25 Юли, 2024 18:56 14 836 49

Mercedes GLK на старо: ДА или НЕ?

  • автомобилът на старо-
  • mercedes-benz-
  • glk

Няколко съвета от специалисти

Mercedes GLK на старо: ДА или НЕ? - 1

Европейски премиум автомобил с пробег, в повечето случаи означава кола с над средната надеждност, здрави каросерии, здрави окачвания и... проблеми с многото електроника, командваща основните възли и агрегати. Особено сред премиум автомобилите има много сложни и капризни. Затова цената на 10-годишни коли от премиум марки се сравнява с тази на RAV4 с приблизително същия пробег.

Един такъв пример е Mercedes-Benz GLK. Цената на тези автомобили е забележимо обвързана с пробега и с годината на производство: започва от 13 000 лева и достига до 37 000 лв. Иначе - сглобка - немска. Задвижване - 4x4. По отношение на общите потребителски качества Mercedes-Benz GLK не надминава BMW X3 и е по-малък по размер, но на вторичния пазар в повечето случаи е по-скъп.

Mercedes GLK на старо: ДА или НЕ?

Този модел се прави от 2008 до 2014 година, като през 2012 преминава през рестайлинг. Изглежда добре, вътре е практичен и качествен, но покупката на такъв екземпляр определено крие рискове. Ако все пак сте избрали такъв модел, то трябва да знаете, че всички двигатели са сложни, взискателни към гориво и масло, с индивидуални набори от проблеми. Но има и по-проблемни, и по-малко проблемни.

Бензиновите аспирирани V6 от семейството M272 страдат от много механични проблеми, не са икономични и не са препоръчителни от експертите. А надеждният V6 3.5 от серията M276 (306 к.с.) е изключително рядък. Supercharged 2.0 (211 к.с.) е с директно впръскване, разполага с добър експлоатационен живот на двигателя, но може да изненада собственика с течове на масло, при това доста често. Водната помпа и термостатът също са проблемни. По-старият V6 3.0 дизелов двигател страда от хроничен недостиг на масло, причинен от проблемен топлообменник.

Mercedes GLK на старо: ДА или НЕ?

Може би най-добрият, ако искате GLK е 2.1-литровата дизелова серия OM651 във версията със 170 конски сили. Както всички дизелови двигатели и този двигател е скъп за поддръжка и изисква изключително висококачествено гориво. Но е надежден. Във всички тези двигатели производителят препоръчва смяна на маслото на всеки 20-25 хиляди км. Но е по-добре да правите това два пъти по-често.

Хидравличният автоматик 722.9 е собствен дизайн на Mercedes-Benz. С по-малко мощни двигатели, какъвто е въпросният 2.1-литров дизел издържа до 400 хиляди км. Единственият недостатък е, че автоматичната трансмисия и трансферната кутия представляват едно цяло. Това прави изключително неудобна смяната на лагера на изходящия мост, който се поврежда след 100 хил. км и не се продава като отделна част. Е, цените на оригиналните резервни части понякога са неприятно изненадващи, но ремонтите при тази модификация не са чести.

Mercedes GLK на старо: ДА или НЕ?

С една дума, помислете два пъти, вземете под внимание съвета ни. Ако искате GLK, то ориентирайте се към гореописания дизел, но иначе е добре да се поинтересувате и от други автомобили от същия ценови клас и сегмент. А всички употребявани екземпляри, продаващи се у нас от модела GLK, можете да откриете ТУК.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хохо Бохо

    50 11 Отговор
    Всъщност....в никакъв случай. Няма по-ненадежден автомобил
  • 3 Боко

    27 1 Отговор
    Проозвежда се до края на 2015та
  • 4 Име

    35 2 Отговор
    Добър материал. Поздравления за автора.
  • 5 Никси

    53 8 Отговор
    с една дума , боклук на боклуците , по добре стар МЛ или Волво хц90 от колкото тоя котер !!!.
  • 6 Къде отиваш

    27 1 Отговор
    Да си го кажем директно. От самото начало пускането в производство на този автомобил беше неуспешно. Мерцедес нямаха автомобил SUV в средната премиум класа, видяха накъде отиват нещата на пазара и набързо сглобиха тази кола. Сигурен съм, че въпреки недостатъците, има стотици, може би хиляди шофьори което и се радват и нямат проблеми.
  • 7 Твърдо не

    35 9 Отговор
    В периода 2010-2014 работех за голяма рентакар компания, в отдел занимаващ се само с бизнес клиенти имащи нужда от кола заместител. В 90% от случаите ставаше въпрос за нови или почти нови автомобили от марките VW или Мерцедес със сериозни повреди. Та от Мерцедес произведен след 2009-2010 бягайте като дявол от тамян.
  • 8 Никси

    15 1 Отговор
    може някой да ми сподели бензиновия 3.0 двигател е добър и 3.5 също бензин , питам за един приятел иска да си купува цедка бензинова но се двоуми още с къв бензинов мотор да е , благодаря !!!.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Картофон

    18 3 Отговор

    До коментар #8 от "Никси":

    3.0 231кс е с алуминиево покритие на цилиндрите, а се надерат, а в кофата.

