Отидете към основна версия

2 492 19

Германски министър: роднинските посещения на Балканите увеличават инфекцията

  • германия-
  • балкани-
  • коронавирус-
  • пътуване-
  • пандемия-
  • българия-
  • инфекция-
  • турция

Какъв процент от заразяванията стават в чужбина?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германският здравен министър Йенс Шпан предизвика вълна от възмущение с изказването си, че за 50 процента от новите инфекции с коронавирус в Германия вина носят прибиращите се от Турция и Балканите. “Научихме го миналото лято – честите посещения при роднини в Турция и на Балканите на етапи предизвикаха около 50 процента от новите инфекции при нас. Тази година трябва да предотвратим това”, каза Шпан в интервю за “Билд ам Зонтаг”. Но така ли е наистина?

Какъв процент от заразяванията стават в чужбина?

Здравното министерство потвърди, че Шпан се позовава на данни от института “Роберт Кох”. Според експертите от института, след отварянето на границите на 15 юни 2020 година делът на “свързаните с пътувания случаи на COVID-19” отново нараства и достига 48 процента в края на август. След като лятната ваканция приключва и в последната германска провинция, този дял спада до 8,6 процента.

При “лятната отпускарска вълна” сериозен процент от заразяванията в чужбина са били в Косово, Хърватия и Турция. В същото проучване се констатира още, че след възможните източници на инфекции попадат “страни, от които сезонните и временни работници пристигат в Германия (като Румъния и България), родни държави на имигранти (Турция и Косово) и популярни дестинации за почивка (напр. Испания и Франция).

Въпреки това абсолютният брой на заразените миналото лято е бил сравнително нисък: от 15 юни до края на ваканцията на 12 септември са регистрирани около 72 хиляди инфекции, което се равнява на едва 4 процента от общо 1,72 милиона случаи на COVID-19, отчетени през цялата година.

Няма доказателства за подобно твърдение

Впечатление прави, че, макар във Франция и Испания вирусът да достигна много по-широко разпространение, броят на пренасяните инфекции от завърналите се от тези държави в Германия е непропорционален. Според авторите на изследването, това може да се дължи на по-ограничените контакти с местното население от страна на туристите в сравнение с хората, които посещават семействата си, например на Балканите.

За това обаче няма доказателства. Гражданството на инфектираните и причината за тяхното пътуване не са сред данните, които се събират, така че научна проверка на подобни хипотези не е възможна. Освен това е възможно числата от Испания и Франция да са подценени, тъй като двете държави относително късно бяха класифицирани като рискови райони.

Шпан не за първи път предупреждава, че прибиращите се от посещения в родните си държави представляват риск от разпространение на заразата. Подобни изказвания многократно е правил и австрийският канцлер Себастиан Курц. На запитване на ARD дали тезата на Шпан е научно обоснована, от Федералното министерство на здравеопазването отново се позовават на дела на свързаните с пътувания в чужбина инфекции. Така въпросът за това къде са доказателствата, че посещенията при роднини в Турция и страни от Балканите са причинили взрив на инфекциите в Германия миналото лято, остава без отговор.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.

Свързани новини