Отидете към основна версия

1 733 18

САЩ дариха 500 000 ваксини на Косово

  • косово-
  • сащ-
  • ковакс-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • пандемия

Дарението е в рамките на усилията на американската дипломация да изпрати ваксини на десетки страни

Снимка: Shutterstock

Съединените щати дариха днес на Косово 500 000 дози ваксина срещу коронавирус на компанията Пфайзер/Бионтех чрез механизма КОВАКС, съобщи в Туитър американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Дарението е в рамките на усилията на американската дипломация да изпрати ваксини на десетки страни. То също така става факт, след като Косово предложи на 15 август да приеме временно свързани със САЩ афганистански бежанци, които са в риск, след като талибаните поеха властта в страната. Блинкън каза, че подаръкът е в духа на споделените ценности и неразрушимите връзки между двата народа.

Администрацията на президента Джо Байдън води разговори с редица страни, сред които Косово, за защита на афганистанците на фона на хаотичните усилия за евакуация от Кабул на хиляди американци и други чуждестранни граждани, както и на афганистанци, които са помагали на американските сили през последните 20 години.

Американският Държавен департамент не отговори непосредствено на искането за коментар, но Блинкън се ангажира по-рано, че Вашингтон няма да използва ваксините в замяна на политически услуги, отбелязва Ройтерс. Ваксините бяха доставени в Косово чрез механизма КОВАКС, подкрепен от Световната здравна организация, който има за цел осигуряване на равен достъп до ваксини. Американски представители заявиха, че могат да решават къде да бъдат изпратени произведените в САЩ ваксини чрез този механизъм.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини