Пържените храни в никакъв случай не са толкова опасни, колкото повечето хора твърдят. Често се казва, че вкусната пържена храна винаги е или вредна, или скъпа, или пък води до затлъстяване. Пържено месо, пържени картофи и дори сладолед предизвикват невероятен апетит у почти всеки човек. Хората, които прекарват часове в разговори за опасностите от пържените храни, често започват да повтарят различни остарели митове и карат дори и най-големите фенове на пържената храна да бъдат предпазливи. Е да, обаче не всичко което се говори за пърженото и което постоянно се натрапва в главите на хората е истина.
Тук ще развенчаем най-често срещаните митове за пържената храна:
1. Пържените храни винаги са много мазни.
Това наистина е доста популярен мит, пропагандиран от много хора. При кипене маслото обгръща храната, а отделяната от продукта влага образува своеобразна бариера и по този начин минимизира проникването на масло вътре. Всичко, което влиза в продукта, е хрупкаво. Така стигаме до извода, че готвенето във врящо олио позволява на храната да поеме минимум мазнини, но в процеса на задушаване на слаб огън се получава точно обратното - абсорбират се повече мазнина.
2. Пържената храна е пътят към инфаркт.
Също пусната в пространството глупост, в която няма нищо вярно. Хората, които често готвят храна в слънчогледово олио / зехтин, няма да имат проблеми със сърдечно-съдовата система. Ненаситените моно мазнини в зехтина са полезни за сърцето и са устойчиви на високи температури. Ароматът и полезните свойства няма да отидат никъде, освен ако разбира се забравите котлона и не доведете маслото до изгаряне.
3. Пържените тиквички и картофите са еднакво вредни.
Домашно приготвеният картофен чипс и пържените картофи са по-здравословни от пържените зеленчуци. Това е доказан факт! И причината за това е абсорбцията - последните абсорбират много повече мазнини от картофите.
4. Наситените мазнини стимулират повишаването на холестерола.
Поведението на наситените мазнини е различно във всяко тяло. Мононенаситените мазнини, като стеариновата киселина, ни осигуряват нужното количество холестерол и не провокират увеличаването му. Кокосът и шоколадът съдържат добри наситени мазнини, така че са полезни за организма.
Но не забравяйте, че все пак има и тъмна страна. Тези продукти надвишават калорийната стойност, така че трябва да знаете кога да спрете. Или както се казва - всяко нещо с мярката си. Все пак не може да изядете 3 големи шоколада един след друг и да искате да водите здравословен начин на живот.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 2345
Коментиран от #2, #15
22:36 19.09.2021
2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ
До коментар #1 от "2345":
Положително, много положително даже...22:40 19.09.2021
3 Мда
22:41 19.09.2021
4 ужас, 5минути без пълна порнография
22:54 19.09.2021
5 бай Рамбо
23:21 19.09.2021
6 Кулинарът
01:26 20.09.2021
7 Кулинарът
01:29 20.09.2021
8 Един там
02:34 20.09.2021
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 moiraine
До коментар #9 от "123":
Вредно е всичко прекалено, колега. Веднъж месечно едва ли ще има кой знае колко отрицателен ефект. Виж, всекидневното тъпчене с пържени храни със сигурност ще направи беля.Коментиран от #11
03:30 20.09.2021
11 0808
До коментар #10 от "moiraine":
...най-засищаща храна е варен картоф, най-вредна е пържен картоф..аФторката си говори наизуст..06:47 20.09.2021
12 Ганя
16:19 20.09.2021
13 КРАЙ
20:04 20.09.2021
14 КРАЙ
20:05 20.09.2021
15 comment
До коментар #1 от "2345":
Адски вдига разхода... :D12:31 22.09.2021