Отидете към основна версия

2 208 8

Словашките власти твърдят, че „Спутник V“ е преминал успешно през лабораторните тестове

  • словакия-
  • игор матович-
  • едуард хегер-
  • спутник v-
  • лабораторни изследвания

Покупката на руската ваксина предизвика скандал в Словакия

Снимка: БГНЕС

Руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“, чиято първа партида пристигна в Словакия на 1 март, премина успешно всичките лабораторни тестове в Биомедицинския център на Словашката академия на науките. Това съобщи днес вицепремиерът Игор Матович, предаде ТАСС.

„Ваксината е преминала успешно 14/14 лабораторни теста – вече бихме могли да ваксинираме с нея. Една десета от населението на страната (състоящо се от 5 милиона души) желае да се ваксинира единствено със „Спутник V“ “, сподели Матович.

Междувременно словашкия премиер Едуард Хегер заяви по-рано през деня, че ваксинациите с руската ваксина ще започнат в Словакия от началото на май. Това ще се случи след получаване на положителен резултат от изследването на лекарството, проведено в специализирана лаборатория в Унгария.

Покупката на ваксината, нерегистрирана в Европейския съюз, предизвика скандал в страната, в резултат на което лидерът на настоящата правителствена коалиция, инициирал закупуването на „Спутник V“ (Игор Матович), се отказа от длъжността си като премиер и зае пост като вицепремиер.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Свързани новини