Last news in Fakti

10 Октомври, 2021 12:00 9 128 18

10-те града в света с най-евтини таксѝта (София е в десетката)

  • таксита-
  • цени-
  • градове
10-те града в света с най-евтини таксѝта (София е в десетката) - 1
Снимка: Shutterstock

Добре известен факт е, че таксиметровите услуги са широко разпространени по света, но на различните места цената за този вид транспорт е различна. Знаете ли обаче къде пътуването с такси е най-евтино? Едно интересно проучване ни дава представа за 10-те града в света с най-евтини таксита, като за сравнение се взима отсечка от 3 километра, а цената е в щатски долари (един USD е равен на 1.69 лв. по текущия курс).

В град Ханой (Виетнам) пътуването с такси за 3 км струва 2 долара. Малко по-евтино в София (България), където 3 км път с такси струва $1.9, тоест нашата столица е класирана на девето място. Съвсем малко по-евтино от София е в Куала Лумпур (Малайзия), където пътуването на 3 километрова отсечка струва 1.89 долара. На седмо място е Банкок в Тайланд, където пътуването с такси за 3 км струва 1.65 долара.

В Тунис същото разстояние струва 1.62 долара. На пето място е Мексико Сити, където 3 км с такси струват 1.5 долара. Четвъртото и третото място са за Букурещ (Румъния) и Джакарта (Индонезия). В тези два града цената за въпросното разстояние е една и съща - по 1.47 долара. На второ място е град Мумбай в Индия - $ 1.4 за 3 км с такси. Кайро в Египет е лидер в класацията с цена от 0.5 долара за 3 километра.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прабългарин

    18 2 Отговор
    В и за България трябва да се създаде национална институция, която да помага на всички българи, за да сме истински добре и да спрем да мрем !
  • 2 Какви 5 лева

    15 1 Отговор
    Което означава,че България е някъде около Малайзия....

    Коментиран от #3

  • 3 Гошо от жунглата

    26 8 Отговор

    До коментар #2 от "Какви 5 лева":

    Само можем да си мечтаем да сме около Малайзия. Там маймуните по дърветата са с по-висока интелигентност от средният Ганчо.
  • 4 видял

    17 13 Отговор
    Най - евтини ,но за сметка на това с най-мръсни коли и вода4и!!!В Белгия и Холандия такситата им лъщят ,а шофьорите са обле4ени като на модно ревю !

    Коментиран от #6

  • 5 Бивш от бранша

    22 4 Отговор
    В България таксиметровите компании са на партийни централи, или по точно на мафията. От това печелят те а не таксиметровия шофъор.
    Защо мислите спряха световната UBER ?
  • 6 Едеее

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "видял":

    Да, но работят два пъти по малко като часове, защо ли? Дълга тема, важното е да сме живи и здрсви!
  • 7 Какво значи най-евтино такси

    16 2 Отговор
    С една заплата колко километра ще измина или един километър каква част от даплатата ми е? Тогава ги пишете тези врели не кипели, както казва тиквата, шменти капели.
  • 8 Баба Зоя

    11 1 Отговор
    Стоянка на таксита в краен квартал. Бабичка, с две пластмасови туби, се качва в едно от такситата и казва: - Момче, закарай ме до Централна баня за минерална водичка. Таксиджията я откарва до мястото, а бабата вади три монети по десет стотинки и му ги подава. - Какво е това ма, бабе? Какви са тия трийсе стотинки? - Толкова имам бе, момче. Ако имах четирисет, щях да си дойда с трамвая....
  • 9 qwerty

    5 0 Отговор
    във вашингтон, дс., имаш цена на километър, но до определени пари-след това си е тази цена. в софия все още се носят легенди за стотици левове платени от летището до жп гарата.
  • 10 хахаха

    9 3 Отговор
    Евтино ако си намериш такси без помпа!!! хахахах Но то май няма такова!!! хаха
  • 11 РЗС

    7 0 Отговор
    Наистина във Египет цената на такситата са смешни. За 20км ми взе около 10 лева в бг пари. Бакшиша даже каза, че преди да дойде на власт настоящия президент горивото е било 7 пъти по евтино. Демек сега са най-евтините цени, представете си преди, направо без пари.
  • 12 РЗС

    5 3 Отговор
    Попитах един бакшиш колко ще ми вземе отиване и връщане от Хурхада до пирамидите(Кайро), общо 1100км. Тоя каза, че може но извън работно време за 3000 египетски паунда, включвайки возене до там, ходене до пирамидите, музея и още някви забележителности, целия ден щял да ни разкарва там като гид. Включен обяд бюфет и всички входни такси за трима. 3000 египетски паунда са 165 евро.
  • 13 Копърка

    5 0 Отговор
    Чакайте вие 2 долара за 3км като не знаете първоначалната такса
  • 14 Когашагистигнем

    6 2 Отговор
    В Букурещ по-евтина, а заплатите двойни.
  • 15 Cobra

    4 5 Отговор
    Не знам как ги сметнахте тези 1.9 долара за 3 км. Но не е вярно. Не смятате първоначалната такса, която не е малка. Не смятате и повикването, което също се таксува, кой знае защо. Има градове, където повиквавето е не само безплатно, но и се ползва отстъпка при повикване.
    Като сложим и чакането по светофари и задръствания, и бакшиша, който шофьорът си прибира без да пита, 3 км отиват към 7 лв. в София.

    Коментиран от #18

  • 16 Брокер

    5 0 Отговор
    Няма безплатен обяд мили деца
  • 17 Софянец

    7 3 Отговор
    В София такситата ги карат само провинцялисти и кафяви
  • 18 Имам баялдъ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Cobra":

    Нещо информация за София не се връзва с истината. Последно на 25юли по обяд ми се наложи да ползвам услугите на такси фирмата на Летище София. Маршрутът бе до офиса на еконт в кв хр Ботев ул. М.Балканска от стоянката на такситата отстрани на Т2 и да се върна обратно до Т2 където е Коста кафе. Сметката по брояч излезе над 12лв за по малко от 6км.Това е за преминаване двукратно през 3 светофара, един стоп и изчакване 5 мин пред офиса. Не се оплаквам но споделям че таксита в Бг са по скъпи от Турция, Катар и Малайзия.