24 Февруари, 2007 22:03 22 175 1

Land Rover Discovery II

  • land rover-
  • discovery ii-
  • land rover discovery ii

Макар и патентовано, името Jeep отдавна се е превърнало в нарицателно понятие за всъдеход. Това обаче далеч не е така навсякъде по света. В много страни в англоговорящия свят автомобилите с повишена проходимост често са наричани "ландроувър". Британската марка отдавна се е превърнала в институция, която според мнозина заслужава много повече да бъде асоциирана с офроуда, отколкото американския си аналог. По повод заслугите й в тази сфера си струва да се спомене дори само легендарното приключение "Camel Trophy". С изпълнението на главната роля в него пък винаги ще се свързва Land Rover Discovery, чието първо поколение (1989-1998) се доказа като един от най-способните всъдеходи в света.

Замислен като обитател на нишата между строго утилитарния Defender и свръхлуксозния Range Rover, Discovery се сдоби с огромно количество почитатели навсякъде по света. Дизеловият му вариант пък често бе определян като най-доброто в жанра. Въпреки че не бе лишен от слабости, моделът реализира внушителни продажби и се превърна в стожер на продуктовата гама на британския производител. По времето, когато той бе във владение на BMW обаче, започна усилена работа по "цивилизоването" на Discovery главно с идеята да стъпи по-стабилно на северноамериканския пазар. Резулатът от този проект видя бял свят в края на 1998-а. Девет години по-късно вече вървят продажбите на третата генерация, разработена под ръководството на Ford, а Discovery II изкушава любителите на приключенията извън пътя с богатото предлагане на употребявани екземпляри. За разлика от предшественика си обаче, моделът получава крайно противоречиви оценки и доказва на практика, че дори под зоркия контрол на германската мениджърска машина качеството невинаги е гарантирано. Не са никак малко собствениците на Discovery II, които дават възторжени отзиви за способностите на всъдехода и абсолютно безпроблемната му експлоатация в продължение на 200 000 и повече километра. От друга страна, моделът пристъства устойчиво в челото на антикласациите за надеждност и здравина - главно заради усложнената му конструкция, множеството нововъведения в сравнение с първата генерация и широкото използваната електроника.

На пръв поглед Discovery II лесно може да се обърка с предшественика си. Сходствата във външността са целенасочено търсени, за да се угоди на традиционно консервативната клиентела на марката (повечето от купувачите на модела са на възраст над 40 години). На практика обаче 90% от детайлите в конструкцията на всъдехода са напълно различни от първото поколение. Объркване внася най-вече

каросерията

която разполага със същото амфитеатрално разположение на задния ред седалки, "начупена" покривна линия и оформлението на светлините. Задният надвес на II обаче е доста увеличен, в резултат на което нараства багажното пространство, а проходимостта сякаш остава на заден план. Увеличените габарити се компенсират с друг конструкторски похват, но за това малко по-късно.

Грубо оформената каросерия не оставя никакви съмнения за принадлежността на автомобила към марката Land Rover. От изработката обаче меко казано, има какво да се желае. Едва ли са много онези, които очакват под шапката на BMW да се сглобяват коли, в чието

купе

прониква толкова вода, без дори да са напускали асфалта. Проблемът се усеща безпогрешно по миризмата на застояла влага от мокетите, напоявани обикновено от уплътненията на предното стъкло, люка и вратите. Увеличените габарити в сравнение с Discovery I предполагат повече вътрешен простор и такъв действително не липсва, но достъпът до задната седалка постарому се затруднява от тесния отвор на вратата. В багажника на британския всъдеход също има допълнителни сгъваеми кресла, които вече са разположени по посока на движението, снабдени са със собствени стойки за чаши и изводи на аудиосистемата, но предлагат достатъчно комфорт само за деца. Седемместната конфигурация обаче позволява ползванто на данъчен кредит и превръща модела в почти идеален семеен автомобил, за което способства и изключително богатото серийно оборудване. Дори в базовата си версия Discovery II се екипира с климаткик, централно заключване, еърбег и имобилайзер. Най-пищното ниво на оборудване ES пък разполага с кожен салон, дървени декорации от орех, ел. пакет, подгряване на седалките и огледалата, аудиосистема Harman/Kardon с дванайсет тонколони, круизконтрол и какво ли още не.

Такова количество на допълнителните екстри обаче предполага и повече проблеми, които съвсем не са рядкост при британския всъдеход.

Бордовата електроника

се сочи за едно от най-слабите му места и причина за скъпи за отстраняване дефекти при 8% от употребяваните екземпляри. Най-колоритната повреда безспорно засяга фабричния имобилайзер, който понякога се влияе от четците на баркодове в супермаркетите на разстояние до 200 метра и парализира напълно всъдехода. Отказите на много от функциите на комфорт-пакета също не са рядкост, но са направо бял кахър в сравнение с дефектите на сложната електроника, която командва работата на двигателя, окачването и кормилната уредба. В това отношение Discovery II за пореден път доказва аксиомата, че колкото по-сложен е определен механизъм, толкова по-вероятно е да се троши.

Високите технологии отличават първото и второто поколение на модела почти във всичко, но най-осезаеми са разликите в характеристиките на окачването. То е напълно зависимо както преди, но множество електронни помощници оптимизират работата му, като контролират крена в завой, клиренса спрямо натоварването или вида на терена (благодарение на което увеличеният заден надвес се компенсира) и т.н. Огромното число нови хидравлични и електронни механизми показват различно ниво на надеждност и при покупка трябва да се проверят поотдевно и крайно внимателно, за да не се налагат скъпи ремонти.

Липсата на постоянство в качеството поставя някои въпросителни и върху съдържанието на моторния отсек, където новости също не липсват. Гамата от

двигатели

не се е променила в сравнение с предходния модел. Състои се от модернизирания, сигурно за 10-и път четирилитров V-образен осмак със 185 к.с. и 2.5-литров турбодизел, който обаче вече разполага с 5 цилиндъра и ангренажна верига вместо проблемния ремък на Discovery I. По обясними причини огромна част от британските всъдеходи на пазара са оборудвани с основателно хваления заради експлоатационните си характеристики нов дизелак. Според статистиките обаче двигателят на 12% от тези автомобили е сменян изцяло или частично в рамките на гаранционния срок (100 000 км). Причина за това са ставали най-често тежки повреди заради прегоряла гарнитура на цилиндровата глава или дефекти на самата глава. Пак според данните на техническите служби дизелът показва други неизправности в почти 31 на сто от колите (турбокомпресор, командваща електроника, горивна помпа). В сравнение с него бензиновият двигател демонстрира по-висока надеждност, но трудно може да се нарече икономически изгоден или особено подходящ за такъв тип всъдеход. Освен това течовете на масло и други работни течности от него не са по-рядко явление, отколкото при дизела, и определено не показват напредък в сравнение с предходното поколение. Във всеки случай преди покупка не би било зле да се проведе добрата стара проверка на компресията.

Сериозна част от употребяваните Discovery II показват дефекти на

трансмисията

При девет на сто от колите се е налагал скъп ремонт, което също може да се обясни с усложнената конструкция. За разлика от първото поколение разпределянето на въртящия момент се ръководи от електроника. Това не се нрави на традиционалистите, но ако се изключат възможните повреди на тази система, тя си върши работата повече от добре. Същото важи за механизма за контрол на спускането, познат от Freelander. Дори незначителни трудности или слаби непривични шумове при превключване на предавките обаче трябва да породят недоверие у купувача. Ремонтите сa сложни, времеемки и най-вече безбожно скъпи.

Произведените след 2000 г. Discovery II и най-вече кардинално измененият модел от 2002-ра могат да се похвалят със значително по-висока надеждност, но проблемът на модела така или иначе не се дължи на качеството, а на неговото непостоянство. Единствено това може да обясни защо 52% от собствениците отново биха си купили всъдехода на Land Rover. Останалите се ориентират към не така култови, но чувствително по-стабилни в технически план японски или германски модели.

Справка за модела
Land Rover Discovery II (LT)
История
Октомври 1998 Land Rover представя второто поколение на Discovery с вътрешнозаводски индекс LT. Всъдеходът се оборудва с V-образен осемцилиндров бензинов двигател с обем 4.0 литра и 2.5-литров турбодизел с мощност 185 и 139 к.с. съответно.
Юни 2002 Моделът претърпява солиден фейслифт. Изцяло променени са фаровете, предницата, броните и стоповете.
Септември 2004 Дебютира третото поколение на Discovery, разработено под ръководството на Ford.

