Last news in Fakti

9 Юли, 2021 12:48 20 219 37

Колите "втора ръка" поскъпват

  • употребяван автомобил-
  • цени

В САЩ едногодишни автомобили вече са по-скъпи от нови

Колите "втора ръка" поскъпват - 1
Снимка: Shutterstock

Последицата от глобалния недостиг на полупроводници се превърна в своеобразно експлозивно покачване на цените на новите автомобили. Вторичният пазар, където цените на автомобилите често се провенят по-бързо от тези на официалните дилъри, не остана на страната от тенденцията. А тя постепенно залива всички световни автомобилни пазари, като според прогнозите ще доведе до поскъпване и на новите, и на употребяваните автомобили.

Всичко започва от САЩ, където много коли, закупени през 2020 г., са поскъпнали повече от по-новите модели. Най-големият ръст е демонстриран от Chevrolet Corvette, чиято цена се увеличи с почти 26 000 щатски долара от 81 425 на 107 238 долара.

Второто място се заема оот американския Dodge Ram 2500 с увеличение на цената от 6 668 долара от 56 768 на 63 436 долара.

Dodge Challenger уверено заема третата позиция с увеличение на цената за употребяван автомобил с $5 754 от $ 41 766 на $47 520.

Азиатските коли също поскъпват. Така например Toyota 4Runner е с увеличение на цената от $3 802 от $43 403 на $47 205.

Jeep Wrangler се нарежда на шесто място с увеличение на цената на употребяван автомобил с 3 193 долара. Цената на автомобила се е увеличила от $44 341 на $47 534 за базовите нива на оборудване.

Honda Civic на седмо място с повишение на цената от $1 740. За една година колата поскъпва от $22 709 на $24 449.

Kia Trellude е увеличила цената си с 1 433 долара. Ако миналата година колата можеше да бъде закупена за 42 609 за основната версия, сега тя струва $44 042.

Subaru Impreza затваря ТОП-9 коли, които показват най-голям ръст на американския вторичен пазар - автомобилът поскъпна с 224 долара. Цената се увеличи от 22 614 на 22 838 долара.

По-притеснителното според американските автомобилни анализатори, че тази тенденция ще продължи и постепенно ще залее и останалите пазари за употребявани автомобили по целия свят.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    17 3 Отговор
    Я върни кажи, че в живота няма аномалии :)
  • 2 Sofia

    28 7 Отговор
    Нормално, поради липса на високо-качествени материали новите са произведени с ниско-качествени метериали. МЕД, АЛУМИНИИ и Т.Н
  • 3 Гъзар тънкач с А8 на гаС

    52 2 Отговор
    Че то и в България е така.Голф 4 преди 5 години беше 4000лв сега е 5000лв.

    Коментиран от #12, #22, #32

  • 4 един от многото

    43 4 Отговор
    Нормално , вече не се правят истински коли. Кой иска електрическа кола и при това бъкана с електроника , която като каже не ща да вървя , само в оторизиран сервиз ти дерат кожата по колкото пъти си искат.
  • 5 Нямам комплекси

    32 7 Отговор
    Не искам никаква америка,не искам никакви курвети и доджове,искам си България,има с какво да се придвижвам.Спокойно , не карам 20 годишна ес класа и нямам реплики слънчеви очила и телефон...

    Коментиран от #8

  • 6 Търся

    19 8 Отговор
    Джуган? Гаражен по възможност. Да има клим0троник и шибедах, кожен салон с подгряване от алкантара, ел волан, ел стъкла с подгряване, рускиня на задната седалка, нон стоп наточена да чака. Джугана трябва да може да лети за да прехвърчам през трафика и да плува като делфин по Тквените магистрали да го подкарвам с 200 за 5 секунди...Плащам с дебитна карта искам фактура.. :) малко хумор не е излишен.
  • 7 СОЦ БОЦ

    55 0 Отговор
    Ей, соца отишъл в УСА-то, едно време вземаш ладата за 8700 лв., а на пазара в Димитровград ти дават 18 000 лв. Чудо! Върнаха ни назад във времето...
  • 8 И аз искам това де Ти искаш

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нямам комплекси":

    Ама Тквата и ОПГ Сие не са приятели, а душмани!
  • 9 Миризлив пор

    20 4 Отговор
    Някой погледна ли въобще за какви коли става въпрос? Май всички са V8 и над 5 литра. Спрямо екологичните закони всеки двигател трябва да ги покрива каквито са били в годината му на производство. Та я да видим сега какви са изискванията в щатите към новите коли?

