Отидете към основна версия

24 867 97

Един човек почина след ваксинация с „АстраЗенека”, друг е в критично състояние

  • астразенека-
  • ваксина-
  • дания-
  • смъртен случай-
  • кръвен съсирек

Нови проблеми след ваксинация с „АстраЗенека”

Снимка: Shutterstock

Дания съобщи днес, че един човек е починал, а друг е в тежко състояние след ваксинация с препарата на „АстраЗенека” срещу COVID-19, предаде агенция „Ройтерс”.

Датската агенция по лекарствата е била информирана за двата случая. Ваксините са поставени на медицински лица, които са били имунизирани по-малко от 14 дни, преди да се почувстват зле. Съобщава се за кръвни съсиреци и мозъчен кръвоизлив при двамата. Това са поредните регистрирани случаи на проблеми след ваксинация с „АстраЗенека”.

Именно заради подобни странични ефекти след ваксинация редица страни от Европа преустановиха използването на „АстраЗенека”. „Приоритизираме съобщенията за предполагаеми сериозни нежелани реакции като тези и ги изследваме задълбочено, за да преценим дали има възможна връзка с ваксината”, обявиха от Датската агенция по лекарствата.

„АстраЗенека”, която разработи ваксината си заедно с Оксфордския университет, обяви, че няма доказателства ваксината да повишава риска от образуването на кръвни съсиреци. Безопасността на ваксините е от първостепенно значение за нас, обявиха от компанията. Междувременно Урсула фон дер Лайен открито заплаши „АстраЗенека” със забрана за износ на медикаменти извън ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 59 гласа.

Свързани новини