Last news in Fakti

5 Февруари, 2015 09:05 1 479 0

ЕЦБ отказа да приема гръцки облигации

  • гърция-
  • ецб-
  • дълг-
  • тройка-
  • евро-
  • еврозона

На 25 февруари Гърция може да свърши парите

ЕЦБ отказа да приема гръцки облигации - 1
Снимка: АП/БТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) отказа да приема емитираните от Гърция облигации като залог срещу кредити. Това става ясно от съобщение на ЕЦБ.

Спирането се прави в съответствие с правилата на Евросистемата, защото в момента е невъзможно да се направи оценка на успеха на програмата, обясниха от финансовата институция. Регулаторът вече няма да приема държавни облигации като обезпечение по операции по рефинансиране от 11 февруари. Според агенция Блумбърг, решението е сигнал за засилване на конфликта между Гърция и членките на Еврозоната.

Изявлението от ЕЦБ беше обявено само часове след срещата на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и президента на Европейската централна банка Марио Драги.

На нея беше представен план, който предвижда отказ на Гърция от настоящия пакет помощи за € 240 млрд. и предоговаряне на дълга на Атина.

Според ЕЦБ гръцките банки ще могат да получат финансиране чрез залог на ценни книжа само по програмата за помощ за ликвидност (ELA).

Пари за тази линия ще отпуска и Националната банка на Гърция, но срещу много по-висока лихва. Следва да се припомни, че ЕЦБ е прибягвала до подобна мярка през 2012 година. Дългът на Гърция към Тройката от кредиторите в лицето на ЕС, ЕЦБ и МВФ е € 320 млрд., или 175% от БВП. За преодоляване на тежкото финансово състояние на страната предишното гръцко правителство беше принудено да предприеме редица непопулярни мерки, включително намаляване на заплатите и социалните разходи.

На 25 февруари Гърция може да свърши парите, предупреждава агенция Блумбърг. Това ще е факт, ако Атина не успее да договори с кредиторите вдигане на горния праг за кредитиране, който е €15 млрд.

В четвъртък Янис Варуфакис ще разговаря с германския си колега Волфган Шойбле.

В края на януари ЕЦБ за първи път предупреди, че ако Гърция не продължи действието на своята програма за спасението на икономиката, то регулаторът ще спре кредитите за страната. Гуверньорът на централната банка на Финландия Ерки Лииканен, който влиза в управителния съвет на ