Отидете към основна версия

4 964 38

Смъртен случай след поставяне на замърсена ваксина "Модерна"

  • модерна-
  • смъртен случай-
  • япония-
  • коронавирус-
  • пандемия

Починалият мъж е на 49 години

Снимка: Shutterstock

В Япония регистрираха трета смъртен случай след поставяне на ваксината срещу COVID-19 на Moderna от една от трите партиди, които бяха замърсени с частици от неръждаема стомана, съобщава британският вестник The Guardian, цитиран от агенция "Фокус".

Починалият е 49-годишен мъж, който е получил втората доза от ваксината на 11 август. На следващия ден е издъхнал. Здравното министерство в Токио съобщи в понеделник, че мъжът на практика не е диагностициран със сериозни здравословни проблеми, с изключение на алергия към елда. Министерството на здравеопазването, както и при другите два смъртни случая, подчерта, че връзката между смъртта на мъжа и ваксината все още не е точно установена.

По-рано стана ясно, че три пратки ваксина Moderna, замърсена с частици от неръждаема стомана, са изпратени до Япония; в резултат на това на 26 август компанията изтегли 1,63 милиона дози от препарата си, припомня кореспондентът на The Guardian. И трите замърсени партиди са произведени в Испания по споразумение с Moderna. Повече от 500 милиона души са получили дози от тези три пратки, казаха японски представители.

Досега Япония съобщава за два смъртни случая няколко дни след втората доза ваксина Moderna; и двамата починали са мъже на 30 години без хронични заболявания, пише The Guardian. Moderna все още не е коментирала третата смърт след инжектиране на заразена ваксина, но преди това компанията публикува съвместно изявление с местния дистрибутор Takeda Pharmaceutical, в което се казва: „Наличието на частици от неръждаема стомана в избрани дози от ваксината срещу коронавирус на Moderna не представлява неоправдана заплаха за безопасността на пациентите и не засяга характеристиките на препарата по отношение на баланса на ползите и потенциалните рискове“.

Според The Guardian в префектурите Окинава, Гунма и Каганава в края на август и началото на септември също е имало случаи на замърсяване на ваксина с гумени частици от тапите, попаднали в лекарството, поради факта, че някои лекари неправилно са поставяли игли в ампулите по време на ваксинация. Не бе съобщено за последвали проблеми. В Япония ваксината, произведена от Pfizer, се използва широко в рамките на ваксинацията срещу коронавирус, но гражданите на страната вече са получили поне 12,2 милиона дози Moderna. Общо японците са получили почти 136 милиона дози различни ваксини; 48% от населението са завършили пълния курс на ваксинация, а 59% са получили поне една инжекция.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини