Отидете към основна версия

25 Февруари, 2021 10:28, обновена 25 Февруари, 2021 10:28 3 242 71

Проф. Костадин Ангелов: "АстраЗенека" не изпълнява своите обещания

  • костадин ангелов-
  • астразенека-
  • astrazeneca-
  • ваксина

Компанията дължи ясни отговори, а не вежлив отказ, посочи здравният министър

Снимка: БГНЕС

"АстраЗенека" не изпълнява графика, която тя е обвила за доставка на ваксините за България. Това обяви на традиционната пресконференция на НОЩ проф. Костадин Ангелов.

Имаме тенденция за увеличаване на случаите в последните три дни, едновременно с това се увеличава и броят на ваксинираните лица – образно казано се надбягваме с вируса. Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на Оксфордската ваксина. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. по време на брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната.

В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори за доставките, поясни още министърът. В рамките на 2 дни се очаква решение, че камионът с ваксините ще тръгне – това е липса на оперативност, каза още Ангелов.
Той се обърна към "АстраЗенека" с думите: Нямаме нужда от учтивост, имаме нужда от ваксини.

Здравният министър изнесе данни, че компанията е доставила едва една трета от обещаните ваксини. Компанията дори представила нов график за доставка за ваксини за България, от който става ясно, че тя свива доставките с близо 60%.

"Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина. Описаните факти доказват, че AstraZeneca няма да спази ангажимента си", заяви видимо ядосаният министър на здравеопазването.

За февруари сме очаквали 452 хил. дози от AstraZeneca. 333 хил. дози по-малко са пристигнали през февруари в страната ни, стана ясно от думите му.

"С изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 дози ваксини. В рамките на 3 дни водим разговори на различни нива с въпросната фирма доставчик. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове и европейско директори, че камионът за България ще тръгне. Това наричам липса на оперативност. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака", обясни здравният министър.

Проф. Ангелов подчерта, че нямаме нужда от учтивост и вежливост, а имаме нужда от ваксини.

"На полето на медицината има само черно и бяло - хората са здрави или болни, живи или умрели. Нека да се спазват уговорките. Получаваме учтиво отказване", настоя той.

По данни на фирмата камионът тръгва в петък, очакваме го в събота.

"Имаме тенденция за увеличаване на случаите на заболелите с Ковид-19, която се отчита за последните 3 дни. Имаме ясна тенденция на увеличаване на броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 хил. Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв", каза още здравният министър.

Заетостта за леглата за неусложнени пациенти е 47%, а на интензивните легла е 51%. Броят на заразените медици от началото на епидемията е 10 100. 693-ма са на домашно лечение, в лечебни заведения са 88, 7 са в интензивни структури.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 20 гласа.

Свързани новини