Отидете към основна версия

2 210 27

Израелско проучване: Бустерните дози на Covid ваксините значително повишават защитата

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пфайзер-
  • израел

Авторите твърдят, че демонстрира ефективността на третата доза ваксина както за намаляване на предаването, така и за тежко заболяване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предварителни данни от израелско проучване показват, че бустерни (допълнителни) дози на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer са ефективни за увеличаване на личната защита срещу коронавируса, като рискът от потвърдена инфекция спада с 11,4 пъти 12 и повече дни след поставяне на допълнителната доза, а рисът от тежко прекарване на Covid заболяване спада повече от 10 пъти, съобщи в четвъртък новинарската онлайн агенция Axios.

Израел беше първата държава, предложила бустерна ваксина на своите граждани, насърчавайки надеждите за подобен подход, който да помогне за ограничаване на разпространението на вируса и в Съединените щати.

Проучването включва повече от милион души, които са на възраст 60 или повече години, като авторите твърдят, че "демонстрира ефективността на третата доза ваксина както за намаляване на предаването, така и за тежко заболяване".

Резултатите от проучването все още изискват по-убедителни данни, за да бъдат рецензирани, се посочва в информацията на Axios. Широкото разпространение на бустерна ваксинационна доза изисква хората вече да са напълно ваксинирани, което прави резултатите приложими само за части от населението с вече развит имунитет.

Докато Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) не са в състояние да предоставят категорични данни за връзката между инфекцията и ваксинациите, наличните понастоящем данни показват, че по-голямата част от предаванията на коронавирусната инфекция в САЩ се случват сред неваксинирани лица.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини