Отидете към основна версия

3 390 11

Виното и шампанското пазят от коронавирус

  • вино-
  • шампанско-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • риск

Изследване показва, че тези, които предпочитат червено вино са най-силно защитени

Снимка: Shutterstock

Според експерти от болницата "Canning" в Шънджън, Китай консумацията на шампанско, червено и бяло вино може да намали риска от заразяване с коронавирус. Изследването е публикувано в списание "Frontiers in Nutrition".

Учените са проучили данни на 473 957 души, от които 16 559 са дали положителен резултат за COVID-19. Участниците били разделени на три групи: непиещи, употребяващи алкохол в миналото и пиещи в момента. Изследователите стигат до заключението, че тези, които предпочитат червено вино, са най-силно защитени срещу SARS-CoV-2: пиенето на повече от пет чаши от тази напитка седмично намалява риска от заразяване със 17%.

При тези, които пият от една до четири чаши бяло вино и шампанско седмично, COVID-19 е с 8% по-малко, но когато пият повече от пет чаши седмично, "защитният ефект" е почти незабележим. При тези, които са пили бира и сайдер, рискът от заразяване с коронавируса е бил с 28% по-висок, като количеството на пиене не е изиграло важна роля.

По-рано Сергей Колесников, член на Руската академия на науките, обясни как човек може да се предпази от щама Омикрон с помощта на водка, припомня БГНЕС. Според него вдишването на алкохолни пари помага до известна степен да се отстрани вирусът от дихателната система. Той обаче напомни и за необходимостта да спазват социална дистанция и да се мият ръцете и носа.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.

Свързани новини