Отидете към основна версия

51 563 9

Кои болести имат право на ТЕЛК?

  • телк-
  • болести-
  • заболявания-
  • комисия

Някои от тези болести включват хронични заболявания на дихателната система

Снимкa: БГНЕС

За хората, които страдат от сериозни здравни проблеми или увреждания, инвалидността може да окаже голямо въздействие върху тяхната работоспособност и качество на живот. От съществено значение е да се определи степента на инвалидност и работоспособност, за да се предоставят подходяща помощ и подкрепа на засегнатите лица. В България това се осъществява чрез ТЕЛК (териториални експертни лекарски комисии), които предоставят официална оценка на здравословното състояние на хората и ги снабдяват със свидетелство за инвалидност.

Кои болести имат право на ТЕЛК?

ТЕЛК предоставят оценка и свидетелство за инвалидност за различни болести, които причиняват значително нарушаване на работоспособността и живота на засегнатите лица. Някои от тези болести включват:

Хронични заболявания на дихателната система:

- Бронхиална астма - дишането става трудно поради възпаление на бронхите. - Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) - прогресивно заболяване на белите дробове, което затруднява дишането. - Фиброзна интерстициална болест (ФИБ) - хронично възпаление на интерстициалната тъкан в белите дробове. - Кистозна фиброза - генетично заболяване, което засяга дихателната и дигестивната система.

Болести на сърцето и кръвоносната система:

- Хронична сърдечна недостатъчност - състояние, при което сърцето не може да изпълни своята функция ефективно. - Исхемична болест на сърцето - заболяване, причинено от недостатъчно количество кислород, достигащо до сърдечния мускул. - Артериална хипертония - високо кръвно налягане, което може да доведе до сериозни последици за сърцето и кръвоносната система.

Заболявания на нервната система:

- Паркинсонова болест - прогресивно неврологично заболяване, което води до нарушаване на движението. - Множествена склероза - автоимунно заболяване, което причинява повреда на нервната обвивка. - Сърцевинна атаксия - заболяване, което засяга координацията и контрола на движението.

Болести на опорно-двигателния апарат:

- Ревматоиден артрит - хронично запалително заболяване, което засяга ставите. - Остеоартроза - дегенеративно заболяване на ставите, което води до болка и нарушена подвижност. - Сколиоза - изкривяване на гръбначния стълб, което може да предизвика проблеми със седяща позиция и движение.

Как се извършва оценката на ТЕЛК?

ТЕЛК извършват подробна оценка на здравословното състояние на засегнатите лица, за да определят степента на инвалидност и работоспособност. Процесът включва следните стъпки:

- Подаване на молба: Засегнатите лица трябва да подадат молба за оценка на инвалидността и работоспособността в местната ТЕЛК. - Представяне на медицинска документация: Заявителите трябва да предоставят необходимата медицинска документация, като свидетелства за болестите и уврежданията им. - Лекарско изследване: Заявителите се преглеждат от екип от лекари, специализирани в различни области на медицината, свързани със заболяванията и уврежданията. - Функционална оценка: Лекарският екип извършва функционална оценка на засегнатите лица, за да определи тяхната работоспособност в различни аспекти на ежедневния живот, като движение, комуникация, грижа за себе си и други. - Съставяне на свидетелство за инвалидност: В края на процеса ТЕЛК издават свидетелство за инвалидност, което се предоставя на засегнатото лице.

Колко време е валидно свидетелството за инвалидност, издадено от ТЕЛК?

Свидетелството за инвалидност е валидно за 3 години от датата на издаване. След изтичането на този срок, засегнатото лице трябва да подаде нова молба за преоценка на инвалидността и работоспособността.

Ако не сте съгласни с решението на ТЕЛК, имате право да подадете апелация и да поискате преоценка на случая в Агенцията по социално подпомагане.

Дали всички заболявания могат да бъдат обект на ТЕЛК?

Не, ТЕЛК се занимават предимно със сериозни болести и увреждания, които имат значително въздействие върху работоспособността и живота на засегнатите лица. Някои по-леки заболявания може да бъдат оценявани от лични лекари или специализирани комисии.

ТЕЛК (териториални експертни лекарски комисии) играят важна роля в определянето на инвалидността и работоспособността на хората, страдащи от сериозни болести и увреждания. Чрез подробна оценка на здравословното състояние и функционалната способност, ТЕЛК предоставят официална оценка и свидетелство за инвалидност. Това е от съществено значение за засегнатите лица, тъй като им помага да получат подходяща помощ, подкрепа и социални права. Ако сте засегнати от сериозни здравни проблеми, не се колебайте да се обърнете към ТЕЛК за оценка на вашата инвалидност и работоспособност.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.

Свързани новини