    Коментиран от #24

  • 10 Texas

    16 1 Отговор
    ми купувайте нова тогава,кво мислите,,хем нова,никой не е пърдял витре,хем по евтина.
  • 11 ХХХ

    11 2 Отговор
    Ем, да. Отивам да си взима кола ва 15мес вместо нова.... веднага.
  • 12 ХХХ

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гъзар тънкач с А8 на гаС":

    За тва караме нова Шкода Октавия на 4мес
  • 13 Novus ordo seclorum

    46 3 Отговор
    А бай Тодор като искаше да ви строи заводи за полупроводници, всички се базикаха с него? Сега при този недостиг на полупроводници, с пет такива завода къде щяхме да сме? Лошо, лошо, бай Тошо, прос народ!

    Коментиран от #26

  • 14 ФауВетаБезЕлектроникаКондензаторСамо

    16 3 Отговор
    Поршета и ФауВета с боксер двигател от Бразилия и Мексико
  • 15 оня с коня

    32 0 Отговор
    След като "Втората ръка" струва повече от Нова кола,представям си пък Третата ръка какви Пари ще струва!
  • 16 DrivingPleasure

    29 0 Отговор
    абе оставете колите втора ръка... къжете за колите от осма ръка нагоре, щото в БГ се вкарват с неизброима ръка собственици ;)
  • 17 DrivingPleasure

    3 1 Отговор
    *кажете
  • 18 Булгар

    22 1 Отговор
    Много добра новина за мен.Продавам астра комби 95-та за две хиляди евра.За сериозни 1900.Бензинка трети собственик.На 244000 км.Червена.Побързаите че поскъпва.

    Коментиран от #28

  • 19 Генерал Гоцев

    17 4 Отговор
    Че нормално да скачат ,след време голф 4 ще е на цената на нов голф .Хората почнаха да ценят колите дето се правиха от стрия материал да бъдат вечни .Тези новите даунсайз пластмасови колички са за онези с цветовете на дъгата .Мачовците ще си караме старите бмв-та ,мерцедеси и голфчета .
  • 20 Бочко

    22 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг:
    Всичко започва от САЩ, където много коли, закупени през 2020 г., са поскъпнали повече от по-новите модели..."
    Всичко започва от САЩ, където напечатаха за един месец повече пари, отколкото за 2 века! Вземи тия цени сега...
  • 21 За овце

    7 3 Отговор
    За това на времето ги правеха с цели проводници 🤭🤭🤭
  • 22 МАТРАКА

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гъзар тънкач с А8 на гаС":

    не ги знам тия ТУЧОВЕ ДА ГИ КАРАТ ШМАТКИТЕ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анджело

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    V8 са най-убавите движители. Aз карам с такъв
  • 25 един

    8 0 Отговор
    Тенденцията ще се запази и продължи и занапред не само заради чиповете, просто хората не искат новите електромобили и гледат да избягнат или поне отложат покупката им във времето.Това, съчетано с намалянето на производството на нормални автомобили с ДВГ води именно до поскъпването на колите втора употреба....
  • 26 0808

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Novus ordo seclorum":

    =..... най-учтиво извинете, бай Тошо каза нещо като (цитирам по памет): Тая година полупроводници, а следващата цели проводници.. :)
  • 27 kkk

    9 4 Отговор
    Нищо "глобално" няма в липсата на чипове за колите- да сте чули китайците да ревът за такова нещо? Няма и да ги чуете- отдавна има ПРЯКА заповед да се намали производството с 30% на чипове за автомобилите, но в същото време да се покриват на 100% нуждите на заводите в Китай. В същото време няколко завода в Европа вече излизаха в принудителен престой за поне 2 седмици щото липсват чипове и не могат да произведат колите.
    А кой произвежда чиповете за какво ли не в света? Има няколко завода и общо взето 85% от всичките чипове за коли, телефони и видео карти се произвеждат в Китай. Има ли едни хора дето водят търговска война с Китай? Има... Китай може ли да блокира и убие буквално 3/4 от световната икономика- МОЖЕ, и точно това се демонстрира сега...
    Днес са автомобилите, утре ще са компютрите, после битовата техника, а накрая и телефоните ще пострадат- всичко това пряко зависи от компоненти произвеждани в Китай. И не- не можеш да построиш 20 завода за чипове утре.

    Коментиран от #31

  • 28 Да бе!

