Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 15:50 4 332 10

Още един начин за измама на автопилота на Tesla

  • tesla-
  • автопилот-
  • дефект

Машинното зрение може да бъде объркано с помощта на краткосрочни изображения

Още един начин за измама на автопилота на Tesla - 1

Учени от университета Бен Гурион в Израел, които през последните две години работят по идентифициране на уязвимости в технологиите на машинното зрение, публикуваха резултати от своите изследвания.

Според тях автопилотът на Tesla може да бъде объркан с помощта на изображения от електронни билбордове, ако се пусне необходимата информация върху тях. Автопилотът на Tesla работи по аналогия с човешкото зрение. Електрическата кола се ръководи от това, което автономната система вижда около себе си.

Понякога обаче фокусът на машинното зрение е информация, която може да обърка електрическата кола и да я накара да вземе неочаквано решение, което от своя страна може да провокира опасна ситуация на пътя. Объркващи фактори могат да бъдат електронни билбордове, които показват реклами или предупредителни съобщения.

Електрониката на Tesla се нуждае само от 0.42 секунди, за да забележи внезапно изображение. Ако в момента на движение на електромобила по билбордовете се появи светлинно изображение на знак "стоп", например, което е част от някаква реклама, автопилотът ще реагира на мига с внезапно спиране, дори ако Tesla-та се движи с висока скорост.

Освен това, ако на електронните табла се покаже снимка на друга кола или пешеходец, автономната система на Tesla може да ги вземе за реални и да се опита да избегне инцидент.

Според учените подобна уязвимост може да бъде използвана и от хакери. В крайна сметка пътните електронни билбордове нямат високо ниво на защита и могат да бъдат използвани от нарушители за създаване на аварийни ситуации на пътя.

Освен това израелските експерти подчертават, че системата за автопилот трябва да бъде попълнена с лидар, така че електрониката да може да анализира по-голям брой външни фактори и да не се загуби, когато се появят плоски изображения, които оптичният далекомер може да разпознае, като истински предмети.

Израелците също предлагат да се използва техен собствен алгоритъм, наречен „Ловец на призраци“ в автопилота. Системата събира всички данни, предоставени от радари, лидари и сензори и автоматично разпознава краткотрайните изображения, филтрирайки ги от реалната ситуация на трафика.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ирина

    22 7 Отговор
    Колкото и да му се иска на Мъск, роботите все още не могат да заменят човека
  • 2 DrivingPleasure

    13 14 Отговор
    Това няма да спре Африканеца да трепе народ с кочините си!

    Коментиран от #3

  • 3 Илон Мъск

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "DrivingPleasure":

    Да, мило, и аз те обичам!

    Коментиран от #4

  • 4 DrivingPleasure

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "Илон Мъск":

    Мъски, знам те, че си извратеняк, но не - ти обичаш само егото си и зелените кинти на сектантчетата ;)

    Коментиран от #6

  • 5 Чичо

    4 4 Отговор
    Автопилотът може да се излъже като се закупи друга кола. Иначе трябва да има чистачки на предното стъкло и отвътре.
  • 6 Шшшт

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "DrivingPleasure":

    Млък, ПКП!

    Коментиран от #7

  • 7 DrivingPleasure

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Шшшт":

    ПКП - Прост Калифорнийски Престъпник?
    Е кажи си му го на него де, той си знае :D

    Коментиран от #8

  • 8 Шшшт

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "DrivingPleasure":

    Не не! На теб Бойко тип го каза! 😂
  • 9 То и човек

    6 3 Отговор
    се лъже ей така, та к'во остава за техниката. Разсеяни, заблеяни и отвеяни шофьори да искаш, да ги пита човек за чий са седнали зад волана... За дрогираните и алкохолизираните дори дума няма да отварям...
  • 10 à la guerre comme à la guerre

    4 3 Отговор
    Четете бъдещи партизани в борбата срещу джендърското робство, четете и се учете !