Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 11:29 2 189 22

Аржентина е одобрила руската ваксина на сляпо

  • аржентина-
  • русия-
  • спутник v-
  • руска ваксина-
  • коронавирус-
  • на сляпо-
  • заразени

Достъп до информацията за руската ваксина са имали само 7 чиновници

Аржентина е одобрила руската ваксина на сляпо - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Регистрацията на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" в Аржентина е получена необичайно бързо, а чиновниците, от които е зависело решението, изглежда не са имали пълен достъп до документите за препарата, съобщават изданията "Медуза" и La Nacion, цитирани от News.bg.

Уточнява се, че договорът за доставките на ваксината е бил сключен между две частни компании под британска юрисдикция. Изданието La Nacion цитира депутати от управляващата коалиция Frente de Todos, които признават, че аржентинската компания е закупила руската ваксина, още преди да излязат резултатите от клиничните изследвания и да е налице пълният пакет от документи. По думите им, по този начин Аржентина е станала една от първите държави, които са одобрили препарата.

Разследване, проведено от La Nacion, е показало, че достъп до информацията за руската ваксина са имали само 7 чиновници, сред които министърът на здравеопазването Гинес Гонсалес Гарсия и шефът на Управлението за достъп до здравеопазване Карла Висоти. В документите има заличени пасажи и цели цензурирани страници, което означава, че и запознатите седмина души по всяка вероятност не са получили пълната информация. Научните сертификати, предоставени от Москва, са предназначени за вътрешно ползване в Русия и не отговарят на международните стандарти, а в едни от техническите доклади вместо резултатите от клиничните изследвания е цитиран пресматериал на центъра "Гамалея", сочен като създател на ваксината.

Договорът е сключен между две частни компании, а не между държавите, макар че именно с това беше обяснена секретността при преговорите. От руска страна за доставките отговаря дружеството "Вакцина человека", създадено през 2020 г. в Москва от Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) за продажби на ваксината зад граница. Вносител е аржентинска компания, която има разрешение от държавния регулатор да разпространява с търговска цел "Спутник V". Споразумението за доставки на 20 милиона дози с възможност да се увеличат до 30 милиона е подписано от двете компании под британска юрисдикция. Стойността на договора не е обявена официално, но аржентинското издание посочва сума от около 200 милиона долара, базирана върху единична цена за доза от 10 долара.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    28 1 Отговор
    ХА ХАХА...КОЙ,ЩЕ ВИ ПИТА ВАС БЕ,АЛООООО...
  • 2 само питам

    37 2 Отговор
    Доставката се извършва от две частни компании под Английска юрисдикция ????!!!!
    Англичаните купуват и препродават ли ?
    Защо не продават тяхната Зенека ?

    Коментиран от #18

  • 3 Павел Пенев

    38 1 Отговор
    Не се притеснявайте за аржентинците,вие се боцкайте с Астра зенека и с широко отворени очи.
  • 4 Кеша на Ковид

    34 1 Отговор
    И тук е така- цял свят ограничава или отхвърля британската "Астра Зенека", а ние одобряваме на сляпо.
  • 5 Каишков

    35 1 Отговор
    А ЕС като плати милиони на BioNTech , Модерна и още няколко фирми - авансово , без да са произвели още нито една ваксина ?
    Камоли пък да са тествани и произведени .
  • 6 незабравко

    27 1 Отговор
    Pfizer оттегля регистрацията на ваксината в Индия, защото регулаторът е Индия не е получил данни за изпитанията.
  • 7 Сандо

    17 0 Отговор
    Битката за милиардите е безмилостна и жестока.Някои журналисти също ще се облажат от участието си в нея.Последните за които някой мисли са боцканите.
  • 8 джаба

    14 0 Отговор
    ама ние оторковците лапкаме зенеката щото никой не я иска тори и масаите в масай мара
  • 9 Др. Йомуноулог

    6 17 Отговор
    Руската ваксина е разработена с наблюдения над 100 (СТО) души. В ЕС и в САЩ се наблюдават над 40 000 (ЧЕТИРДЕСЕТ ХИЛЯДИ) души. Не казвам коя е хубава, добра или лоша. Това са факти. Явно трябва да мине още доста време, за да се разбере как стоят в действителност нещата. Срам и позор за Big Pharma компаниите, защото не намериха начин да обединят усилия в разработката на ВАКСИНА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО! Още не е късно, но Байдън се крие в мазето, Путин се разправя с Навални, Китаеца дебне всички, Меркел прави тръба, Джонсън го боли фара, а Макарон си пази бабата и твай...

    Коментиран от #14

  • 10 Пацо

    23 0 Отговор
    Русофобия.... В началото опозицията наистина критикува. Но сега одобрява действията на правителството. Само за информация. Русия и Аржентина имат договор за стратегическо сътрудничество. И затова получават ваксина от Русия. Над 300000 са ваксинирани с руската ваксина. В момента вървят преговори за производство на Спутник в Аржентина. Само с това този казал онзи казал не става.
    Щ
  • 11 Хи Хи

    22 0 Отговор
    Аржентина на сляпо. Турция, Индия, Унгария, Чехия, Австрия и те. То половината свят сляп бе.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Опааа

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хи Хи":

    Е, светът малко по малко започна да проглежда отвъд мъглата от евроатлантическа пропаганда с миризма на кравешка оборска тор!
  • 13 Абе

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хи Хи":

    Щом са знаели най-важните чиновници в страната значи не е на сляпо.......освен това явно в Аржентина не са идиоти и вярват във възможностите и коректността на Русия.......затова са решили да не се мотаят излишно и да поръчат по-навреме от ваксината! Да му мислят тия(като нас)дето поръчаха от американските и английските скъпи, но прехвалени и опасни боклуци!
  • 14 ***

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Др. Йомуноулог":

    Те толкова ваксини не са произвели и продали, ти вече си намерил 40000 идиота,..... да не са българи читатели?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А замислете се де

    10 0 Отговор
    Е много елементарно твърдение,че 7-8 чиновници имали доступ до документите.В Аржентина дали пък са такива балъци ? Ще рискуват милиони техни граждани,ще рискуват натиск от страна на САЩ, ще рискуват очерняне от "свободните медии".... ---къде е логиката на тези драскачи????
  • 17 Костова

    5 0 Отговор
    Да не мрънкат, а да се обърнат към Великобритания, ако има нередности в договора, нали под нейна юрисдикция е подписан.
  • 18 стоян

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "само питам":

    До 2 ком -защото там в Лондон живеят руските олигарси и там са офисите им -купуват с помоща на Путин от държавата за 5 долара а препродават за 10
  • 19 Джизъсчо

    0 1 Отговор
    Не насляпо, а по партийна джизгия.
  • 20 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ОБЩО ВЗЕТО -ПРИ ЦИОНИСТКАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ИНВАЗИЯ ПОВЕЧЕТО КОМПАНИИ СА ЧАСТНИ -ОСОБЕННО БРИТАНСКИТЕ !!! НО ЗАЩО ВДОЛАРИ , А НИ В ПАУНДИ -НЕ Е ИЗВЕСТНО !!! АЗ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ САМО СЪС "СПУТНИК -В" - АМА ТУКА НЯААМААА !!!!!!!
  • 21 азсъмси

    0 0 Отговор
    Айде Сорос чрез неговите платени журналейци взе да писка срещу руската ваксина. Много се загрижили те за прозрачността!!! ХАХАХА

    Защо по-добре соросоидите не кажат откъде дойде вируса. Люк Монтание, получил нобелова награда за откриването на СПИН каза, че вирусът е с изкуствен произход. В същото време американците имат стотици военни биолаборатории пръснати по целия свят.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.