Last news in Fakti

17 Април, 2004 22:22 5 663 0

Range Rover

  • range rover

Алуминият притежава много качества, но едно от най-важните за автомобилната индустрия е неговата неподатливост на корозия. Може би именно затова славата на най-престижния всъдеход в света не ръждясва вече 34 години. На 17 Юни 1970 г. Range Rover е показан за първи път пред публика и веднага е издигнат в култ. За първи път в историята на автомобила едно возило обединява комфорта на престижните лимузини с проходимостта на армейски всъдеход. От тогава насетне пътят на британския аристократ върви в една единствена посока - нагоре; от гаража на Елизабет II до залите на Лувъра, където Range Rover е изложен в качеството си на образец за дизайн; от спекулациите на черния пазар в началото на 70-те, когато нови екземпляри практически не се продават, до края на знаменитата му кариера цели 25 години по-късно и окичването с почетното звание Classic. Ако светът на всъдеходите има своя еквивалент на Rolls-Royce, това несъмнено е Range Rover. Нито един подобен автомобил дори не се доближава до стила, комфорта и изискаността на британеца. Джентълмен преди всичко, както казват англичаните.

Дори най-големите знаменитости обаче все някога се пенсионират. Класикът от Солихъл се сбогува с почитателите през 1995-а след близо 320 000 продадени бройки. Година по-рано Land Rover представи неговия наследник, който трябваше да прескача доста висока летва. Десетилетие по-късно смело може да се даде положителна оценка на опита му. Под тогавашното ръководство на BMW британците бяха сътворили напълно достоен за името си всъдеход, наследил от предшественика си всички черти, които го бяха направили легенда. Наред с традициите обаче - или може би в пълен унисон с тях - новият Range Rover пак беше крачка пред конкурентите си, доколкото такива изобщо съществуват. LP, както е фабричният индекс на модела, по старому се сглобява от алуминиеви панели, като само някои детайли от

каросерията

са стоманени. Съхранени са и характерните ръбести контури на предшественика, макар това да е по-скоро оптична заблуда - коефициентът на въздушно съпротивление съставлява рекордната за возило от този клас цифра 0.38. Макар да бе превърнат в икона, класическият Range Rover страдаше от немалко недостатъци на изработката. В това отношение новакът отбелязва сериозен напредък.

Запазвайки непостижимото за други марки ниво на комфорта, ергономията и съвършенство на стила, LP може да се похвали с почти безупречна сглобка. Почти, защото - както при всеки дебютант - през първите две години от производството пропуски все пак имаше. В екземпляри от 1995 г. например често се появява силна вибрация при скорост над 110 км/ч заради недобре фискирани декоративни лайсни в долната част на вратите. Инженерите на Land Rover явно не са си взели поука от проблемите с класическия Range, защото задната врата - един от малкото стоманени елементи по корпуса - продължава да ръждясва. Проблемът е отстранен чак през 1996-а. В някои екземпляри от самото начало на производството пък пропускат уплътненията на вратите, прозорците и люка - беля, която е изкоренена почти моментално под натиска на германските "чорбаджии".

Луксът, класата и удобството винаги са били запазена марка на Range Rover. Неслучайно британската кралица има няколко такива в автопарка си, а ако се съди по качествата на

салона

на LP, Нейно величество ще продължи да бъде редовен VIP-пътник в модела. Разкошът и островните разбирания за стил лъхат от всеки елемент на интериора, а подобно ниво на комфорта се среща при много малко всъдеходи.

Недостатъци в изработката засягат много дребни серии, предимно от 1996-1997 г. - некачествено залепени дървени декорации и възникващите впоследствие шумове или луфт в механизма за регулиране на седалката до водача. Част от легендата Range Rover винаги е бил V-образният 8-цилиндров

двигател

- първият подобен агрегат, монтиран на неамерикански всъдеход. В зората на кариерата си британецът дори използва мотор от Buick и едва по-късно се сдобива със свой собствен осмак. Макар и сложен за обслужване, капризен за поддръжка и лаком за пет Mini-та, този агрегат се отплаща с изключително спокоен и безшумен ход. Да защитят реномето му в LР са призвани два нови V8 двигателя с обем 4.0 и 4.6 литра и мощност 190 и 224 к.с. От BMW решават да не рискуват и още със старта на проекта за наследник на легендата заменят монтирания дотогава италиански тубродизел VM със своя 2.5-литров мотор със 136 к.с. Въпреки че разполага с 20 коня повече от предшественика си, баварският двигател пуфти доста под тежестта на Range Rover-а и някак не пасва на толкова аристократично возило.

