Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 20:30 5 386 105

Половината българи не искат да се ваксинират срещу COVID-19. Какъв е проблемът?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Този избор всъщност е привидно рационален и за хора със сериозни когнитивни активи

Половината българи не искат да се ваксинират срещу COVID-19. Какъв е проблемът? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Половината българи са твърдо против ваксините срещу Ковид-19. А близо 37% казват, че ще изчакат и ще се ваксинират на по-късен етап. Защо? Какъв е проблемът?

От Веселин Стойнев.

В България ваксините срещу коронавируса са малко, но и желаещите да се ваксинират не са много. Според национални представителни проучвания на "Галъп" и "Алфа Рисърч", половината българи категорично не желаят да се ваксинират. Нищо чудно, когато някой ден разполагаме с много ваксини, да се наложи да ги изхвърляме.

Но не сме сами. Почти половината французи през декември са били твърдо против ваксините срещу Ковид-19, както и близо една трета от германците. Социолозите от "Галъп" твърдят, че България е на средни места в Европа по отрицание на ваксините, близо до много други източноевропейци. Според "Алфа Рисърч", в България са се ваксинирали вече 1,5%, а сред останалите твърдите застъпници за ваксините - хората, които искат възможно най-бързо да се ваксинират - са под 10% (при 14% през декември), изчакващите да се ваксинират на по-късен етап са близо 37%.

Една трета вече са изкарали Ковид-19. Затова ли не искат ваксина?

Според изследователите от "Галъп", една трета от населението вече е преболедувало вируса - от безсимптомно до тежко, поради което е нормално да не иска да се ваксинира или да изчаква. За социолозите от "Алфа Рисърч" пък организацията и комуникацията, свързани с имунизационната кампания, са слаби и това води до отлив на желаещи да се имунизират.

Тези хипотези са убедителни, но едва ли изясняват напълно защо толкова много българи са резервирани към ваксините. А преди по-малко от година ваксините се чакаха като панацея, без изобщо да има големи надежди, че ще се появят толкова скоро и с такова разнообразие.

Може би една от предпоставките за имунизационната неохота е, че свикнахме да живеем с вируса, овсекидневихме го, както се казва на социологически език. За пандемията се говори от сутрин до вечер както в публичната, така и в частната сфера. Ковид-19 вече не е нещо сакрално и непознато, а опитомено и дори втръснало; първичният панически страх е заменен от неизбежна, но преодолима заплаха. За сравнение, войниците, обстрелвани за пръв път на фронта, се стряскат от всеки избухнал снаряд, но с времето сетивата и психиката им свикват и реакцията им е овладяна. Ваксината пък вече не е манна небесна, каквато щеше да е, ако я имаше през април миналата година - към нея вече може да се подхожда пресметливо.

Неин ред е да бъде овсекидневена и опитомена. За целта първо трябва да паднат неизвестните - наистина ли е много ефективна и напълно ли е безопасна. После на кантара на полезността от медикамента може да има разсъждения от рода - аз съм нулева кръвна група, при която, нали е най-защитена, ако ме пипне ковидът, ще го изкарам като грип, за какво ми е ваксина, която кой знае какво може да ми отключи. Или - ще се ваксинирам, за да отида на море в Гърция, че май готвят имунни паспорти, но иначе нямам нужда. В пресметливата рационализация влиза и самото разнообразие от ваксини - защо тогава да не изчакам да видя коя е най-най добра и да е достъпна у нас. А може да изчакам да се появят и други ваксини, което отлага още повече избора ми.

Тази рационална калкулация обаче е трудна до невъзможност в условията си. От една страна, информацията е море - стига да имаш време и да поназнайваш чужд език, за да ползваш повече източници в интернет. Сега не е като при социализма - навремето нямаше къде да се информираш подробно, хеле пък да чуеш критично мнение, а и нямаше особен смисъл, защото и без това никой не те питаше искаш ли, не искаш ли - ваксинираха наред. А днес не само не можеш да обхванеш изобилието от информация, но тя е и несигурна. Едно, че демократичният достъп до нея и неограничената свобода на мненията принизяват и дори декласират авторитетите, друго, че тези авторитети - учени, лекари, сами се детронират в очите на редовия потребител на информация, като често застават на противоположни позиции или не твърдят нищо с абсолютна сигурност.

