Най-важното послание по отношение на храненето, с което да се помогне за предотвратяването на рака, е „яжте правилното количество храна, за да избегнете наддаването на тегло“. Консумирането на правилно балансирани храни може да ви помогне да постигнете това.
Има цял списък с храни, които гарантирано повишават риска от развитие на рак.
Често в такъв „списък“ се оказват храни, които повечето хора редовно включват в менюто си.
В 36 епидемиологични проучвания е установено, че високата консумация на червени меса води до увеличаване риска от рак на ректума, панкреас, гърда, простата, бъбреци. Вероятната причина се свързва с високото съдържание общо на мазнини и на наситени мастни киселини в месата; образуване на N-нитрозосъединения при пушени меса и колбаси, образуване на канцерогени при термична обработка.
Други проучвания показват, че консумацията на много горещи напитки увелича риска от рак на хранопровода.
Редовната свръхконсумация на кафе (над 5 чаши дневно) може да увеличи риска от рак на пикочния мехур. Възможният механизъм се свързва с установения ефект на кофеина да потиска възстановяването на нарушенията в ДНК и да катализира биоактивирането на канцерогенните ароматни амини.
Високата консумация на алкохолни напитки (особено концентрирани алкохолни напитки) увеличава риска предимно на рак на черния дроб.
Вижте кои са най-вредните храни, предразполагащи развитието на онкологични заболявания:
Обработено месо
Не толкова отдавна експерти от Световната здравна организация официално класираха колбасите и другите преработени месни продукти като канцерогени. Както се отбелязва в доклад, публикуван наскоро от СЗО, само 50 грама преработено месо всеки ден увеличава риска от рак на червата с 18%. Освен това тези продукти стават вредни преди всичко поради вещества, които удължават срока на годност на месото - и които, веднъж попаднали в тялото, го правят по-уязвимо към опасно заболяване.
Риба от ферма
Рибата е наистина здравословна храна заради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Те обаче са резултат от диетата на рибите, които се хранят с планктон или по-малки рибки. Тези, които са отглеждани във ферми, нямат толкова високо съдържание на омега-3. Причината - те обикновено се хранят с неестествени за тяхната среда продукти.
Освен това са заразени с антибиотици, пестициди, химикали и други вещества, причиняващи рак. Синтетичните пигменти често се добавят към рибата, така че тя да получи характерния си розов цвят, който в дивата природа се среща естествено.
Дивата риба е определено най-добрият избор, въпреки че в днешно време дори тя може да бъде замърсена с химикали, като живак.
Пуканки в микровълнова
Пуканките са полезна храна, но не и когато идват под формата на опаковани за микровълнова фурна. Пликовете, в които те са поставени, са облицовани с незалепващо покритие, а химикалът от него се разлага, произвеждайки опасно съединение, наречено перфлуороктанова киселина (PFOA).
PFOA е известен канцероген, който е токсичен за черния дроб, имунната система и засяга щитовидната жлеза, сочат проучванията. Този химикал е свързан с повишен риск от някои видове рак, включително рак на черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и простатата.
Що се отнася до самите пуканки, те могат да бъдат и здравословни, ако ги приготвяте по правилния начин (без нездравословни мазнини, изкуствени аромати и голямо количество захар и сол), понеже имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри.
Месо на въглища
Високите температури, необходими за готвене на пържоли, кебапчета или други храни на скара, произвеждат хетероциклични ароматни амини и полициклични ароматни въглеводороди, канцерогени, които излагат здравето ви на риск. Това обаче не означава, че трябва да се откажете от барбекюто завинаги – но поне не яжте онези части от него, които са потъмнели по време на готвене.
Изкуствени подсладители
Изкуствените подсладители обикновено се използват за намаляване на затлъстяването или за регулиране на кръвната захар при диабет. Въпреки това, проучванията показват, че те всъщност не помагат на загубата на тегло при повечето хора, а всъщност насърчават увеличаването ѝ. Друго изследване показва, че аспартамът в действителност влошава инсулиновата чувствителност в по-голяма степен от захарта. А освен това изкуствените подсладители ви карат да жадувате за още сладко.
Сред всички синтетични изкуствени подсладители най-широко се използва аспартамът (NutraSweet). Всъщност той е неврологичен дразнител и може да повлияе на настроението и енергията. Проучванията показват, че приемът на аспартам се свързва с мигренозни главоболия и повишен риск от мозъчни тумори при животните. По-добрият избор е да се използва умерено количество естествени подсладители, като кленов сироп, мед, меласа, стевия.
Алкохол
Рак на мозъка, ларинкса, хранопровода, черния дроб, гърдата и дебелото черво – знаете ли какво обединява тези прояви на ужасна болест? Развитието им може да провокира редовна консумация на алкохол – доказано от проучвания, уви. Ако не сте готови да се откажете напълно от алкохола, може би си струва да намалите количеството или честотата на пиене - в името на собственото си здраве.
Транс мазнини
Трансмазнините се образуват, когато производителите превръщат течните масла в твърди мазнини чрез хидрогениране. Това се прави с цел да се увеличи срокът на годност на продукта и да се стабилизира вкусът му и се използва широко в производството на продукти като маргарин, бисквити, зърнени храни, сладкиши, печени изделия, бисквити, мюсли, чипс, закуски, салатни дресинги. И ако животът и здравето ви са скъпи, трябва да кажете твърдо „не“ на всички продукти, които съдържат трансмазнини, пише сайтът Zdrave.to
Картофен чипс
Като една от най-популярните закуски, картофените чипси са евтини, вкусни и много удобни за консумация. Обикновено те съдържат изкуствени аромати, оцветители и многобройни консерванти. Те са много солени, а високите им нива на натрий могат да предизвикат проблеми с кръвното налягане.
Освен това са с високо съдържание на мазнини и калории, съответно - първи приятели на наднорменото тегло. Те са пълни с трансмазнини, които водят до висок холестерол.
Картофеният чипс се приготвят при много високи температури, което създава акриламид - причиняващ рак химикал. Според American Cancer Society и Европейския орган за безопасност на храните, акриламидът е канцероген. Данните от проучвания върху животни показват, че той може да увреди ДНК и да причини определени видове рак.
Здравословните алтернативи на картофените чипсове са сушени плодове или зеленчуци.