 

ЦЕНИ НА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ
Двигател (без оборудване)
4 580 EUR
Скоростна кутия (механична)
1 934 EUR
Динамо
517 EUR
Стартер
441 EUR
Водна помпа
113 EUR
Ауспух (комплект)
600 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни)
163 EUR
Накладки (предни дискови)
110 EUR
Фар (комплект)
251 EUR
Калник
331 EUR

Цените са за оригинални резервни части по
справочника Eurotax Schwacke /без ДДС/ за модел
Land Rover Discovery II Td5 /139 к. с./, произведен 2000 г.

 

ЦЕНИ НА СТАРО НА LAND ROVER DISCOVERY II
Модел
Вр.
кВ/к.с.
Нов
2002
2001
2000
1999
1998
Land Rover Discovery V8i
5
136/185
32 467
-
14 150
12 600
11 000
10 650
Land Rover Discovery V8i XS
5
136/185
36 532
-
15 550
13 800
12 250
11 750
Land Rover Discovery V8i XS
5
136/185
38 000
18 550
16 350
14 300
13 200
12 700
Land Rover Discovery V8i ES
5
136/185
40 520
-
17 300
14 450
13 900
13 250
Land Rover Discovery V8i ES
5
136/185
42 300
20 650
18 100
16 250
14 450
-
Land Rover Discovery V8i
5
136/185
34 300
16 700
14 600
-
-
-
Land Rover Discovery V8 E
5
136/185
33 500
16 500
-
-
-
-
Land Rover Discovery V8 S
5
136/185
37 200
18 350
-
-
-
-
Land Rover Discovery V8 SE
5
136/185
39 200
19 300
-
-
-
-
Land Rover Discovery V8 HSE
5
136/185
41 800
20 650
-
-
-
-
Land Rover Discovery Td5
5
102/139
31 700
16 600
14 600
12 700
11 250
11 400
Land Rover Discovery Td5 XS
5
102/139
35 400
18 700
16 450
14 450
12 600
11 600
Land Rover Discovery Td5 XS
5
102/139
37 445
19 800
17 450
15 350
13 450
12 300
Land Rover Discovery Td5 ES
5
102/139
39 700
20 850
18 400
16 200
14 350
13 100
Land Rover Discovery Td5 ES
5
102/139
41 745
22 200
19 550
17 300
15 300
13 950
Land Rover Discovery Td5 E
5
102/139
30 800
16 450
-
-
-
-
Land Rover Discovery Td5 S
5
102/139
34 550
18 500
-
-
-
-
Land Rover Discovery Td5 SE
5
102/139
36 550
19 500
-
-
-
-
Land Rover Discovery Td5 HSE
5
102/139
39 150
20 550
-
-
-
-
Land Rover Discovery Td5 Entertainer
5
102/139
39 200
20 950
-
-
-
-
Цените са в EUR в Германия по данни от Eurotax-SuperSchwacke

 

Land Rover Discovery II (LT)
АЛТЕРНАТИВИТЕ
Land Rover Discovery II (LT)
Работен обем
2 496-3 947 куб. см
Мощност

138-185 к. с.

Максимална скорост
157-174 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
17.1-11.7 сек.
Jeep Grand Cherokee II (WJ)
Работен обем
3 685-4 701 куб. см
Мощност

140-258 к. с.

Максимална скорост
173-207 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
14.0-8.3 сек.
Mitsubishi Pajero III (V60)
Работен обем
3 200-2 497 куб. см
Мощност

165-202 к. с.

Максимална скорост
170-190 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
13.8-10.0 сек.
Toyota Land Cruiser 90 (J9)
Работен обем
2 694-3 378 куб. см
Мощност

125-178 к. с.

Максимална скорост
160-180 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
14.0-10.4 сек.


Димитър ДИМИТРОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 miro

    6 1 Отговор
    land rover e mnogo dobyr jeep? no iskam pomosht ako moje nqkoi ot vas da mi kaje ot kade moga da si namerq opytvaneto na LADN ROVER na bylgarski???