Last news in Fakti

9 Май, 2023 13:56 7 930 8

275 уникални коли идват от Белгия в България

  • ретро автомобили-
  • белгия-
  • българия

Те могат да бъдат видяни на площада пред храм-паметника Националната галерия в столицата

275 уникални коли идват от Белгия в България - 1

На 10-ти, 11-ти, 12-ти и 13-ти май в 16 часа пред Националната галерия ще паркират общо 275 впечатляващи класически автомобила. Колите тръгват от белгийския град Антверпен, като возилата ще бъдат доставени на групи на техните собственици на летището в София.

Първите 45 класики пристигат на 10 май сутринта. Следващите 55 представители на ретро клуба ще парадират в столицата на 11 май. Третата „порция“ от 75 коли може да бъде видяна на 12 май. Последните 100 автомобила ще направят обиколката от летище София – Боровец – пл. „Св. Ал. Невски“ на 13 май.

275 уникални коли идват от Белгия в България

Това не е първото посещение на българската столица за ентусиастите от Touramical. През 2012 година белгийският клуб направи маршрут Антверпен-Дубровник-София като премина през девет държави.

„Солидарност, приятелство и спортен дух“ е мотото на Tour Amical (в превод „дружеска обиколка“). Клубът се създава от няколко приятели, собственици на автомобилни класики, които през 2001 г. решават да си вземат „почивка“ от своите дами и правят първото си ретро-пътешествие „по мъжки“ от Антверпен до Южна Испания.

275 уникални коли идват от Белгия в България

Популярността му бързо набира скорост и днес над 500 собственици на автомобилни класики се включват в престижната обиколка. Маршрутът се променя всяка година. 19-то издание на Tour Amical е с маршрут България, Косово, Северна Македония, Албания, Черна гора и Хърватска.

Зрелищни пътища с разнообразни пейзажи, потапяне в историята на тези региони и вълнуващи туристически приключения очакват белгийските ретро-ентусиасти. Пътуването няма състезателен характер, а цели наслада за сетивата и приятни изживявания.

275 уникални коли идват от Белгия в България
Ману Стапаартс

Реализирането на приятелското пътешествие не е лека задача, споделя пред fakti.bg един от организаторите Ману Стапаартс. Въпреки нулевата подкрепа, която е получил от българските институции, местни ретро-клубове и организации, белгийският джентълмен вярва, че пътуването ще се запомни само с приятни преживявания.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТоваБеше

    12 17 Отговор
    Това са парите от изчочния блок, които бяха заграбени за да могат шепа хора да трупат "лукс" и да живеят 30 години без да работят. Така че когато ходите на изложение - мислете на кое се възхищавате, че шепа хора трупат, докато други изнемогват, но им наливат пари, защото нямат друг избор.

    Коментиран от #2, #3, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 налюдател

    8 1 Отговор
    мазохисти - 4 дни по нашите пътища и после половин година ремонти
  • 7 Никси

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТоваБеше":

    абе вие прочетохте ли от къде идват тези автомобили ?, случайно да не би да са ти изпотени очилата та четиш из междуредието , какъв източен блок? , даже не си го и написал правилно , Белгия знаеш ли къде се намира на картата на Европа или си отсъствал в час по География ?, като ти е кисело гроздето като на лисицата недей да ходиш на това изложение да се дразниш , аз въпреки че съм бедно момче но ще ходя да ги по зяпам за кеф , това не са автомобили на Българските олигарси откраднали парите от нашия данъкоплатец или от всякакви далавери да го наречем, така че бъди спокоен и не се вълнува толко, такива ретро събори ще има и за напред !!!.
  • 8 Случаен читател

    3 0 Отговор
    Изключително неграмотно написана статия! Как не успяхте в тези два абзаца да напишете разбираемо какво и къде ще се случва?! Храм-паметник Национална галерия?! 33 години живея в София и още не съм срещала такова място...