Отидете към основна версия

3 927 17

Ефективността на Пфайзер намалява до 84% след шестия месец

  • пфайзер-
  • ефективност-
  • спад-
  • ваксина-
  • алберт бурла

Очаква се компанията официално да публикува данни за ползите от трета доза коронавирусна ваксина в САЩ до средата на август

Снимка: Shutterstock

Ефективността на ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер намалява от 96% на 84% около четири до шест месеца след получаване на втората доза, съобщава CNBC, позовавайки се на изпълнителния директор Алберт Бурла, предаде агенция „Фокус“.

Твърдението на Бурла се основава на финансирани от компанията изследвания, чиято препечатка е публикувана на сайта medRxiv. В тях са участвали над 44 хиляди доброволци от САЩ и други страни.

По-специално, според резултатите от проучването, пиковата ефективност на ваксината е 96,2% и се наблюдава в периода от една седмица до два месеца след получаване на втората доза. Въпреки това, на всеки два месеца ефективността на лекарството намалява средно с 6%. Според Бурла „след четири до шест месеца това е приблизително 84 процента“.

„Добрата новина е, че сме много, много уверени, че третата доза, бустерът, ще повиши имунния отговор до ниво, достатъчно за защита срещу „делта“ щама“, добави собственикът на Пфайзер.

Освен това той отбеляза, че намаляването на ефективността на ваксината с течение на времето далеч не е необичайно, и посочи, че има прецеденти за използване на три дози ваксини за защита срещу други заболявания.

Очаква се Пфайзер официално да публикува данни за ползите от трета доза коронавирусна ваксина в САЩ до средата на август. Както обаче напомнят от CNBC, Администрацията по храните и лекарствата и Центровете за контрол и превенция на заболяванията вече публикуваха съвместно изявление, в което се отхвърлят необходимостта от реваксинация. Те отбелязаха, че американците, които са получили и двата компонента на лекарството понастоящем „не се нуждаят от нова доза“

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.

Свързани новини