Отидете към основна версия

1 881 17

ЕК: Ваксинацията е твърде бавна, целият свят няма да бъде ваксиниран преди 2023 г.

  • жосеп борел-
  • европейска комисия-
  • ваксина-
  • коронавирус

Жозеп Борел посочи риска от нови варианти, които подкопават ефективността на наличните ваксини и възможността коронавирусът "да стане хроничен, отслабвайки икономическото възстановяване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че глобалното темпо на ваксинация срещу COVID-19 е "твърде бавно, за да се справи ефективно с пандемията в световен мащаб".

Той предупреди, че "при сегашните темпове , целият свят няма да бъде ваксиниран преди 2023 г."

Говорейки с колегите си на срещата на върха на Г-7, той посочи риска от нови варианти, които подкопават ефективността на наличните ваксини и възможността коронавирусът "да стане хроничен, отслабвайки икономическото възстановяване".

Борел обърна внимание на други дискусии, включително общата цел на групата за "изграждане на глобална многостранна рамка след COVID-19, основана на демократични ценности и основни права".

Той добави, че Г-7 не иска "свят, трайно разделен на съперничещи си блокове."

"Необходима е глобална общност за решаване на глобални проблеми, като пандемията COVID-19 и други потенциални бъдещи пандемии, изменението на климата, загубата на биологично разнообразие или ядреното разпространение."

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини