Пържените храни в никакъв случай не са толкова опасни, колкото повечето хора твърдят. Често се казва, че вкусната пържена храна винаги е или вредна, или скъпа, или пък води до затлъстяване. Пържено месо, пържени картофи и дори сладолед предизвикват невероятен апетит у почти всеки човек. Хората, които прекарват часове в разговори за опасностите от пържените храни, често започват да повтарят различни остарели митове и карат дори и най-големите фенове на пържената храна да бъдат предпазливи. Е да, обаче не всичко което се говори за пърженото и което постоянно се натрапва в главите на хората е истина.
Тук ще развенчаем най-често срещаните митове за пържената храна:
1. Пържените храни винаги са много мазни.
Това наистина е доста популярен мит, пропагандиран от много хора. При кипене маслото обгръща храната, а отделяната от продукта влага образува своеобразна бариера и по този начин минимизира проникването на масло вътре. Всичко, което влиза в продукта, е хрупкаво. Така стигаме до извода, че готвенето във врящо олио позволява на храната да поеме минимум мазнини, но в процеса на задушаване на слаб огън се получава точно обратното - абсорбират се повече мазнина.
2. Пържената храна е пътят към инфаркт.
Също пусната в пространството глупост, в която няма нищо вярно. Хората, които често готвят храна в слънчогледово олио / зехтин, няма да имат проблеми със сърдечно-съдовата система. Ненаситените моно мазнини в зехтина са полезни за сърцето и са устойчиви на високи температури. Ароматът и полезните свойства няма да отидат никъде, освен ако разбира се забравите котлона и не доведете маслото до изгаряне.
3. Пържените тиквички и картофите са еднакво вредни.
Домашно приготвеният картофен чипс и пържените картофи са по-здравословни от пържените зеленчуци. Това е доказан факт! И причината за това е абсорбцията - последните абсорбират много повече мазнини от картофите.
4. Наситените мазнини стимулират повишаването на холестерола.
Поведението на наситените мазнини е различно във всяко тяло. Мононенаситените мазнини, като стеариновата киселина, ни осигуряват нужното количество холестерол и не провокират увеличаването му. Кокосът и шоколадът съдържат добри наситени мазнини, така че са полезни за организма.
Но не забравяйте, че все пак има и тъмна страна. Тези продукти надвишават калорийната стойност, така че трябва да знаете кога да спрете. Или както се казва - всяко нещо с мярката си. Все пак не може да изядете 3 големи шоколада един след друг и да искате да водите здравословен начин на живот.