30 Юни, 2022 17:07 3 046 39

Kia срещу Ferrari в необичайно, но оспорвано състезание (ВИДЕО)

  • kia-
  • ev6-
  • ferrari-
  • f355-
  • състезание-
  • драг-
  • carwow

Електрическата EV6 се изправя срещу F355

Kia срещу Ferrari в необичайно, но оспорвано състезание (ВИДЕО) - 1

В състезанието, което колегите ни от CarWow са ни подготвили днес можем да видим две изключително различни коли, приликата между които е единствено, че са червени и имат четири гуми. В познатият ни формат с надпревара в три различни дисциплини, Мат Уотсън изправя в директна битка електрическата Kia EV6 срещу класическо бензиново Ferrari F355.

Kia срещу Ferrari в необичайно, но оспорвано състезание (ВИДЕО)

Преди да преминем към видеото ще ви запознаем с някои „сухи“ технически характеристики за двете коли, започвайки с по-модерната Kia. Тя се задвижва от два електромотора със системна мощност от 325 конски сили и максимален въртящ момент от 605 нютон метра. Те се предават към четирите колела и осигуряват изключително добър старт на тежащата малко над 2 тона машина.

Kia срещу Ferrari в необичайно, но оспорвано състезание (ВИДЕО)

В чиста и класическа спортна форма, Ferrari-то може да се похвали с 3.5-литров бензинов атмосферен V8 с 380 конски сили и 360 нютон метра, които се предават единствено към задните гуми. В комбинация с механичната трансмисия, управляването на такъв автомобил изисква своите умения. Голям плюс тук е теглото от едва 1350 килограма. Кой ще победи, вижте във видеото.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    10 5 Отговор
    това състезание изгори бензин колкото една минимална бг заплата

    Коментиран от #5

  • 2 Куку

    18 2 Отговор
    Ферарито има супер як звук, класика уникално.С кеф бих си го рязкал през уикенда а с Кията да си возя семейството безшумно и икономично на точец
  • 3 мeчо

    6 0 Отговор
    по 500 лева да дават на човек на месец аз сам ригистрирван вав бурото по труда
  • 4 един от стадото

    17 9 Отговор
    и колко старта на мах ще издържи елкията. Цял ден Феррарито ще го мота, после на първата бензостанция зарежда за две минути и отпрашва към Ривиерата. А оня на контакта.. Пуснете ги на немска магистрала да видим кой колко и до къде. Това е риалити. Другото към днешна дата е фанта с магории

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РЗС

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "един от стадото":

    прав си, на магистралата не съм виждал електричка с повече от 60-65 мили при ограничение 70 тук в Англия. Като най-много са теслярките и буквално се влачат по магистралата с бавна лента. Като знам колко пари струват ум не ми побира колко трябва да се мразиш та да си купиш такова, от което нямаш грам удоволствие от шофирането, а си като пасажер в автобус за 2 паунда билета. спестяват пари от гориво, но при положение, че прекарват по 3 часа на ден в колата си до и от работа, за какво ще ги харчат тия спестени пари. Другото е,че теслата(втора ръка) примерно струва поне с 20 хиляди паунда повече от премиум седан същата година, е колко да ми спести докато я притежавам, 5-10 хиляди, но не и 20, а ще си карам другата кола с кеф и с колкото си искам, а не да гледам да спестя всеки киловат на магистралата.

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пресен пример

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЗС":

    В неделя на връщане от Пд , в района на разаклона за Пз, при скорост от 150 км/ч за пръв път ме застигна “застрашително” новия Хюндай Йоник…учудих се и се закрепих на уважителна дистанция след него, невярвайки че някой за пръв път уцелвам да кара електрокар с нормално темпо….Е нормалното свърши на Петрола на Калугерово….от там рязко в дясно и се започна каране със 100-100 км/ч….колкото да не пречи на камионите и автобусите…..

    Коментиран от #9

  • 9 Друг пример

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Пресен пример":

    130км/ч София до Слънчев бряг без зареждане.

    Коментиран от #10, #20

  • 10 Клипът

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Друг пример":

    Заповядай

    Коментиран от #21

  • 11 Турбо

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЗС":

    Пестят ток,за да добута до зарядна станция.

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пак ли лъжи?

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Турбо":

    Хайде погледни клипа в предишното мнение и кажи колко пъти е зареждал и колко време си е изгубил в спиране?

    Понеже знам, че винаги се измъкваш, направо ще кажа, а ти ме поправи ако греша. Спирал е два пъти по 10 минути за по кафе и цигара, но не е зареждал и е шофирал от София до Бургас за 2 часа със скорост 130 километра в час, което е средна скорост над 120 километра в час.

    Нещо не ти се връзва опорната точка, както и онази за затворилия за четвърти календарен месец завод в Шанхай, при положение че не е работил цифром и словом 22 дни по време на локдауна.

    Всичките ти твърдения са такива - безпочвени и изсмукани от пръстите, нямащи нищо общо с реалността!

    Коментиран от #16

  • 16 Математика

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пак ли лъжи?":

    На теб нещо не ти се вързва сметката : "... и е шофирал от София до Бургас за 2 часа със скорост 130 километра в час, което е средна скорост над 120 километра в час...."

    Я сметни 2 часа х 130 км/ч че са 260 км, а от София до Бургас са "мако" повечко. А и вземи пусни климатика че нещо доста се потиш, аааа не се сетих чр тогава ще трябва да валиш от 130 км/ч на 90 км/ч за да минеш 260 км.

    :-D :-D :-D :-D :-D

    Коментиран от #18

  • 17 Турбо

    1 2 Отговор
    Тесльо толкова си може хахахаха разстоянието София до Бургас е 384 км,оттам нататък всички сметки са неверни.
    В предишна статия,сам гуру Мъск казва,че машини за производството на батерии стоят на китайско пристанище,заради локдауна.

    Коментиран от #19

  • 18 Пак ли запетайките?

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Математика":

    Очевидно става въпрос за техническа грешка, ако въобще си гледал клипа. Вместо 3 съм написал 2, но това спокойно можеше да го видиш в клипа и да коментираш него, а не какво съм объркал аз при преразказа.

    Дай сега по клипа, а? Може или не може да се кара със 130 по магистралата и да не зареждаш от София до Слънчев бряг?


    Като си математик, обясни на турбо дали седмици са повече от 4 месеца, като ще се заяждаш за запетайките?
  • 19 Пак ли по Гьобелс?

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Турбо":

    Досега

    наблягаше на гьобелсовото:

    "Една лъжа повторена сто пъти се превръща в истина"

    А сега започва да се придържаш към другото му правило:

    "Винаги казвай истината, но никога цялата истина"

    Очевидно не се придържаш на 100% към него, в първата му част, но наблягаш на втората.

    Какво общо има блокирания кораб с това дали фабриката в Шанхай работи?

    Остави кораба и кажи какво каза Илон Мъск за производството в Шанхай. Работили ли са въобще Това тримесечие след като Шанхай е в локдаун от март месец?

    Произведено ли е нещо там? Това питам цяла седмица, а ти ми говориш за кораби!
  • 20 Реалност

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Друг пример":

    И аз ще съм с разход около 5/100 с клима, багаж и 4 човека, като при изпреварвания няма да се притеснявам да поддържам за известно време 160-180 км/ч и ако искам при кратките паузи няма да гася колата за да не си развалям микро-климата вътре….и когато пристигна, ще съм малко над половината резервоар пълен….ще се возя и обикалям на място и преди да си тръгна, за 2-3 мин пълня 100-на лв нафта и газ на обратно :)))
  • 21 Какво искаш

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Клипът":

    Да покажеш с този клип??? Че влачейки се със 130 сам едвам добутваш до Слънчев Бряг ли? И че колата те “моли” да караш със 125 за да достогнеш дестинацията си ли?
    Това с абсолютно стандартен съвремен турбо-бензин/дизел се надвишава като пробег в пъти, без досадните калкулации и сметки как-колко и кога да се кара за да стигне…и да, когато работиш и караш 40-50 хил км предимно вътрешно в БГ определено тази зависимост на електрокарите дразни….
    Карайте, кефете се на каквото си искате-само не принуждавайте и другите да харесват това, което и вие!!! Така дори постигате обратен ефект, дразните-не го ли разбрахте….или това ви е целта???
    Да ти кажа ли днес колко километра съм изминал с външна температура на моменти 40+ градуса, скорост по магистрала на темпомат със 140 км/ч и колата е работила на място да охлажда няколо часа и пак е малко под половината резервоар, т.е. мога да си се возя за кеф ей така цяла събота и неделя

    Коментиран от #23, #27

  • 22 Така е!

