Отидете към основна версия

2 608 29

Рекордна смъртност от COVID-19 бе отчетена в Нова Зеландия

  • ковид-19-
  • рекорд-
  • нова зеландия-
  • заразени-
  • омикрон

През седемте дни до 16 юли са починали 151 души

Източник: Shutterstock

Рекордна смъртност от ковид бе отчетена в Нова Зеландия, която се бори с нова вълна от върлуващия подвариант на Омикрон, засягащ специфично по-възрастните хора, предаде Ройтерс.

През седемте дни до 16 юли са починали 151 души. За сравнение регистрираните смъртни случаи в най-лошата седмица по време на предишната ковид вълна март месец бяха 115, показват данните на Министерството на здравеопазването, предаде БТА.

Подвариантът на Омикрон BA.5 е причината за новата ковид вълна в Нова Зеландия, чието население е 5,1 милиона души. Отчетеният брой активни случаи през миналите седем дни е 64 780, въпреки че според властите много от заболелите не са се регистрирали.

Бързият отговор на Нова Зеландия, както и нейната географска изолация, са смятани за модел за справяне с пандемичната обстановка. Тези фактори я запазиха „свободна“ от вируса до края на миналата година.

Правителството се отказа от политиката си за „нулев ковид“ тази година в момента, в който по-голяма част от жителите се ваксинираха. Оттогава вирусът бе оставен да се разпространява.

Спешните отделения, личните лекари и медицинските центрове са под голям натиск. Въпреки това данните на здравното министерство на Нова Зеландия показват, че нивата на хоспитализирани са по-ниски от тези през пика на заразата март.

Някои лекари искат да се въведат отново ограниченията на публични места или да се наложи носенето на маски в училищата, а правителството устоява на този натиск.

Високопоставеният представител на Министерството на образованието Айона Холстед каза вчера, че министерството е посъветвало училищата да подкрепят носенето на маски, доколкото е практично, след като децата се върнат от ваканция следващата седмица.

„Разбираме, че прилагането на политика за носенето на маски може да бъде предизвикателство, но ви молим да предприемете действия за въвеждане на маските възможно най-скоро“, каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Свързани новини

  • Рекорден брой новозаразени с Омикрон

    Броят на австралийците, приети в болница с COVID-19, достигна днес рекордните 5450 души. Това се случва на фона на растящото натоварване на здравната ...
    25.07.2022
    2 860
    16