Отидете към основна версия

2 194 22

Аржентина е одобрила руската ваксина на сляпо

  • аржентина-
  • русия-
  • спутник v-
  • руска ваксина-
  • коронавирус-
  • на сляпо-
  • заразени

Достъп до информацията за руската ваксина са имали само 7 чиновници

Снимка: БГНЕС/ EPA

Регистрацията на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" в Аржентина е получена необичайно бързо, а чиновниците, от които е зависело решението, изглежда не са имали пълен достъп до документите за препарата, съобщават изданията "Медуза" и La Nacion, цитирани от News.bg.

Уточнява се, че договорът за доставките на ваксината е бил сключен между две частни компании под британска юрисдикция. Изданието La Nacion цитира депутати от управляващата коалиция Frente de Todos, които признават, че аржентинската компания е закупила руската ваксина, още преди да излязат резултатите от клиничните изследвания и да е налице пълният пакет от документи. По думите им, по този начин Аржентина е станала една от първите държави, които са одобрили препарата.

Разследване, проведено от La Nacion, е показало, че достъп до информацията за руската ваксина са имали само 7 чиновници, сред които министърът на здравеопазването Гинес Гонсалес Гарсия и шефът на Управлението за достъп до здравеопазване Карла Висоти. В документите има заличени пасажи и цели цензурирани страници, което означава, че и запознатите седмина души по всяка вероятност не са получили пълната информация. Научните сертификати, предоставени от Москва, са предназначени за вътрешно ползване в Русия и не отговарят на международните стандарти, а в едни от техническите доклади вместо резултатите от клиничните изследвания е цитиран пресматериал на центъра "Гамалея", сочен като създател на ваксината.

Договорът е сключен между две частни компании, а не между държавите, макар че именно с това беше обяснена секретността при преговорите. От руска страна за доставките отговаря дружеството "Вакцина человека", създадено през 2020 г. в Москва от Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) за продажби на ваксината зад граница. Вносител е аржентинска компания, която има разрешение от държавния регулатор да разпространява с търговска цел "Спутник V". Споразумението за доставки на 20 милиона дози с възможност да се увеличат до 30 милиона е подписано от двете компании под британска юрисдикция. Стойността на договора не е обявена официално, но аржентинското издание посочва сума от около 200 милиона долара, базирана върху единична цена за доза от 10 долара.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.

Свързани новини