    3 2 Отговор
    Никой не отрича недостатъците на електромобилите, но си имат и предимства, които пък вие отричате.

    Например изброените от тебе предимства - за отиване и връщане ще изгориш "само" 42 литра и ще изхарчиш за тях "само" 150 лв. И ще изгубиш 10 минути.

    Собственика на теслата е заредил изразходените София Слънчев бряг 60 киловатчаса за 8,40лв в гаража преди тръгване. Така или иначе е спирал два пъти по 10 минути за цигара и кафе, за които можеше да зареди достатъчно енергия за да се движи дори с 160 километра в час и да стигне с наполовина заредена батерия, на която може да остави автомобила на климатик 24 часа, което да му струва общо под 50 лв, а ти дори не можеш да стигнеш за толкова, да не говорим да оставиш двигателя да работи на място. А ако го оставиш да работи на място на климатик 24 часа, двигателя има голяма вероятност да отиде в кофата.

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Ами кажи ми?

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Какво искаш":

    Колко километра си минал днес? По колко километра минаваш годишно?

    Не знам защо ви е трудно да разберете, че електромобила има предимства най-вече при голям годишен пробег и няма абсолютно никакъв смисъл да го караш градско или малко километри на година.

    Коментиран от #24

  • 24 Казвам ти

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ами кажи ми?":

    400 + км с разход 5.3…. написал съм ти в предишния пост 40 до 50 хил км в последните 2 пандемични години, преди това и повече…
    И не се съобразявам къде, с колко карам и колко време ще зареждам…
    Ти с теслата колко си минал?

    Коментиран от #29

  • 25 Да, но

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Така е!":

    някои от нас тези ваши “предимства” не ни инетесуват и за щастие на този етап разхода мен не ме бърка особено…
    Карайте си “предимствата” и си се кефете, не си налагайте мнението и не ни занимавайте нас автомобилистите с вашите проблеми и комплекси…
    И стига с тези мнения за колко цигари и кафета спирал някой си и колко % ток можел да зареди за това време…. не пуша цигари и не пия кафе, може би и заради това компенсирам до известна степен по-високата цена на горивата :)))
  • 26 Пропуснах…

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Така е!":

    А това с ДВГ в кофата след 24 часа работа на клима и място го оставям без коментар….
    Имам n-на брой примери с камиони-милионници от близкото минало, които шофьорите не гасяха по няколко нощи при работа на място и клима по жегите в Испания-Португалия….

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Индустриален дизайнер

    0 2 Отговор
    Когато погледнете към една пушеща тенекия, вие гледате към едно забравено, миризливо минало.
    Оттам нататък всичко останало е дрън-дрън ярина, драпай си макарите

    Коментиран от #38

  • 29 Е какъв ти е проблемът тогава?

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Казвам ти":

    На седмица ти се падат по-малко от 1000 километра.

    Тоест тези 400 километра са ти по-скоро изключение.

    Но пропускаш факта, че пича от клипа е преминал през 5-6 зарядни станции, като ако беше спрял на някоя за 5-10 минути за да се движи със 150 километра в час без притеснения. И ти ли си от онези които нямат 10 минути лично време на ден, за да пият кафе, изпушат една цигара на спокойствие или поне да отидат до тоалетна или да хапнат?


    На тебе ти е струвало поне 80 лв.

    За 50 хиляди километра годишно автомобилът ти харчи 10 000

    Коментиран от #30

  • 30 Математика

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Е какъв ти е проблемът тогава?":

    Умишлено ли забравяш,цената на Тесла започва от 100 к.

    Коментиран от #31

  • 31 А ти?

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Математика":

    Умишлено ли забравяш, че говориш за забрана през 2050 година?

    Никой не те кара да караш автомобил за 100 хиляди лева без значение дали електромобил или със ДВГ. А не е като да няма автомобили с ДВГ над тази цена и въпреки това се купуват повече от електромобилите.

    Засега точно тези клиенти са целевата група за електромобилите, а не българите, на които средната възраст на автопарка е над 20 години, а електромобили има от по-малко години.

    Както виждаш всичко с цифрите е наред математически погледнато. Търсенето на електромобили е няколко пъти над предлагането и цената очевидно не е проблем за клиентите им.

    А като стана въпрос за 100 хиляди лева, това е горивото за 10 години на онзи с 50-те хиляди километра годишно и ниския разход от 5,3 на сто, ако не си ти.

    Един съвременен SUV, харчи десетина литра, така че това ще му е горивото само за 5 години. Тоест остава избор а дали искаш да ги дадеш за евтина кола и скъпо гориво или през това време да караш скъпа кола с евтино гориво. Накрая сумата ще е еднаква.

    Коментиран от #34

  • 32 Какви камиони? Говорим за коли.

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Пропуснах…":

    В съвременните двигатели смазването на техните елементи е комбинирано - до най-натоварените детайли маслото стига под налягане през специални канали, а при по-малко натоварено - на самотек или чрез разпръскване. Именно ниското налягане на маслото създава и сериозни проблеми на мотора. Сред тях са повреда на маслената помпа, а след това и на самия двигател, до който не достига достатъчно масло.



    Експертите препоръчват да се обръща особено внимание на турбомоторите с малък картер. При дълго работене на място, особено когато навън е горещо, маслото в картера буквално се изпича. Неговите добавки се изпаряват и то губи своите си свойства. В резултат на това маслото може да се сгъсти и да запуши маслените канали, което ще доведе и до прегряване на двигателя, последвано от основен ремонт. Затова и се препоръчва при автомобили, които прекарват повече време в задръствания, маслото да се сменя по-често. Тогава не се смятат изминатите километри, а часовете на работа на мотора.

    Има и друг нюанс - при дълга работа на празни обороти горивно-въздушната смес не изгаря ефективно. Затова и неизгорялото гориво с примеси от масло попада върху катализатора, като го запушва и в крайна сметка той се поврежда. Неговите керамични части на свой ред попадат в самия двигател и причиняват задиране на цилиндрите. Той, на свой ред, постепенно убива двигателя, като води до негов основен ремонт.

    Коментиран от #33

  • 33 Математика

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Какви камиони? Говорим за коли.":

    Това от къде го преписа или сам си го измисли.

    Коментиран от #35

  • 34 Математика

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "А ти?":

    Тока да не е евтин.Тепърва има да се вдига,стой та гледай.

    Коментиран от #36

  • 35 Има ли значение

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Математика":

    Кажи кое не е вярно в написаното?
  • 36 Стоя и гледам

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Математика":

    За разлика от горивата, които трябва да плащаш колкото ти кажат, като си измислят цените без никаква връзка със себестойността, защото цените на нефта падат, разходите са същите за последните няколко месеца, а цената на горивата се вдигнаха с 1, 50 лв. без никой да дава обяснения за причините.

    Цените на тока също се вдигнаха като основната причина е поскъпването и недостига на газа. Обаче за разлика от горивата, веднага последва реакция от страна на бизнеса и хората

    Ето ти го преписано:

    "По думите му към момента България е основен износител на електрическа енергия в регион Югоизточна Европа - 10 млн. мегаватчаса са изнесени и потребени през миналата година. По отношение на възобновяемите източници той каза, че за 21 000 мегавата вече са подадените заявления за присъединяване към мрежата, като нарастват месечно с 3-4000 мегавата. Освен това малките проекти в мрежата средно напрежение се развиват"

    Ей така за мащаб, мощността на АЕЦ Козлодуй е 2000 мегавата, а само за месец има заявление за изграждане на 4000 мегавата нови мощности ВЕИ. Като ги изградят, каква ли ще е цената на тока, като пекне слънце? Ако сега изнасяме 10 тераватчаса за шест милиарда лева годишно, колко ли ще изнасяме, когато се добавят още 21 гигавата - мощността на 10 АЕЦ?

    Коментиран от #37

  • 37 Искам

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Стоя и гледам":

    те теб и твоята елетричка на каквато дистанция кажеш!!!
    Писна ми от вашите плиткоумни умотворения и андрешковски сметки…същите тарикати сте, които навремето карахте на газ или 1.6 чист дизел 50 конв, за да ви е евтинко..евтинко ще ви е пеша или вкъщи…. и си много далечот двигатели, и прилежащите им мазилна/охладителни уредби…кое се смазва под налягане и кое ч/з разплискване….
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дядо ви Курти от село Пиперково

    1 0 Отговор
    Тази Кия струва 107хил лв..