Отидете към основна версия

1 931 31

В Канада вече ще ваксинират и деца над 12 години

  • канада-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Biontech/Pfizer ще предоставят допълнителни данни за сигурността, ефективността и качеството на ваксината за тази възрастова група

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канада позволи ваксината на Biontech/Pfizer и при деца над 12 години. Очаква се скоро това да случи и в САЩ. В ЕС ваксината за тази възрастова група ще бъде позволена вероятно през юни.

Канада разреши ваксинирането срещу коронавирус и при деца над 12 години. Засега обаче само с препарата на Biontech/Pfizer. Това бе съобщено от централната здравна служба "Health Canada" след подробна и независима научна оценка. Според Biontech Канада е една от първите страни по света, в които ваксината вече е допусната за употреба и в тази възрастова група. Досега препаратът беше разрешен само за лица над 16 години.

Скоро и в САЩ? А кога в ЕС?

Компаниите Biontech и Pfizer кандидатстваха за издаване на разрешително пред "Health Canada" за ползване на препарата им при деца на възраст между 12 и 15 години в началото на април 2021 година.

Сегашният положителен отговор на канадската здравна служба е обвързан с условието, че от Biontech/Pfizer ще предоставят допълнителни данни за сигурността, ефективността и качеството на ваксината за тази възрастова група.

Производителите на ваксината "Comirnaty"са изпратили документи и до Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) с искането тя да получи разрешение за прилагане и при деца на възраст между 12 и 15 години на територията на ЕС. Те вече подадоха документи и пред американската Агенция по храните и лекарствата.

Заявките се основават на положителни данни от клинични изпитания, в които са участвали 2260 деца на възраст между 12 и 15 години. Препаратът е бил ефикасен в 100 процента от случаите. Освен това поносимостта била много добра. Страничните ефекти били идентични с онези, проявили се в групата на младежите между 16 и 25 години.

В САЩ и ЕС засега ваксината на Pfizer/Biontech е разрешена за прилагане на младежи над 16 години. Очаква се американските здравни власти да разрешат употребата на препарата при деца между 12 и 15 години до средата на май. А в ЕС това вероятно ще стане в началото или средата на юни.

А най-малките?

Същевременно Biontech/Pfizer провеждат изпитание на препарата си и сред бебета и малки деца на възраст между 6 месеца и 11 години. Компаниите предполагат, че до края на септември ще има конкретни данни за тази възрастова група. В момента и други компании тестват ваксините си срещу коронавирус върху деца.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.

Свързани новини