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Булгар":

    Направо,ще ти купи някой евро дъргела.Това си е,чисто маркетингов ход- материал срешу сериозно заплащане и там и тук.Преди седмици,излезе подобна нелепица,как в у нас цените стремглаво растат- на автомобили втора ръка.Атводжамбазите са се заринали от евробабички.Те може да си слагат надути цени,но кой ще ги купи е въпроса? С тази Еко винетка, буквално от другата седмица,ще си ги гледат по автокъщите за спомен.Народа също не е правен в задни бузи.И за 200 евро да му е предложи,ще откаже.Пред перспектива,да си играе на " Тука има- тука нема" дали ще кара ,или не.По документ,може да пише и Евро-3 ,или Евро-4, но апаратурата е важна.Като ти падне от 3 на 2,или от 2 на 1 и ходи да търсиш висока цена. Сега започва предлагане на " котка в чувал" Ще се изръсиш ли с 2 бона в евро,при опасност,да ти дадат друга еко категория, когато отидеш на преглед? Направо им го забодоха на всички бивши соц.държавиОтърваваха се от техния боклук,и сега ще им излезе солено. Ще спечелят фирмите за скраб.

    Коментиран от #29, #33

  • 29 kkk

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да бе!":

    Дай да заложим по 50 бона, че до 1г. тази малоумна наредба ще падне?

    Обяснявам го простичко за да схванеш- в ЕС са въведени ЕДНАКВИ изисквания за екология на автомобилите и НЕ МОЖЕШ всеки ден да ги променяш както си щеш.
    За да схванеш съвсем- въвежданите "еко стикери" по никакъв начин не съответстват на Евро стандартите на колите. Тоест може да караш напълно изправен автомобил с Евро 5 който си покрива нормите за стандарта, но тук цифрите в наредбата казват друго и те свалят във 2-ра категория.
    Съвсем ясно да ти стане- МОЖЕШ (и е стандартна практика) да ограничиш достъпа на коли под Евро 4 примерно, слагат ти 1 стикер и в даден момент ако си в центъра и нямаш такова стикерче директно отнасяш глобата. Но се прави САМО И ЕДИНСТВЕНО на база Евро 4/5/6 стандарта с който е произведена колата- ЗАБРАНЕНО Е да си съчиняваш сам изисквания.

    ДА, знам как колите минават прегледи и колко трябва да отидат в моргата- ами да въведат система за прегледите която НЕ МОЖЕ да се излъже. И това е направено по света- стига само да препишем нещата и да ги въведем.

    ПС: 90% от колите на газ (без допотопни карбуратори и моно-инжекция) спокойно покриват Евро 5 нормите, но НЯМА да бъдат сложени в горна категория- от Евро 3 (нормата на бензин) надолу може да паднат, но нагоре- НЕ
  • 30 Alabala

    1 0 Отговор
    Хах, в щатите купуваш нова кола на много по-ниска цена, отколкото е същата втора ръка с превъртян километраж в БГ кочината.
  • 31 Alabala

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "kkk":

    Браво........изказването ти звучи пророчески.Сякаш имаш вълшебно кълбо, което ти казва всичко. За какви войни говориш след като Китай също е обвързан по много начини със световната икономика.Нима Китай не купува природни изкопаеми , материали за производството на стоките си? Нима не е зависим от чуждите пазари, като най големия се явява Американския. Така ставало то.Някой решил и казал с 30% по малко чипове? Ти там ли беше като го казаха това нещо? Голям разбирач си? Я кажи какво работиш че толкова ги разбираш нещата?

    Коментиран от #34

  • 32 В.Г.З.

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гъзар тънкач с А8 на гаС":

    Ама тук се говори за коли,
    Голфовете се в раздел "trash"!!!
  • 33 Пръц

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да бе!":

    Ей,не се научихте, че се казва СКРАП а не скраБ!
  • 34 kkk

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Alabala":

    Клоунчо Смешков, аз не "работя"- аз управлявам бизнес със скромен 8-цифрен оборот. И не, не почва с 1 цифрата- почва със 7...
    А кой ми го каза и дали съм бил там- ДА, бил съм там и ми го заявиха съвсем отговорно точно хората от които зависят тея неща.

    Но дребна душица без никакъв мозък като теб не може да схване подобни неща дори и да ги види и чуе лично.
  • 35 ники

    1 0 Отговор
    Айде стига с тия американски бънгий ,все едно да си купите масквич
  • 36 генчо

    1 0 Отговор
    Явно истината боли и непубликувате тези коментари ,американските коли нестават чупливи са и горят прекалено много
  • 37 ЛЪЖЦИ

    0 0 Отговор
    поскъпват , стават от 1000 на 500 но пак няма балъци !