Last news in Fakti

24 Март, 2024 10:30 4 977 8

Новата класа на BMW е направена по подобие на Е30

  • bmw-
  • neue klasse-
  • vision neue klasse-
  • e30
Новата класа на BMW е направена по подобие на Е30 - 1

BMW наскоро представи концептуалния автомобил Vision Neue Klasse X , изцяло електрически автомобил, който приема формата на електрическия кросоувър iX3 и който трябва да дебютира следващата година. При дебюта на Vision Neue Klasse X, BMW показа и оригиналния Vision Neue Klasse, електрически спортен седан с четири врати от 2023 година, за който сме ви разказвали подробно.

Именно тази първа кончепция на Vision Neue Klasse представлява нисък и спортен автомобил с пропорции на класически седан. Кай Лангер, ръководител на дизайна на изцяло електрическото i-подразделение на BMW, обясни, че това съвсем не е случайно.

Лангер някога е притежавал E30 BMW Серия 3, кола, която той описва като една от най-добрите спортни градски автомобили. Така че, когато инструктира екипа си да започне работа по дизайна на Vision Neue Klasse, той иска да предизвика същото спортно усещане, което излъчва легендарното BMW E30.

Новата класа на BMW е направена по подобие на Е30

Той обаче го прави фино: линията на страничните стъкла на концептуалния автомобил Vision Neue Klasse е точно на същата височина на прозореца на E30, второто поколение на Серия 3, произвеждано от 1982 до 1994 г.

„Това е, което дадох като дизайнерско предизвикателство“, каза Лангер на пресконференция на BMW в Португалия, е да направим с колата, линия, която да наподобява на тази на E30.

Това, според Лангер, придава на Vision Neue Klasse усещане за наследство, без да се прибягва до явно изразен ретро стил. „По-голямата решетка, почти затъмненото стъкло, добавя възможно най-голяма лекота към колата“, добавя още той.

Новата класа на BMW е направена по подобие на Е30

E30 е легендарен сред автомобилните ентусиасти, автомобил, който предлага комфорт, практичност и производителност в един пакет. Това е поколението, което произвежда първото M3, но дори базовите E30 са известни със своята простота, общителност и удоволствие от шофирането.

Подобно на BMW 2002 от 60-те години на миналия век, E30 помогна за затвърждаването на имиджа на BMW като производител на блестящи спортни седани - нещо, което компанията иска да възроди, докато се отдалечава от двигателите с вътрешно горене и се насочва към изцяло електрически превозни средства.

И така, Vision Neue Klasse, който възражда прозвището на т.нар. "нова класа", използвано за последно от BMW през 60-те години, всъщност отдава почит на E30. „E30 е много динамична кола, но не и прекалено агресивна “, каза Лангер. „Светът е труден. Бъдете динамични, бъдете спортни, но не и агресивни. Това е в което вярваме".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хе хе

    20 3 Отговор
    Да бе...Ново Е30, но пластмаса и метален кашкавал. Вервам ви на търговския трик.

    Коментиран от #2

  • 2 Смех

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хе хе":

    Е то щото е30 е една здрава тенекия
  • 3 Майко мила

    14 2 Отговор
    що за грозотия е тая “нова” Е30 ка!!
  • 4 Хохо Бохо

    5 4 Отговор
    Защо BMW не правят камиони?
  • 5 тая грозотия

    17 1 Отговор
    има толкова общо с Е30, колкото Нокия 3310 с Лумията
  • 6 Запознат

    7 4 Отговор
    БМВ правеха коли до 2006 г. След това започна порнографията с 1.3 и 3 цилиндъра . Които има класически шестак,редови атмосферен двигател да го пази защото ще струва една чанта пари.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Това

    1 0 Отговор
    е нещо ,като да ти предложат ,да си купиш надуваема Клаудия Шифър.....