    Карах 204ка с тоя мАтор - динамиката си я имаше, разход извън града 8.5-9(при 140км ч), градско топло 13.5-14, студено 15-18.

    Директно впръскване, газ става само с течна фаза.

    8 литра масло.

    ГЛк е на платформата на В204, непретенциозна тенекия.

    Коментиран от #11, #12, #32

  • 10 Автора

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Никси":

    Много е як. Купувай

    Коментиран от #13

  • 11 Добро утро

    22 2 Отговор

    До коментар #9 от "Картофон":

    След 1995 година всички бмв мерцедеси и много други марки са с алуминиево покритие. Като се надерат са слагат втулки. Ти ако ще хвърляш - обади ми се , веднага я взимам
  • 12 Никси

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Картофон":

    благодаря за информацията !!!.
  • 13 Никси

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Автора":

    нали не се бъзикаш , щом казваш може и да е вярно , гледал е един бял 3.0 бензинов форматик с изпълнение АМГ , след 2010 година е колата , вътре таблото е същото било като на Е -класа 212 с вградената навигация в таблото , 3.0 бензин 252 коня 2014 година бял на цвят а другия е черен с 3.5 бензин същата година !!!.
  • 14 Този

    17 11 Отговор
    Едно нещо да попитам. Тъй като българинът е голям почитател на китайската техника, качество и "превъзходните" автомобили произведени там. Та защо не виждам по улиците китайски автомобили. Примерно така рекламирания Донг-незнам си кой. Нали сте големи почитатели 43х. за голям СУВ. Поне един да видим. А за същите пари някакви западни второупотребенски купувате. Тва двуличие ме напряга. А помните ли преди 30 години как корейските автомобили заляха България. Къде са любимите ви китайски превозни средства. Прашясват в магазина.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 А бе

    17 6 Отговор

    До коментар #14 от "Този":

    Всъщност не е така. Пред блока има няколко китайски джипки и изглеждат доста добре. Хората гласуват с портфейлите си.

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пак аз

    11 2 Отговор
    GLK само 3.5 бензин фейслифт

    Коментиран от #19

  • 18 Никси

    13 5 Отговор

    До коментар #14 от "Този":

    хм , наскоро мойта племеница се здоби с почти нова Киа К5 изцяло на течна газ ЛПГ , колата е директно внос от Корея от дилър , само на 45хил. км. за 31хил. лв. колата е почти чисто нова , с кожен черен салон , мултифункционален волан , с ляти джанти, тъмни фабрични стъкла, на мястото на резервоара са монтирали газова бутилка колкото бойлер , както за нашия пазяр е Кия Оптима , за техния е Киа К5, К7, К9 колата е Бяла на цвят и никак не е лоша 2.0 мотор 120 коня изцяло на газ Л П Г !!!.
  • 19 Никси

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "пак аз":

    да , може да се каже като варянт за жена е супер даже , тураш му газ малко по скъпа и няма грижи !!!.

    Коментиран от #20

  • 20 оня с коня

    6 26 Отговор

    До коментар #19 от "Никси":

    Явно познанията ти за Жените са доста скромни,след като твърдиш че някаква стара Кия с мизерни 120 коня е "Супер" за жена.И ще паркира в даден момент съвсем СЛУЧАЙНО И НЕХАЙНО някоя Мацка с Порше със 6-700 коня до Кията на племенницата ти,след което думите ти че Кията е Супервариант за жена просто ще бъдат изтълкувани от нея като жестока подигравка...

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 21 Е46ца

    10 6 Отговор
    Hahaha.Обобщение - Далеч от такава кола.По-добре помислете за нещо друго.Това важи за всички мерцедеси май - боклуци за много пари.

