3 Февруари, 2015 10:21 2 355 0

СИРИЗА съблазнява със суапова сделка по дълга

  • янис варуфакис-
  • гърция-
  • дълг-
  • суап-
  • облигации

Европейският съюз погва богатите гърци, укриващи данъци

СИРИЗА съблазнява със суапова сделка по дълга - 1
Янис Варуфакис. Снимка: АП/БТА

Новото правителство на Гърция в понеделник представи план по преструктуриранията на дълга на страната пред кредиторите. Това обяви в интервю за в. „Файненшъл таймс“ финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис.

Той не пропусна да отбележи, че няма да призовава към „подстригване“ на дълга, който в момента е €315 млрд.

По-скоро Атина ще иска да има възможност да извърши дългови суапи. В исканата от Янис Варуфакис схема за замяна на дългови облигации се предвиждат два нови типа дългови книжа. Единият е безсрочен или вечни облигации има за цел да замени книжата по дълга, които се държат от Европейската централна банка. Другият тип е свързан с номиналния икономически растеж и ще замени европейските спасителни заеми.

Европейският съюз (ЕС) ще помогне на Гърция да се справи с богатите гърци, които избягват да плащат данъци. За целта техните сметки ще бъдат замразени заяви за в. „Билд“ икономическият министър Зигмар Габриел. Той посочи, че богатите гърци, които избягват да плащат данъци, ще усетят силата на ЕС, независимо че живеят в някоя страна от Стария континент, а не в родината.

Част от тези усилия е замразяването на активи и сметки на супербогатите гърци, които имат сериозни данъчни престъпления в родината им, независимо дали живеят в ЕС, заяви Зигмар Габриел. 

През уикенда по време на преговорите с министъра на финансите на Франция Янис Варуфакис не изключи възможността Атина да получи нови кредити. Преди това ЕЦБ даде ясен сигнал, че няма да участва в отписването или преструктурирането на дълга. От своя страна канцлера на Германия Ангела Меркел изключи възможността от „ново подстригване“ на дълговете на Гърция. По тази причина Янис Варувакис се опитва да договори с европейските партньори дългов суап, надявайки се да постигне „подстригване“ на задълженията, без това да дразни Германия и ЕЦБ.

Янис Варуфакис вече от дни ясно говори, че новото правителство на СИРИЗА се нуждае от глътка въздух във финансите, за да може да извърши необходимите реформи.

Ако Атина не получи подкрепа от своите партньори от ЕС има заплаха да се превърне в деформирана, а не реформирана страна.

Първа цел на правителството на радикалната левица ще се богатите гърци, които през последните 6 години не са били платили своя дял за изход от кризата. Друга цел на новия кабинет била реформа на бюрокрацията и премахването на административното бреме над бизнеса.

Тази седмица гръцкият премиер Алексис Ципрас и финансовият министър - Мишел Сапен, Янис Варуфакис са на обиколка в Европа в опит да договорят облекчаване условията по дълга с ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Точно колко време Атина трябва да постигнат споразумение с кредиторите си остава да се види. На теория остават само седмици. ЕЦБ може да да дръпне шалтера за финансиране за гръцките банки.

Гърция има големи дългови плащания, дължими през март, въпреки че служители казват, че може да има достатъчно пари на ръка, за да ги посрещне, избягване на криза, докато по-късно през пролетта.

Това не е първият опит на Атина да извърши суапова сделка по дълга. През 2012 г. Гърция успя да договори „подстригване“ на дълга в опит да се спаси от колапс изпадналата в криза местна икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА