Отидете към основна версия

5 184 40

Съседите - шампиони по ваксиниране

  • сърбия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Близо половината население на Сърбия над 18 годи е имунизирано

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ваксинирани срещу коронавирус са 48.6% от сърбите на възраст над 18 години. Новината съобщи сръбският премиер Ана Бърнабич, като призна, че през последните седмици имунизацията е "трудна и бавна". "Страхувам се от следващата вълна на пандемия", подчерта премиерът, призовавайки гражданите да бъдат по-активни.

Бърнабич заяви, че на 1 август Кризисният щаб за борба с коронавируса към правителството на Сърбия ще направи препоръки към населението за необходимостта от приема на третата доза от ваксината.

На сръбските граждани се предлага избор между ваксини на американската компания Pfizer, китайската фармацевтична корпорация Sinopharm, британско-шведската компания AstraZeneca, както и руската Sputnik V. Руската ваксина е най-популярна сред населението. Близо 85% от сръбските жители, записали се за ваксинация, посочиха, че биха искали да бъдат ваксинирани със Sputnik V, каза посланикът на Сърбия в Русия Мирослав Лазански,

По последни данни, броят на заразените с новия вирус е над 715 000 души. За цялото време на пандемията в републиката са починали 7010 души. Ежедневният брой заразени през втория месец непрекъснато намалява.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.

Свързани новини