Така изборът в крайна сметка зависи от образоваността и умението за критично отсяване и обработка на информацията, но в повечето случаи - поради когнитивни дефицити - той е плод на интуиция, симпатия или на последното прието за вярно мнение. А онези, които не успяват, чак до девиантност, да понесат необятния и противоречив информационен свят, го смаляват и подреждат по най-вулгарен начин - например с вярването, че чрез ваксините ще бъдат чипирани.

Можем ли да контролираме всички рискове?

Да се ваксинираш или не? И ако да - кога и с каква ваксина? Този избор всъщност е привидно рационален и за хора със сериозни когнитивни активи. И те като всички живеят в свят на всевъзможни рискове и се мъчат да ги управляват в кръгова отбрана. И те, уж по-рационално, свиват света до смилаеми размери, не смогвайки да приоритизират опциите, които изскачат от тях: няма да позволя да вземат антигенен тест на детето ми, защото за пробата се бърка твърде дълбоко в носа и това може да е болезнено за него; няма да ползвам ваксина от второ поколение, защото дори да е сигурна срещу ковида, утре може да ми причини евентуално рак.

В желанието си да изтрият всички рискове от живота си като в компютърна игра, този тип хора превръщат екзистенциалния си страх от рискове в най-големия риск в живота си. Пропускат да елиминират или контролират съвсем обозрими рискове, като поставят редом до тях напълно хипотетични заплахи. Така те са само на ръка разстояние от онези, които като безпомощни хуманоиди, захвърлени в скрапа на цивилизацията, смятат, че целта на ваксинирането е чипирането на населението.

Всъщност проблемът с разсъдъка - и при едните, които го нямат много, и при другите, при които той дори е в повече, идва от липсата на смирение. Както и от забрава на основните ни ориентири - постоянното питане за смисъла на живота и за това докъде могат да стигнат границите на човешката природа. На езика на ковидния дневен ред това означава - можем ли да живеем смислено и щастливо, без да се реем хазартно по течението на рисковете, но и без да си въобразяваме, че можем да управляваме всички възможни рискове.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    132 8 Отговор
    не половината много над 75% са нежелаещите -проблемът е в здравия разум и смисъл----който липсва в призивите за ваксиниране....народа не е толкова прост като Боко

    Коментиран от #4

  • 2 СТИГА ВЕ БOKЛУК

    7 155 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ ТЕЛЕВИЗИЯ И ВИЖТЕ КАКВИ ОПАШКИ ИМА ЗА ВАКСИНА!!!!!КОЙТО НЕ ЩЕ ВАКСИНА ДА ХВАЩА ВЛАКА ЗА ТАНЗАНИЯ!!!!

    Коментиран от #40, #49, #57, #94

  • 3 Овчарник

    98 10 Отговор
    Проблема е че ваксината е като недоносено бебе рано излязло от майка си.Толкова набързо направиха ваксина която не е тествана научно и нищо чудно ваксинираните да станат кривогледи и малоумни зомбита.

    Коментиран от #5, #58, #92

  • 4 ТИ НА ЛИ си

    2 34 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    ЛОМОНОСОВ!!!И РОДНИНА НА ЛУИ ПАСТЬОР!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 нашия

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТИ НА ЛИ си":

    браво ....как позна??!!
  • 7 Знайко

    9 90 Отговор
    Половината българи са ушанкипетоколонници и чакат уставно Спутника. Тогава ще се боцнат. Че може и бутилчица водка ще получат.

    Коментиран от #43

  • 8 карамфила

    90 7 Отговор
    Обикновенните български хора не искат да се ваксинират,независимо дали вярват на ваксините или не,защото не вярват на държавата,правителство,доктори,партии,църква,цар и господ.Народа е лъган,мамен,лъган и мамен до лудост и не вярва и вяра няма.Един народ на когото е отнета вярата вече не е народ и е обречен на изчезване и забвение.Нищо ново,много народи са изчезнали и нашия ще изчезне.

    Коментиран от #16

  • 9 Behemoth

    9 52 Отговор
    Бе пазят си семката ХАХАХА.....да не влезе ДНК на вируса в тяхно то прабългарско ДНК и да оглупеят та да изберат някой по умен от тях за премиер...
  • 10 нямаше начин

    102 5 Отговор
    Проблема е в недоверието към политици,лекари и всичко ламтящо за пари и власт в тази държава.Откритото лобиране и постоянен тормоз с кадри от ваксинация-хора с навити ръкави и глуповатото изражение на овце..Всичко това отврати дори и малкия процент желаещи и колебаещи се.Тотален фарс.

    Коментиран от #15

  • 11 ХОДЕТЕ НА ОРЛОВ МОСТ

    4 30 Отговор
    Поп МИШЕВ ПРЪСКА ПРОТИВ ГРИП😇
  • 12 Активист на БКП

    70 3 Отговор
    Няма да излъжете хората ! Убийци на българи!
  • 13 ПРОБЛЕМА

    46 3 Отговор
    Е ВЪВ БИБИ И НОЩ. НАРОДА НЕ ИМ ВЯРВА. ТЕ( БИБИТКО) ЗАТОВА днес
    ДАДЕ ЗЕЛЕН КОРИДОР. ПОВЕЧЕТО НЕ ЖЕЛАЯТ ВАКСИНА И ТОЙ СЕ ВИДЯ В ЧУДО. ПЪК И ТОВА, ЧЕ СЕ
    НАБУТАХА СЪС АСТРА ЗЕНИКА ИМ
    ДОЙДЕ В ПОВЕЧЕ. ЕВТИНА И ПОЧТИ БЕЗ ПОЛЕЗНА. Е И ГЕРМАНИЯ И ТЕ
    НЕ Я ЖЕЛАЯТ. НАЩИ СЕГА СЕ ЧУДЯТ
    КАКВО ДА Я ПРАВЯТ. И ХОРАТА КОИТО ДО СЕГА ОБЛЪЧВАХА НЕ
    ИЗДЪРЖАХА И ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ.

    Коментиран от #19, #27

  • 14 Не сме глупаци

    76 2 Отговор
    Ако си купите неподходящ крем или боя за коса– получавате алергия, отивате при дерматолог, предписва ви мазила и хапчета и след седмица–две, нямате спомен от симптомите, а само" обеца на ухото", че трябва да сте внимателни следващия път. Ваксините са съвсем друго нещо и хората с право проявяват съмнения, особено отчитайки факта за скоростното им разработване и пускане за масова употреба.

    Коментиран от #18, #23

  • 15 А ЗАЩО има

    1 44 Отговор

    До коментар #10 от "нямаше начин":

    ОПАШКИ за ваксината!!!!

    Коментиран от #39

  • 16 нашия

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "карамфила":

    много са изчезнали но нашият не е- и няма да изчезне!!!
  • 17 Чук и Гек

    46 1 Отговор
    Това е И протест срещу герберастията! Загивам, но не се предавам! Хунтата, начело с щаба има грамаден проблем - вие не желаете да се ваксинирвате, а пандемията отслабва! Мерките дават резултат и няма смисъл от ваксини!

    Коментиран от #20, #26

  • 18 ЗАНАЧИ

    4 40 Отговор

    До коментар #14 от "Не сме глупаци":

    ЛЕКАРИТЕ ЕДНА ГОДИНА ДЕТО НЕ СЕ ПРИБРАХА ПО ДОМОВЕТЕ СА ГЛУПАЦИ А?

    Коментиран от #30

  • 19 нашия

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "ПРОБЛЕМА":

    много проблемно изказване правиш-сам разбра ли се какво говориш

    Коментиран от #89

  • 20 А като махнат

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Чук и Гек":

    МЕРКИТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ?

    Коментиран от #33

  • 21 Аз ще чакам

    2 27 Отговор
    руската ваксина, защото искам да стана русофилистик.

    Коментиран от #50

  • 22 розово

    49 4 Отговор
    Вируса е създаден заради ваксината.Защо? много просто $ ваксините са пари.
  • 23 нашия

    52 0 Отговор

    До коментар #14 от "Не сме глупаци":

    пропускаш най-гплямото съмнение-дали изобщо има нужда от тази ваксина
  • 24 дф56тр

    28 0 Отговор
    ПРОПАГАНДА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10%
  • 25 Пак ли тия от ДВ

    53 3 Отговор
    Каквото и да пишете, не ще убедите Българите да се ваксинират. Бог е с нас и ние с него.

    Коментиран от #29

  • 26 нашия

    41 0 Отговор

    До коментар #17 от "Чук и Гек":

    то пандемия си няма и без техните'усилия" всичко щеше да си е същото
  • 27 ОТИДИ УТРЕ ПРЕД ПИРОГОВ И ГО

    1 32 Отговор

    До коментар #13 от "ПРОБЛЕМА":

    КАЖИ НА ХОРАТА НА ОПАШКАТА ЗА ВАКСИНА!

    Коментиран от #37

  • 28 Разумен

    7 18 Отговор
    Бойко и Радев да се вакцинират публично! За пример! Може би тогава ще ви повярваме?

    Коментиран от #34

  • 29 КАТО ТЕ ЗАБОЛИ КОРЕМЧЕТО

    2 19 Отговор

    До коментар #25 от "Пак ли тия от ДВ":

    НА ЛЕКАР ИЛИ НА ПОП ХОДИШ ИЛИ НА ХОДЖА?

    Коментиран от #60

  • 30 нашия

    40 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЗАНАЧИ":

    проблема е на лекарите -щом не се изправиха и казаха на хората/като специалисти/ че опасност няма а избраха да приберат едни пари

    Коментиран от #38

  • 31 yordan

    35 0 Отговор
    СТИГА ЕВРЕЙСКИ ПРОСТОТИИ
  • 32 Неска ша троля

    34 0 Отговор
    Варете да съ и вете, ваксинираите се сами... Мже и от зад..
  • 33 нашия

    30 0 Отговор

    До коментар #20 от "А като махнат":

    каквото става със добрия стар грип-това ще стане
  • 34 АЗ ПЪК НЕ ВЯРВАМ КАК СЕ ПОЯВЯВАТ

    5 12 Отговор

    До коментар #28 от "Разумен":

    ДЕЦАТА!НЕКА БОЙКО И РАДЕВ ПОКАЖАТ КАК СЕ ПОЯВЯВАТ ДАЦАТА!!!😇
  • 35 Д р Вирхов

    36 2 Отговор
    Нищо в тази статия не е казано екзактно.Просто нежеланието за ваксиниране е форма на пасивна ,но непреодолима съпротива срещу Борисов,един вид Ха ваксинирай ме задължително,ако можеш!!!Той си вкара жесток автогол с тези ваксини!
  • 36 the point

    43 2 Отговор
    от българите ще се ваксинират само най-немислещите

    Коментиран от #52

  • 37 нашия

    17 0 Отговор

    До коментар #27 от "ОТИДИ УТРЕ ПРЕД ПИРОГОВ И ГО":

    а очите на тези хора квадратни ли са от телвизора -ако да -то трудно ще им се помогне

    Коментиран от #41

  • 38 А колко публично са

    4 13 Отговор

    До коментар #30 от "нашия":

    Ваксинирани.Ми питайте личните лекари за,ваксината а не само да ги използвате за фалшиви болнични!!!!
  • 39 Пунта Мара

    38 0 Отговор

    До коментар #15 от "А ЗАЩО има":

    Защото се създават умишлено, за да се излъжат хората. Нали тъпаците от щаба казаха, че ако се пусне лъжата, че се търсят връзки за ваксина, всички щели да се хвърлят на ваксините. Направиха опашки в Пловдив и София и ги ползват за реклама на ваксините чрез телевизиите, получаващи пари за информационната кампания
  • 40 555

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "СТИГА ВЕ БOKЛУК":

    Ма верно? Ти от опашката ли си?

    Коментиран от #45

  • 41 С добри аргументи

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "нашия":

    ЩЕ СТАНАТ НОРМАЛНИ И ЩЕ СИ ТРЪГНАТ АЙДЕ НАПРАВЕТЕ ГО????

    Коментиран от #47

  • 42 Аз не искам

    20 1 Отговор
    Подаяние от Борисов защото утре ще трябва да плащам с глас и втората
    ваксина след 6 месеца ще си я плащаме сами защото няма да има Бойко да плаща ваксини с народни пари и Бойко от затвора ще пише как е крадил толкова години и никой не го е предал за куфарче с по 500 по 500 по 500
  • 43 555

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Знайко":

    Ами не са скрънзи като краварите и грозни ите от Албион. Искайте да ви пуснат и на вас малко огнена вода, та да станете "смели" като тях.
  • 44 шиш

    21 0 Отговор
    Недоверието към правителството се прехвърли и към недоверие във вкараните у нас ваксини.

    Коментиран от #46

  • 45 Не АЗ съм в

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "555":

    ТАНЗАНИЯ😀

    Коментиран от #56

  • 46 Е само в

    0 8 Отговор

    До коментар #44 от "шиш":

    БЪЛГАРИЯ ЛИ СА ВКАРАНИ ВАКСИНИ???
  • 47 нашия

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "С добри аргументи":

    след една година облъчване -ще отнеме почти толкова да ги убедиш в обратното-а време няма те правят фаталната грешка СЕГА -утре вече ще е късно-схващаш ли
  • 48 Кси

    8 2 Отговор
    Проблемът е, че липсват ясни правила, алгоритъм и допотопна организация. Хаотично се действа на сляпо. Инфо: Желаещите да си направят тест за антитела, ако те са над 1000 единици да изчакат 3 месеца, ако са под нормата да се запишат при личен лекар, или по всяко време има пунктове пред болниците, преди това се консултирайте с личен лекар за конкретни заболявания и т.н.

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 нашия

    23 0 Отговор

    До коментар #48 от "Кси":

    и добре че липсват правила -от некадърност ще спасят милиони Българи от проблеми в бъдеще време
  • 52 карамфила

    15 0 Отговор

    До коментар #36 от "the point":

    Значи ще се васинират всички от герп.
  • 53 О.Р.

    1 1 Отговор
    "липсата на смирение" май никак не е чужда на автора
  • 54 Варна

    35 2 Отговор
    Проблемът, е че Българинът не вярва на западните ваксини и не вярва на НОЩ. - Те видимо са неподготвени. Няма информация, няма инструкции, на всякъде цари пълен хаос в организацията в България.
    Правителството пренебрегва разработката на ваксината на БАН и съвсем целенасочено избягват въпроса за руската ваксина. Аз съм убеден, че ако пуснат руската ваксина, повече хора ще предпочетат нея пред РНК глупостите и вируси от маймуна.
  • 55 Ваксата

    26 1 Отговор
    Ето го проблемът:
    Заболелите вчера в Израел които са все още затворени : 3305 човека,при масово ваксиниране на население 7 милиона души

    Русия: 13243 ,при население 147 милиона
  • 56 555

    14 0 Отговор

    До коментар #45 от "Не АЗ съм в":

    С новия локомотив като слънце, закупен от Боко ли отиде? Не се връщай, че след 04,04 няма да е на власт.
  • 57 Има да

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "СТИГА ВЕ БOKЛУК":

    от двадесетина човека

    Коментиран от #61

  • 58 мнение

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "Овчарник":

    такъв аргумент е бил актуален до края на миналия век, с днешните технологии и познания в областта на медицината, дори е дошла със закъснение. изобретателите много добре са знаели какво правят и как да го направят , според законите за хуманно отношение обаче са задължени да демонстрират ефект чрез доброволни изпитания, иначе би се разглеждало като да дадат правомощия на новия Менгеле. повече ме притеснява защо не се работи върху препарат за директна борба с вируса, така както са антибиотиците и разните противовирусни препарати, дори съм сигурен, че има такъв препарат, както съм сигурен, че има и лечение, а като доказателство за това ползвам лечението на Тръмп, което буквално беше за 3 дена, а твърденията бяха, че искаш не искаш, вируса е с тебе 2 седмици, никой не си е направил труда да поиска обяснение за подобни противоречия, никой не говори за това и на никой не му прави впечатление, а за мене е изключително странно
  • 59 Хасан-избирателя

    17 0 Отговор
    Да се ваксинират публично депутатите първо.
  • 60 Безсмислие

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "КАТО ТЕ ЗАБОЛИ КОРЕМЧЕТО":

    Безсмислието те е превзело.

    Коментиран от #64

  • 61 НА минута

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Има да":

    Време!
  • 62 Гост

    5 0 Отговор
    Само половината...!!??
  • 63 НЯМА ДА СЕ

    22 2 Отговор
    ВАКСИНИРАМЕ! НЯМА! ЗАЩОТО СА ЛЪЖЦИ, КАКТО БОРИСОВ, ТАЙС И ВСИЧКИ ИДИОТИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ! ЦЕЛИЯ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РАЗСТРЕЛ!!!
  • 64 КАТО се ваксинират до юни месец

    0 11 Отговор

    До коментар #60 от "Безсмислие":

    Най_малко 50_60%българи тогава ЩЕ ГО мислим Роден!!!
  • 65 55555666

    3 20 Отговор
    Аз се ваксинирах. На 60 съм.То по медиите не спряха да дрънкат глупости за ваксините. По комунизма голямо питане ни питаха искаме ли не искаме ли. Докато вярваме на вестникарите ще платим.

    Коментиран от #72, #75

  • 66 jorj

    4 16 Отговор
    Проблемът са лъжливите и крадливи комунисти!!!! Останалото го каза генерал Мутафчиийски!!! Но хората обичат да ги лъжат.
  • 67 jorj

    3 10 Отговор
    Хем обичат да ги лъжат, хем неискат да ковидясват.
  • 68 Мартин Петров

    24 2 Отговор
    Досега никой не се е ваксинирал срещу настинка и грип, нито пък срещу бронхопневмония. Целта е геноцид на добитъка.
  • 69 Криеш името си страхливец

    20 0 Отговор
    До българският автор на немският пропагандатор. Много мислиш, дълго си писал, но НИЩО съществено! Има демокрация, има безплатни ваксини. Няма СВОБОДА на избора на вида ваксина и държава производител! Ваксините са няколко типа - нуклеидни, вектор вирусни, цели вирусни, протеинови. Всеки тип ваксина има плюсове и минуси. Човек има право да избира с коя да се ваксинира. Този свободен избор ЛИПСВА! Това е Веселин Стойнев от Дойче, не е до пари, а доживот!
  • 70 no name no face no number

    16 0 Отговор
    Да не са луди да вярват на пропагандата на DW
  • 71 Просветен илюминат

    2 0 Отговор
    Един от факторите за лошо здраве е липсата на емоционална интелигентност.
    Добре е от малки децата да се учат как да контролират емоциите си,а това съзнателно не се прави.
  • 72 no name no face no number

    8 0 Отговор

    До коментар #65 от "55555666":

    Ти не бъркай деата щата при Соца имаше човеци а днес тия са анти.
  • 73 Анализатор

    22 0 Отговор
    Ако искате да сте живи, здрави и добре да живеете- четете редовно дойче веле и правете обратното!
  • 74 Ŕrr

    8 0 Отговор
    Не е демократично някои друг да решава кой с каква ваксина да се ваксинира би било редно да се доставят от всички видове и всеки сам за себе си да реши и избере аз лично бих се ваксинирал със спутник или китаиската въпрос на гледна точка но те не се доставят в България
  • 75 Леле

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "55555666":

    Защо им каза на тия тук коментарите сега ще те анатемосват
  • 76 Кънчо

    9 0 Отговор
    Когато внесат руската ваксина и дадат пари за българската, ще се ваксинираме. Обещаха ни право на избор!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Светлото бъдеще

    16 0 Отговор
    Докато уговарят колебаещите се колко е хубаво да се ваксинират, ковидът ще си отиде. А ваксиниралите се ще бъдат наградени за приноса им в последната фаза на изследването на новите ваксини. И всички ще заживеем доволни и щастливи.
  • 79 Напролет почват

    14 0 Отговор
    Да пръскат против комари че като те ухапят и фащаш най новият щам и под микроскоп се виждат Рога и Дълга опашка
  • 80 ЖОРО

    12 3 Отговор
    СЛЕД КАТО СЕ ВАКСИНИРА ПОЧИНА НАЙ ДОБРИЯ ХИРУРГ В СИЛИСТРА..ДОКТОР ЗДРАВКО ГОРАНОВ..ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ ДОКТОРЕ..ТОЙ СПАЗИ ПРЕПОРЪКАТА НА БОКО ТИКВОЧА ГЕРБАДЖИИ ДА СА ПЪРВИТЕ ВАКСИНИРАНИ...ГЕРБ УБИВА..ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ ДОКТОРЕ..НО НЕ И ПРЕД ГЕРБ КОИТО УБИВАТ НАРОДА..КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ТРЯБВА ДА ОТМЕНИ ВСИЧКИ ЗАКОНИ ПРИЕТИ ПОД НАТИСКА НА ТИКВАТА И ГЕРБ..ТОГАВА НАРОДА ЩЕ БЪДЕ ЩАСТЛИВ..

    Коментиран от #82

  • 81 Гулея

    4 0 Отговор
    Могат да цунат и без друго кретащата ни икономика за довиждане, тогава.
  • 82 ВИЖ ТИ

    5 0 Отговор

    До коментар #80 от "ЖОРО":

    "Хирургът от Силистра д-р Здравко Горанов получи условно 8 месеца „лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок за смъртта на млада жена, причинена по непредпазливост, съобщиха от Окръжния съд в града."
  • 83 ха ха ха

    11 2 Отговор
    Българите не са глупаци... не се надявайте и на 20 😉
  • 84 Верно ли

    9 1 Отговор
    "Този избор всъщност е привидно рационален и за хора със сериозни когнитивни активи" Ееее, Зелето, оляхте се, а имате и когнитивни нарушения във вашата редакция ми се струва!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 мммм

    1 4 Отговор
    Българинът е особен вид порода !Затова е така !
  • 87 Иванов

    6 0 Отговор
    Направете справка за страничните ефекти на ваксините (tozinameran=comirnaty) на сайта на European Medicine Agency
    dap.ema.europa.eu/analytics/saw.dll?PortalPages&PortalPath=%2Fshared%2FPHV%20DAP%2F_portal%2FDAP&Action=Navigate&P0=1&P1=eq&P2=%22Line%20Listing%20Objects%22.%22Substance%20High%20Level%20Code%22&P3=1+42325700
    а също и на сайта на Centre for Disease Control
    wonder.cdc.gov/vaers.html
    (от тук може да получите и починалите след ваксиниране за всяка известна ваксина).
    И двата линка са на официални, а не антиваксърски сайтове.
    А след това информирани, вървете и се ваксинирайте.
    Бременните жени-също.
    Много е готино ;).
  • 88 Един друг

    3 2 Отговор
    Сега понеже нямат ваксини пропагандата е че народа не иска да се ваксинира.А работата е на обратно.Сърбите имат вече 1 млн. ваксинирани и повече.А измират по 30-40 човека на ден никой не пита защо са най моного в региона.Докога ше сме глупав народ.
  • 89 КАКВО

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "нашия":

    ПРОБЛЕБНО ИМА В ИЗКАЗА МИ??!?
    ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ ВОДЯТ ПРАВИЛНО ПАНДЕМИЯТА.НЕ ОБЕСНЯВАТ ТОЧНО. А ДНЕС ЕДНО УТРЕ ДРУГО. ТОВА Е ПРИ СЪЩО НА БИБИ. ВАКСИНАТА НЕ Е ОТ НАЙ
    ДОБРИТЕ. А БЕЗ ДА СА СИГУРНИ
    Я ПОРЪЧАХА ВЪВ ГОПЕМИ КОЛИЧЕСТВА. ЗАЩОТО Е НАЙ ЕФТИНА.
  • 90 антиваксър

    10 0 Отговор
    Никога няма да се ваксинирам с ваксина която отключва генетичния код на човек и може да го променя според желанието на създателите на ваксината. Мразя ваксъри и всякаква КовидИстеричнаИзмет
  • 91 Българин

    3 8 Отговор
    Организирайте ваксинация по заводите и фабриките ! Дори много от работодателите са съгласни да заплатят на медицинските лица за услугата, стига да е легално и регламентирано ! Тогава % на ваксинираните ще се вдигне много, което от своя страна ще повлияе на цялостната обстановка в страната.

    Коментиран от #105

  • 92 111111222222

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Овчарник":

    Или ако са в репродуктивна възраст, изведнъж да имат затруднения.
  • 93 Матей

    4 0 Отговор
    Всички реакции на отделните тестове-- с маските,тестовете,мерките,ваксините,паспортите,внимателно се следят от световните кукловоди от ултра-трилионери.Наблюдава се всичко за да се планира следващата,още по-зловеща стъпка--пускане на по-опасна зараза или някаква друга световна провокация.Искат например ограничаване потреблението на месо в световен мащаб и замяната му с ерзац-месо,нещо което отдавна е наложено на българския пазар.Това ще доведе до повишена заболеваемост,неизбежно е,от една страна ограничаване на месото,което е незаменима храна,и от друга страна вредните изкуствени съставки и химикали.Така че,тия из-ро.ди трябва да бъдат изловени и из.бе-си-ни като кучета.
  • 94 Златин

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "СТИГА ВЕ БOKЛУК":

    Индивидите с ниско самочувствие и големи комплекси са склонни да обиждат безпричинно и да опитват да командарят здраво мислещите хора. Те не могат да си просят, че са "различни" и това ги подтиква към самоизяви в стил "кукуригане на петел, стъпил на бунище". И защо пращаш в Танзания 3/4 от българските граждани, които поради здрав разум отказват ваксини? Не е ли по-лесно тая четвъртина, която представляваш и ти, да хванете самолета и да отидете в някоя "демокрация", където да си се вкаиснирате наволя?
  • 95 Обесен Язовец

    5 0 Отговор
    Половината Българи не искат да се ваксинират срещу Ковид 19, а останалите не желаят!
  • 96 Васил

    1 0 Отговор
    Не че не желаят а не искат с Астра Зенека няма никаква организация има само два пункта и на това му вика гръмко масова ваксинация може цял ден да се седиш и да не ти дойде реда както винаги Герб се провалиха.
  • 97 бокича

    1 2 Отговор
    щото повечето хора в България го изкараха. Какъв е смисъла да се дупчат с незнайно какво?
  • 98 кочо

    0 0 Отговор
    най-важното за българите е да не ге лъжат политиците и да загубят доверието във правителството си.лъжат ли ги -загубят ли доверие край няма връщане назат.всичко отива на загуба и провал.за това за провалили се политици трябва смъртна присъда.единственият българин осъзнал това е хан крум.това са закони за оцеляване.
  • 99 Дани

    0 0 Отговор
    Бойко-Ваксина или Мангъров-без Ваксина ?
  • 100 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    първи се ваксинрат лекари,учени,интелигенция,последни се ваксинират цигани,неграмотни и шизофеници.в световен аспект първи са израел,великобритания,сащ...последни са габон ,танзания русия и ние.та всеки лесно може да си направ връзката що така!
  • 101 Хахаха

    0 0 Отговор
    Днес опашки се образуваха за да се вакцинират.
    Искат хората.
  • 102 балтов чарк

    1 0 Отговор
    тази статия ми казва че имам проблем с разсъдъка, че не съм смирен, че имам проблем със смисъла на живота си или че не мога да го управлявам... ало - животът си е мой, ясно ли е... по фирми и държ. структури натискат хората да се ваксинират, видите ли, за тяхно добро. изплюхте ли камъчето, алтруистични проумотъри на рестарта...
  • 103 балтов чарк

    0 0 Отговор
    бил гейтс ви обеща следващ вирус и пандемия след три години. е тогава какви ще ги дъвчете - нова ваксинация, изолация, регулация, асимилация и т. н. българите така и така се топят, за какво е това врещене и пенявене... искате вечен живот - ама аз не искам. и без това светът е заприличал на смрадлив кафез.
  • 104 BigBulgarianBoss

    0 0 Отговор
    Проблема е, че другата половина искат да се ваксинират
  • 105 Ахааа

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    у нашто фирма 100 човека -по желание искаха само7 човека и единия е шефо щот е гербераст от класа а па кък краднеее мани мани задминал е жипо.