Last news in Fakti

12 Декември, 2011 10:24 18 447 2

Продава се уникален Mustang

  • jensen-
  • ff-
  • хари фъргюсън-
  • ferguson formula-
  • ford-
  • mustang

Нищо във външността на този Ford Mustang от 1965-а не подсказва, че има четири задвижващи колела. Автомобилът е модифициран от легендарния конструктор Хари Фъргюсън преди 46 години и е запазен в много добро състояние.

Смята се, че е единственият в движение от общо трите експериментални прототипа, които британският инженер създава в опитите си да популяризира предимствата на двойното предаване.





През 60-те името на Фъргюсън нашумява с болида от Формула 1, който конструира за младия Стърлинг Мос. P99 си остава единственият автомобил с четири задвижващи колела, печелил старт от F1. Малко по-късно системата Ferguson Formula е внедрена в първата серийна лека кола с двойно предаване Jensen FF.

В периода между двете знаменателни събития Хари Фъргюсън купува три Mustang-а и ги преработва с надеждата да привлече клиенти за технологията си. Ако се вярва на документацията, уникатът е навъртял 117 273 км.



Автомобилът остава собственост на семейство Фъргюсън до 2007 г., когато е продаден. Обявената в момента цена е £45 000 или $70 505.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име:

    1 0 Отговор
    Даааа първата серийна лека кола с задвижване на 4те колела е Jensen. Само че правят само 300 бройки и така остава незабелязана от нас. Незабелязани обаче остават и Субару, които са вторите, които въвеждат двойното задвижване серийно в лека кола още в далечната 72.......След което и идва реда на европейците... Като гледам системата на този мустанг е тип двигател-ск.кутия-раздатка-кардани-дифове ....... Тук е като много нисък джип. При субару системата е доста по-компактна, може би затова Jansen не успяват да се наложат.
  • 2 bobi-wan

    1 0 Отговор
    Написаното за Субаро е вярно.Че и са дяволски добри и здрави,били те цивилните или спортните им модели.