Пълна противоположност са двата осмака, които превръщат британския всъдеход в истинско торнадо на пътя. Пределно ясно е, че изхранването и поддръжката на подобни двигатели надхвърля възможностите на 95% от населението. Макар да се славят като изключително здрави, в първите две години от производството проблеми засягат цилиндровите глави на някои всъдеходи, резултат от които са тежки и скъпи за отстраняване повреди. Чувствителността към качеството на бензина също може да се окаже препъникамък в български условия, докато нагарът по стените на цилиндрите се приема по-скоро за рядкост.

Типичният собственик на возило като Range Rover предпочита автоматичните

скоростни кутии

Затова повечето модификации на LP са екипирани с трансмисии от ZF, функциите на отделните превключватели на раздатъчната кутия са поети изцяло от електрониката. Проблемите с тези трансмисии са редки, но при покупка трябва да се внимава за всякакви нетипични шумове. Най-често срещаните дефекти са придърпване на четвърта или отказ да се включи заради неизправни електрически контакти, както и нарушения в управлението на понижаващите предавки. През Юли 1995 г. са взети специални мерки и недостатъците са отстранени напълно.

В началото на 90-те класическият Range Rover стана първият всъдеход с пневматично

окачване

в света. Неговият усъвършенстван вариант е използван и при LP, което му осигурява мекота и комфорт на возията без еквивалент сред всъдеходите. Разполага с регулиране на клиренса в четири режима, контролирани от компютър. Ходовата част е практически безупречна и само теглото на автомобила рано или късно си казва думата под формата на износени втулки и накрайници. Високата маса е виновник и за бързото амортизиране на съединителя.

Разбира се, колкото повече сложни електронни системи са внедрени в дадена конструкция, толкова повече нараства рискът от проблеми с

електрическата инсталация

Тя е може би най-слабото място на Range Rover LP. Наред с дреболии като неработещи ел.стъкла, откази на дистанционното на централното заключване и имобилайзера, доста неизправности показват колите, произведени до 1995 г. Заради попадане на вода и нечистотии в стартера при движение извън пътя, той се поврежда по-често от обичайното. Най-болезнени за бюджета на собственика обаче са повредите в бордовия компютър. През 1996 г. Land Rover подхожда драконовски по въпроса и процентът на неизправностите спада драстично.

Справка за модела
Range Rover (LP)
История
Октомври 1994 Land Rover представя второто поколение на най-луксозния си модел Range Rover. Производството на предишната генерация продължава под името Classic. За задвижване се предлагат 4.0- и 4.6-литрови V-образен бензинови двигатели с мощност съответно 190 и 224 к.с. и 2.5-литров дизел със 136 коня
Юни 1999 Моделът претърпява лека модернизация. Мощността на четирилитровия мотор намалява до 185 к.с., а тази на топагрегата - до 217 коня

 

Цени на резервни части
Двигател
3 549 EUR
Скоростна кутия (автоматична)
6 624 EUR
Динамо
579 EUR
Стартер
399 EUR
Водна помпа
193 EUR
Ауспух (без катализатор)
529 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни)
174 EUR
Накладки (предни дискови)
100 EUR
Фар (комплект)
134 EUR
Преден калник
233 EUR
Цените са за оригинални резервни части по справочника Eurotax Schwacke /без ДДС/ за модел Range Rover 4.0 SE /190 к. с./, произведен 1994 г.

 

ЦЕНИ НА СТАРО НА Range Rover (LP)
Модел
Вр.
кВ/к.с.
Нов
1998
1997
1996
1995
1994
Range Rover Classic
5
134/182
45 965
-
-
-
9 750
7 950
Range Rover 4.0 SE
5
136/185
53 985
20 250
16 750
14 450
11 900
10 100
Range Rover 4.6 HSE
5
165/224
61 611
24 100
21 400
18 250
15 750
13 700
Range Rover 2.5 DT
5
100/136
44 661
17 850
16 100
13 600
11 400
9 700
Range Rover 2.5 DSE
5
100/136
51 896
21 350
17 950
15 050
12 750
11 000
Цените са в EUR в Германия по данни от Eurotax-SuperSchwacke

 

Димитър ДИМИТРОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА