Отидете към основна версия

11 034 22

Китай отправи 3 неудобни въпроса към САЩ и Великобритания

  • китай-
  • световна здравна организация-
  • ухан-
  • коронавирус

Пекин вече води задълбочено, професионално и научно сътрудничество със СЗО и се надява другите страни да направят същото и да споделят резултатите от изследванията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На редовната си пресконференция вчера говорителката на китайското Външно министерство Хуа Чунин заяви, че някои западни политици постоянно говорят за „независимост“, но това не означава, че Китай трябва да робува на презумпцията за вина на Запада. Тя каза, че независим доклад и научни резултати могат да бъдат постигнати, ако се прояви уважение към науката и фактите.

Хуа Чунин каза това в отговор на съмненията на официални лица от САЩ и Великобритания за независимия характер на доклада на експертната група на СЗО, съобщава Радио Китай.

„Някои американци заявиха, че Китай трябва да води всестранно и пълно сътрудничество със СЗО и Китай прави именно това“, подчерта Хуа Чунин. „Експертите на СЗО вече многократно заявиха, че китайската страна е оказала пълно съдействие в работата им и те са почувствали откритостта и доверието на китайските си колеги. Освен това те получиха важна нова информация и разбраха повече за пътищата за предаване на вируса“, добави говорителката.

Хуа Чунин посочи още, че в момента международните медии публикуват повече информация за разпространението на вируса и пандемията от втората половина на 2019 г., включително и САЩ, давайки няколко примера.

“Всички тези новини са на американските медии и не идват от Китай“, каза Хуа Чунин. „Това, което искаме да знаем, е дали САЩ могат да предоставят оригиналния източник на тези данни? Могат ли да водят пълно сътрудничество със СЗО? Могат ли да поканят експерти на СЗО да проучат произхода на вируса и да получат независими резултати?“

Хуа Чунин подчерта, че според експертите с повечето факти и доказателства ще има промени в проучванията за произхода на вируса. Китай вече води задълбочено, професионално и научно сътрудничество със СЗО и се надява другите страни да направят същото и да споделят резултатите от изследванията, заедно да поемат отговорност за сътрудничеството в борбата с пандемията и създаването на общността на споделеното здравеопазване.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.

Свързани новини