Last news in Fakti

21 Юни, 2023 11:19 11 072 3

Какво от поддръжката на колата не трябва да отлагаме за есента?

  • съвети-
  • поддръжка-
  • автомобил
Какво от поддръжката на колата не трябва да отлагаме за есента? - 1

Лятото е сезонът на почивките, затова се опитваме да отложим много неща за есента. Понякога подобно поведение е наистина оправдано, но когато става въпрос за личните ни автомобили с които повечето от нас пътуват до желаната почикта, не е.

Специалистите препоръчват извършването на поддръжка в съответствие с условията, определени от производителя на автомобила. Това означава, че ако пробегът на автомобила е достигнал регламентирания показател, е необходимо да посетите сервиза възможно най-скоро.

Факт е, че за разлика от ремонта, поддръжката е превантивна мярка. В хода ѝ автосервизните техници извършват работа, която предотвратява повреди по автомобила. В допълнение, задачата на поддръжката се състои в гарантиране на максимално ниво на безопасност на водача и пътниците.

Друго предимство на навременното изпълнение на тази работа е възможността да спестите пари, тъй като поддръжката ще бъде много по-евтина от ремонта. Какви важни превантивни работи по автомобила не могат да бъдат отложени преди летните месеци, ви разказваме сега.

Смяна на масло

С увеличаване на срока на употреба качеството на защита на металните елементи от износване и корозия намалява. Това води до увеличаване на натоварването на двигателя, което от своя страна провокира прегряване на силовия агрегат и увеличаване на разхода на гориво. Ако ви е дошло времето за смяна на масло, не го отлагайте за след пътуването.

Проверка и смяна на запалителни свещи

Ако запалителните свещи не бъдат сменени навреме, водачът рискува да срещне проблеми при стартиране на двигателя. В бъдеще използването на дефектни свещи води до влошаване на динамиката на силовия агрегат, увеличаване на разхода на гориво и дори детонация в горивната камера, което не е добре за мотора, особено при продължително каране.

Смяна на спирачни дискове

Ако е необходимо да се извърши тази операция преди лятото, отлагането ѝ за есенния период не е решение. Пренебрегването на тази препоръка значително влошава безопасността на автомобила.

Смяна на ангренажен ремък

Ненавременната смяна на ангренажния ремък води до сериозни последствия. Ако възникне скъсване по време на шофиране, могат да бъдат засегнати не само части от газоразпределителния механизъм. Това води до "замръзване" на клапаните в едно положение, а след това до разрушаване или деформация както на самите клапани, така и на буталата, разпределителния вал, главата на цилиндъра и др.

Отопление и охлаждане

През лятото има постепенно повишаване на температурата, така че трябва да проверите работата на охладителната система на автомобила преди настъпването му. Освен това е необходима щателна проверка на охладителната система на двигателя. Специално внимание трябва да се обърне на свързващите тръби. Остарелите гумени маркучи, които са загубили своята еластичност, ще трябва да бъдат сменени, защото най-вероятно ще се спукат, точно по време на път.

Окачване

Задължително проверете окачването преди дълъг път. Тази проверка, както и проверката на спирачките са пряко свързани с личната ви безопасност и тази на останалите участничи от движението. А по време на дълъг път скоростта е по-висока и респективно опасността от неизправно окачване е по-голяма.

Каросерия и ламарини

Включете проверка на повърхностите за локални драскотини. Ако бъдат открити такива, е необходимо да се извършат възстановителни работи, които предотвратяват появата и разпространението на корозия. Трябва да проверите не само външните повърхности, но и дъното на колата, но това е единственото от изброените, което все пак може да бъде отложено за есента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Е46ца

    9 2 Отговор
    Гражданската.Нямаш ли гражданска колата ти все едно нее обслужена.
  • 3 Моята

    2 1 Отговор
    кола няма нито един от гореизброените компоненти. Какво да и обслужвам?