    Коментиран от #26

  • 22 И за кво

    30 0 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    са на жената "порше с 600-700 коня" ?!! Още малко и драгстер да ѝ купя а? Пълна лумпенизация и цигаанизация тресе обществото
  • 23 Този

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "А бе":

    Не става въпрос за стари китайски изхвърлени от Европа-тук там се вижда нещо избеляло. Става въпрос за НОВИ автомобили. Джип с гаранция 5 години китайски, голям автомат и тн струва по-малко от Ярис пък съм видял един.Продават ги и ги рекламират от години. Никой не би гласувал с портфейла си за некачествен продукт. Никакви ги няма и с право. На българина му увря главата, бавно и започна да купува нови коли, но не китайски.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Никси

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    абе ти из между редовете ли четиш , кога съм казал че Киата е била супер за жена , Таксиметровите шофьори също карат Киа , я прочети пост номер 17 и виж после отдолу на пост номер 19 какво съм казал и какво имам в предвид а не става въпрос за Киа та !!!.
  • 26 Никси

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Е46ца":

    глипости , за градски условия е супер да си закара с него детето на училище или децка градина и да и върши работа , тук зависи с кой агрегат ще си я подбере е важно , тя на Мальовица зимата няма да ходи с нея или на Горни Карабах , за тия места си има по яки джипки и то за мъже !!!.

    Коментиран от #27

  • 27 Всичко хубаво

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Никси":

    разбирам, че се представяш за човек на години, колега-шофьор...ама дай поне малко по-грамотно да пишем...от уважение към себе си на първо място и след това останалите...
    И би трябвало да си разбрал за толкова житейски опит събран, че не е много хубаво сам да си хвалиш стоката...

    Коментиран от #28

  • 28 Никси

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Всичко хубаво":

    никаква стока не съм хвалил нещо не сте ме разбрали май , понеже на човека му станало чудно защо няма Китайски коли по наще пътища или Корейски и аз му обясних слуая какъв е , като дадох пример с мойта роднина , нещо не разбрал ? често бъркам И с Й даже и запетайки те бъркам !!!.

    Коментиран от #30

  • 29 Йо Несбьо

    6 3 Отговор
    Точно ГЛК не бих си взел! Може би лична антипатия, но ми се струва, че автомобилът е твърде женски и се плаща предимно заради марката.
  • 30 Честно казано

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Никси":

    повечето от нещата не ти се разбират и си прекалено обяснителен...малко тутни-бутни е работата...

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Никси

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "Много голям":

    много като тебе искам да се срешнем , за да ти обясня мойта биография ,къде съм учил , кде съм , служил , къде съм работил и с какво , много искам да се срещна с текива като тебе и да ти обясня , кажи ми къде живееш и от кой Град си ? , ще ти бясня всичко , Майсторе !!!.

    Коментиран от #38, #40

  • 36 от опит

    7 0 Отговор
    Мерцедеса не е за всеки.Иска си подръжката.Бенц,Ауди и БМВ са за хора с пари.

    Коментиран от #37

  • 37 Никси

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "от опит":

    е кажи тогава коя кола не се чупи !!!.

    Коментиран от #39

  • 38 Недей

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Никси":

    не мога да слушам или чета как си карал асфалтополагащи машини…. самосвали… пък как си бил болен човек…. все ми е тая, проблема е че пишеш много глупости и в главата ти е тотална каша…стой си в провинцията и си мечтай за 124-ки….
    И само човек с отклонения от нормата сам си дава плюсове и си спори и вярва, че някой ще се занимава да го трият, заради друг….

    Коментиран от #41, #45

  • 39 Тази

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Никси":

    която не се кара!!!
  • 40 О Нико

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Никси":

    си авел, казвай ТИ къде си и довечера идвам!!!

    Коментиран от #42, #46, #49

  • 41 Никси

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Недей":

    кой те кара да четеш ? , на сила ли те накарах ? , като не ти изнася не чети тогава , кво се опитваш да ми командваш живота аз какво да правя , да това което съм го работил , ти не си и не можеш сигурно , аз не може да разберем къв проблем имате че го докарахте точно до мен , трансплантиран полу човек или си некой който ме познава и си правиш с мен бъзици пичпаланки , пък един ме заплашва че щял да ми дойде на гости довечера , нищо то господ си знае работата , не речи си може и ваз да ви стигне мойто положение !!!.

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 на ЛОКОРСКО 3

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "О Нико":

    като минеш мосто отсам реката .

    Коментиран от #47

  • 47 Одих

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "на ЛОКОРСКО 3":

    ма никъв те нема...

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Никси

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "О Нико":

    е как не ме ли виде ,джавках те от една кучешка колиба , ама ти избяга обратно в колата !!! 😄😤😅😃🤠🤡🥰.