24 Януари, 2022 20:37 88 973 34

Онколозите не ядат тези 9 храни

  • рак-
  • храни-
  • онколози-
  • опасни-
  • здраве-
  • онкологични заболявания-
  • повишен риск-
  • вредни

В този „списък“ се оказват храни, които редовно консумираме

Онколозите не ядат тези 9 храни - 1
Снимка: shutterstock

Най-важното послание по отношение на храненето, с което да се помогне за предотвратяването на рака, е „яжте правилното количество храна, за да избегнете наддаването на тегло“. Консумирането на правилно балансирани храни може да ви помогне да постигнете това.

Има цял списък с храни, които гарантирано повишават риска от развитие на рак.

Често в такъв „списък“ се оказват храни, които повечето хора редовно включват в менюто си.

В 36 епидемиологични проучвания е установено, че високата консумация на червени меса води до увеличаване риска от рак на ректума, панкреас, гърда, простата, бъбреци. Вероятната причина се свързва с високото съдържание общо на мазнини и на наситени мастни киселини в месата; образуване на N-нитрозосъединения при пушени меса и колбаси, образуване на канцерогени при термична обработка.

Други проучвания показват, че консумацията на много горещи напитки увелича риска от рак на хранопровода.

Редовната свръхконсумация на кафе (над 5 чаши дневно) може да увеличи риска от рак на пикочния мехур. Възможният механизъм се свързва с установения ефект на кофеина да потиска възстановяването на нарушенията в ДНК и да катализира биоактивирането на канцерогенните ароматни амини.

Високата консумация на алкохолни напитки (особено концентрирани алкохолни напитки) увеличава риска предимно на рак на черния дроб.

Вижте кои са най-вредните храни, предразполагащи развитието на онкологични заболявания:

Обработено месо

Онколозите не ядат тези 9 храни
Снимка: shutterstock

Не толкова отдавна експерти от Световната здравна организация официално класираха колбасите и другите преработени месни продукти като канцерогени. Както се отбелязва в доклад, публикуван наскоро от СЗО, само 50 грама преработено месо всеки ден увеличава риска от рак на червата с 18%. Освен това тези продукти стават вредни преди всичко поради вещества, които удължават срока на годност на месото - и които, веднъж попаднали в тялото, го правят по-уязвимо към опасно заболяване.

Риба от ферма

Рибата е наистина здравословна храна заради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Те обаче са резултат от диетата на рибите, които се хранят с планктон или по-малки рибки. Тези, които са отглеждани във ферми, нямат толкова високо съдържание на омега-3. Причината - те обикновено се хранят с неестествени за тяхната среда продукти.

Освен това са заразени с антибиотици, пестициди, химикали и други вещества, причиняващи рак. Синтетичните пигменти често се добавят към рибата, така че тя да получи характерния си розов цвят, който в дивата природа се среща естествено.

Дивата риба е определено най-добрият избор, въпреки че в днешно време дори тя може да бъде замърсена с химикали, като живак.

Пуканки в микровълнова

Онколозите не ядат тези 9 храни
Снимка: shutterstock

Пуканките са полезна храна, но не и когато идват под формата на опаковани за микровълнова фурна. Пликовете, в които те са поставени, са облицовани с незалепващо покритие, а химикалът от него се разлага, произвеждайки опасно съединение, наречено перфлуороктанова киселина (PFOA).

PFOA е известен канцероген, който е токсичен за черния дроб, имунната система и засяга щитовидната жлеза, сочат проучванията. Този химикал е свързан с повишен риск от някои видове рак, включително рак на черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и простатата.

Що се отнася до самите пуканки, те могат да бъдат и здравословни, ако ги приготвяте по правилния начин (без нездравословни мазнини, изкуствени аромати и голямо количество захар и сол), понеже имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри.

Месо на въглища

Високите температури, необходими за готвене на пържоли, кебапчета или други храни на скара, произвеждат хетероциклични ароматни амини и полициклични ароматни въглеводороди, канцерогени, които излагат здравето ви на риск. Това обаче не означава, че трябва да се откажете от барбекюто завинаги – но поне не яжте онези части от него, които са потъмнели по време на готвене.

Изкуствени подсладители

Онколозите не ядат тези 9 храни
Снимка: shutterstock

Изкуствените подсладители обикновено се използват за намаляване на затлъстяването или за регулиране на кръвната захар при диабет. Въпреки това, проучванията показват, че те всъщност не помагат на загубата на тегло при повечето хора, а всъщност насърчават увеличаването ѝ. Друго изследване показва, че аспартамът в действителност влошава инсулиновата чувствителност в по-голяма степен от захарта. А освен това изкуствените подсладители ви карат да жадувате за още сладко.

Сред всички синтетични изкуствени подсладители най-широко се използва аспартамът (NutraSweet). Всъщност той е неврологичен дразнител и може да повлияе на настроението и енергията. Проучванията показват, че приемът на аспартам се свързва с мигренозни главоболия и повишен риск от мозъчни тумори при животните. По-добрият избор е да се използва умерено количество естествени подсладители, като кленов сироп, мед, меласа, стевия.

Алкохол

Рак на мозъка, ларинкса, хранопровода, черния дроб, гърдата и дебелото черво – знаете ли какво обединява тези прояви на ужасна болест? Развитието им може да провокира редовна консумация на алкохол – доказано от проучвания, уви. Ако не сте готови да се откажете напълно от алкохола, може би си струва да намалите количеството или честотата на пиене - в името на собственото си здраве.

Транс мазнини

Трансмазнините се образуват, когато производителите превръщат течните масла в твърди мазнини чрез хидрогениране. Това се прави с цел да се увеличи срокът на годност на продукта и да се стабилизира вкусът му и се използва широко в производството на продукти като маргарин, бисквити, зърнени храни, сладкиши, печени изделия, бисквити, мюсли, чипс, закуски, салатни дресинги. И ако животът и здравето ви са скъпи, трябва да кажете твърдо „не“ на всички продукти, които съдържат трансмазнини, пише сайтът Zdrave.to

Картофен чипс

Онколозите не ядат тези 9 храни
Снимка: shutterstock

Като една от най-популярните закуски, картофените чипси са евтини, вкусни и много удобни за консумация. Обикновено те съдържат изкуствени аромати, оцветители и многобройни консерванти. Те са много солени, а високите им нива на натрий могат да предизвикат проблеми с кръвното налягане.

Освен това са с високо съдържание на мазнини и калории, съответно - първи приятели на наднорменото тегло. Те са пълни с трансмазнини, които водят до висок холестерол.

Картофеният чипс се приготвят при много високи температури, което създава акриламид - причиняващ рак химикал. Според American Cancer Society и Европейския орган за безопасност на храните, акриламидът е канцероген. Данните от проучвания върху животни показват, че той може да увреди ДНК и да причини определени видове рак.

Здравословните алтернативи на картофените чипсове са сушени плодове или зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 194 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдук Кольо

    116 8 Отговор
    Ша са мре ...мн алкохол и мн скара ...

    Коментиран от #3

  • 2 БАЧО

    111 20 Отговор
    НАЧИ,...САМО СВИНСКО С МЕСО , ЦРЪВЕНО МЕРЛО И КАБЕРНЕ И ЛЮТА РАКИЯ.
    А ТИЯ ...ОНКОЛОЗЕТЕ А МИ РУЧАТ КУRO
  • 3 ВЕЧНИ СА КАМАНИТЕ НА ТОЗИ СВЯТ

    53 22 Отговор

    До коментар #1 от "Айдук Кольо":

    АКО МОЖЕ И МАЛКО МУЗИКА 😂👌🤣, ТАКА НЕЩО ПО ТЕЖКО ЗА ДУШАТА СРЪБСКО ИЛИ ГРЪЦКО .... СЛЕД ТОВА СЪМ СЪГЛАСЕН ДА СЕ МРЕ
  • 4 Еколог

    133 7 Отговор
    Нито една от тези храни не е страшна, ако се консумира с мярка, от време навреме.... А иначе добре е често да се хапва бобец, леща, и зеленчуци

    Коментиран от #13, #19

  • 5 Да,бе

    100 12 Отговор
    Ами те докторята не щат и да се ваксинират,но кандардисват популацията.А,бе,лешояди,сър...
  • 6 devil

    104 8 Отговор
    То остана ли нещо за ядене ,месо не яж ,суджук недей яж ,мъж веган няма ,Лъв трева не яде пък кой каквото ще да ми говори
  • 7 ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ

    52 8 Отговор
    Транс мазнините къртят
    Прочетете го 3 пъти... ХАХАХА... 95% от храните който 100% от нас ядат имат транс..... А аз като изпадна в Транс сле 4 голяма.... Малииии.... Незнам кой доктор от какво се е отказал, ама лични мои приятели, видни доктори, ако знаете как се правят на мармалад.... ХАХАХА.....

    Коментиран от #29

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ковидиотин

    66 6 Отговор
    Отдавна не ползвам тези храни,но познавам онколози и дори раково болни,които ги консумират с удоволствие.За алкохола да не говорим повечето лекари са алкохолици и с наднормено тегло
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 наблюдател

    30 7 Отговор
    На баба им фърчилото...
  • 12 Хахахаааа

    61 6 Отговор
    Познавам десетки години няколко онколози.
    Всичко изброено ядат, пият алкохол, пафкат цигари, имат наднормено тегло, сексуватредовно с медицински сестри и млади лекарки и тн...

    Коментиран от #16, #31

  • 13 Леща и бобец често

    17 19 Отговор

    До коментар #4 от "Еколог":

    Не трябва да се консумира заради подагра - честа болест при български мъже
  • 14 трансформатор

    45 3 Отговор
    Трансмазнините не вредят на транссексуалните, защото се неутрализират.
  • 15 ДЯДО

    33 7 Отговор
    ДЯДОВИ е с рак вече 13та година на 73г. съм .все още съм на химиотерапия несе лшавам от нищо но консомирам всичко омерено .РАкия 41% разредена с вода. червено вино сланина на скара.много риба Все още секс по някой път в седмицата .

    Коментиран от #22

  • 16 Доктор

    28 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаааа":

    Това за сестрите и младите лекарки ми хареса.
  • 17 Display

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Браво Веско, само така, ай наздраве........
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 фАНТОМасс

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "Еколог":

    Защо казващ вместо БОБ - бобец ! А после ЛЕЩа , а не Лещичка ? Само питам де , нищо лично ?
  • 20 Яна

    28 1 Отговор
    Първото което онколозите ти казват да не ядеш е захар и тестени храни с бяло брашно.За останалото си решавате,по съвест.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 еми

    23 2 Отговор
    то остана само вода да пием….
  • 24 глоги

    6 6 Отговор
    Гърда....ЖЕНСКИТЕ ГЪРДИ СА 2/ДВЕ/,А НЕ ЕДНА ГЪРДА.
  • 25 Боровил

    18 7 Отговор
    Да ми пратят русо маце много свински пържолки винце и ракийчица ДА правят опит КОЛКО ще издържа ...Болните промени ДОЛНИ доктори
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Циник

    31 5 Отговор
    Баммаму, аз сигурно вече съм умрял. Тия описаха цялата ми диета.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нормален

    17 0 Отговор
    Дядо, да си жив и здрав!Честит рожден ден!Днес ставаш на 100 години.
    Каква е тайната?Какво казват лекарите?
    - 50 години едно и също.Не яж мазно, не пий, не пуши...
  • 31 Не ми стана ясно

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаааа":

    Сестрите без значение от възрастта и лекарките до колко години?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Шизофреник

    3 0 Отговор
    автора знае от собствен опит...може би
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.