Отидете към основна версия

6 644 54

Има нарушения на менструацията след ваксинация. Защо фирмите не са докладвали това?

  • д-р аспарух илиев-
  • аспарух илиев-
  • менструация-
  • жени-
  • женски проблеми-
  • кървене-
  • коронавирус-
  • ваксини

Не е нетипично ваксините да предизвикват временни безвредни промени в менструацията

Снимка: Shutterstock

Коментар във Фейсбук на д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн:

Проучване на университета в Илинойс, което все още не е минало партньорска проверка, показва висок процент на еднократни нарушения на менструацията (като дължина или обем на кървенето) след ваксинация с която и да е от COVID ваксините (без данни за каквито и да са трайни нарушения), но по-интересно е, че са докладвани и случаи на кървене при жени след менопауза. Последното също не е било свързано с никакви усложнения, но както всеки гинеколог знае, кървене след менопауза е сигнал за изследване. Напълно обоснованият въпрос е - защо фирмите не са докладвали този ефект в проучванията си.

На първо място - смятам, че въпреки, че не е нищо притеснително, един подобен страничен ефект е важен за спокойствието на всяка жена. Не е нетипично ваксините да предизвикват временни безвредни промени в менструацията и ако ваксините за COVID го правят, това изисква да се съобщи.

Зачетох се подробно защо се получава подобно разминаване. На една от сесиите си в края на годината PRAC (европейската комисия по странични ефекти) е анализирала тази информация в ЕС и не е установила наблюдаваните от авторите в Илинойс ефекти. Докато в държави като България докладването е въз основа на доброволна информация, в скандинавските страни системата на анализ на страничните ефекти е свързана със здравния картон - ако отидеш на лекар и съобщиш за проблем, системата автоматично анализира дали е свързан с нещо направено преди това по теб - например ваксина. Там подобен проблем не се открива.

В проучването от Илинойс всички данни са събирани от около 92 000 доброволно участвали след реклама на проучването по социални и класически медии. Дори и масово, подобно проучване не отговаря на изискванията за представителност, т.е. няма гаранция, че хората с проблеми не са били по-активни в съобщаването (по-мотивирани), а тези без - по-малко. Това е напълно реален риск, който нарушава представителността.

Въпреки това публикацията изисква вниманието на регулаторните органи и поставя важни въпроси. Моята гореща молба към всеки ваксинирани, които са имали подобни проблеми, но не са ги съобщили - моля Ви, направете кратко съобщение до ИАЛ, дори да е било отдавна, така всяко подобно нарушение, дори и не фатално, ще бъде адекватно анализирано. Само отбелязвам, че детайлни проучвания доказват, че след ваксинация няма нарушения в способността да имате деца и тези докладвани промени (ако наистина ги има) са моментни.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.

Свързани новини