Отидете към основна версия

6 343 63

Кой е основният разпространител на COVID-19?

  • коронавирус-
  • разпространител-
  • владимир болибок-
  • деца-
  • непълнолетни

Поради увеличаването на броя на имунизираните хора, вирусът търси начини за по-нататъшно разпространение и ги намира чрез младите хора

Снимка: Shutterstock

Децата и юношите са един от основните разпространители на коронавируса. Това заяви алергологът-имунолог Владимир Болибок и водещ изследовател в Московския държавен университет „Ломоносов“ пред URA.RU, цитиран от БГНЕС.

Болибок отбеляза, че макар непълнолетните да не са обхванати от ваксинация, чрез тях функционира „стабилен канал за предаване на инфекцията”. „Броят на социалните контакти сред учениците е много голям: в образователните институции те са в затворени пространства, общуват помежду си - с учители, а в неформални младежки групи, като след това се връщат при семействата си“, обясни той.

Поради увеличаването на броя на имунизираните хора, вирусът търси начини за по-нататъшно разпространение и ги намира чрез младите хора. Като аргумент той посочи опита на други страни, където след разрешението за ваксиниране на непълнолетни, скоростта на предаване на вируса драстично намалява.

"Във всички цивилизовани страни тийнейджърите се ваксинират. Това не е необичайно", продължи биологът. Той добави, че младите хора лесно понасят коронавируса и поради общата безотговорност не е трудно да го предадат. „Изпитват болки в гърлото, кашлица, имат сополи, но с удоволствие ще посетят баба си или при това състояние ще се мотаят някъде без маска, особено в градския транспорт“, обясни той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини