да ви лекува след време доктор завършил дистанционно?
  • 28 Аз40🏴‍☠️

    11 1 Отговор
    Тези и целия свят да им каже, че е опасна ще продължават да си я пробутват. Трябва да тече програмата по обезлюдяване, няма как. Вие си отричайте, все тая.

    Коментиран от #29

  • 29 Ами ДА

    20 0 Отговор

    До коментар #28 от "Аз40🏴‍☠️":

    Не била опасна! А полезна ли е или Зоя Паунова получи стотици милиони? Майка на евродепутатката Ева Паунова Майдел от ГЕРБ.

    Коментиран от #33

  • 30 Отговор

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Спасов":

    Питай НОЩ, Министър Ангелов и Зоя Паунова.
  • 31 Да, си я сложат вечните връзкари

    8 0 Отговор
    Тук е ваксината.. пристигна.....!
  • 32 Ние

    12 1 Отговор
    ТАЗИ ПР4ОФЕСОРКА МНОГО ЗНАЕ . ФИРМАТА АСТРА ЗЕНЕКА НЕ ЗНАЕ ЗАЩОТО НЕ Е ТЕСТВАНА НА ВЬЗРАСТНИ ХОРА . ТО МНОГО ПРОФЕСОРИ И ДОЦЕНТИ ИМА .ВЕЧЕ НИ БАЛАМОСВАТ ПОЧТИ ГОДИНА.АКО СТАВА НЕЩО ОТ ТЯХ ТРЯБВАШЕ ДА СМЕ ПРИКЛЮЧИЛИ С ТОЯ ВИРУС.ЗАЩО НАМАЛЯХА ИЗЛЕКУВАНИТЕ. СТЬКМИСТИКАТА ПРОДЬЛЖАВА .

    Коментиран от #36

  • 33 Шекел

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ами ДА":

    Ама като дойдат избори пак за Гроб гласуваш а?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 поп Алигорко

    10 0 Отговор
    Бог ще накаже Българоубиецът от Банкя !!!
  • 36 Анти

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ние":

    Бойко колко плаща на тази професорка за рекламата на Астра Зенека, за да мине далаверата с ваксините? Чекмеджета срещу живота!
  • 37 ПСР

    11 1 Отговор
    Цялата Власт и подопечните й,се опитват да ме убедят,колко е достолепен препарат е Астра ваксината.Да,ама не е така.Векторна ваксина е-това,което е написано по-горе,е на практика невярно.Описанието по-скоро важи за третото поколение-антигенни ваксини,като тази на Санофи,напр.При 65% ефективност,сходната векторна ваксина Спутник е с 91.6%.Даже САЩ признават,че разработката й, е уникално научно постижение,непознато от времената на СССР,досега.Така че,стига оправдания и заблуди-бла,бла,бла е цялата ви"научна"риторика.
  • 38 Стига!

    9 1 Отговор
    Да й се отнеме титлата на тая! Цял свят отрича ваксината!
  • 39 Много държави

    9 1 Отговор
    са я забранили тази ваксина за хората над 60г. но тука хунтата потрива ръце с надежда да се отърве от наглите пенсионери, затова я поръчва с вагони.
  • 40 ТРОПЧО

    5 0 Отговор
    ЩОМ КАЗВАШ ВАКСИНИРАИ СЕ ТИ И СЕМЕИСТВОТО СИ ДА ВИДИМ АМА ПУБЛИЧНО НИИ ПО КЪСНО
  • 41 По точно

    3 2 Отговор
    Никога не е стоял въпрос дали тази ваксина е опасна. Други са дебатите за нея
  • 42 проф Александрова?? Обсъждат по Света

    9 1 Отговор
    Дали е Разумно хора над 55г да се ваксинират с Астра Зенека!!!! А тие Хвалиш??Като почина няколко на години над 55г ще те видиме каква Песен ще пееш тогава! Те те определят роднините среща в Съда!! И ще бъдат много Ядосани!! А ти ще повтараш, "как Неса те правилно разбрали"!!! Но това няма да върне Покойниците!!! Мисли преди да Агитираш???
  • 43 Щети

    0 1 Отговор
    Определят среща
  • 44 Капиталистите

    5 2 Отговор
    видяха, че социалната система не издържа и решиха да изтребят пенсионерите. Първо с вирус, сега вируса директно чрез спринцовка.
  • 45 Ужасът

    4 0 Отговор
    Не е опасна , но казаха че няма много голям ефект на хора над определена възраст. Кой знае.
  • 46 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Ние сме държавата с най много професори на глава от населението,количество от което няма качество. Стига с тази Астра зенека,пробутаха ни поредния демократичен боклук благодарение на Ева Майдел. Вижте какво пишат американците за руската ваксина,нали тях гледате непрекъснато.

    Коментиран от #51

  • 47 хахаха

    3 1 Отговор
    Я стадото бантускотове как се разблеяло ...
    Толкова слабоумно, че гласува за Имбецилна Тиква, но в същото време се мисли за образовано и информирано.
    ХАхахахахахахахаха.
    До вчера плямпаха как само възрастни хора със заболявания се били разболявали, днес дудне за ваксината колко опасна била.
    "цял свят я бил забранил"... ХАхахахахахаха
    Давайте тиквопитеци! Още можете!
  • 48 Nike

    3 0 Отговор
    Мене ако питаш ако са роднини на място направо ще и отрежат главата
  • 49 Верно ли

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "А бе":

    Мхм, и започнаха ваксинираните дъртаци да умират. Та затуй на Астра Зенека не ставала, че няма как няколко дни след ваксинация да опъне пенса петалата :)))
  • 50 324

    4 0 Отговор
    Не е опасна, но е безефикастна! Тогава за чий ще ги ваксинирате освен ако нямате зсдни мисли?
  • 51 За Пенев

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Павел пенев":

    Ние сме уникална държава.С най нисък жизнен стандарт в Европа, с най нископлатен труд,пенсии.И на първо място със Висши учебни заведения,и брой професори,спрямо броя на населението.Професори към2018 година- 2880 .човека.На три хиляди българи( от пеленаче до старец) по един професор.Е,в,ем ти щати,е,вем ти руснаци.
  • 52 Гост

    3 0 Отговор
    Не е опасна за възрастните да се разболеят, ваксината просто ще ги умъртви безболезнено – тя затова е и създадена.
  • 53 1234

    2 0 Отговор
    Като не е вредна за въздрасните защо Швейцария я замрази.
  • 54 Пурко

    0 0 Отговор
    Наистина не опсана. Тя е безполезна. В ЮАР са я спрели, защото няма полза от нея срещу нощия щам. Честито, госпожа Майдел.
  • 55 Раз-два

    0 0 Отговор
    За да каже ,че не е опасна,предполагам лично е наблюдавала тестването при лабораторни животни и е видяла,че всичко е О.К. Или ние сме лабораторните животинки и в близките 5-10 години ще се записват резултатите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове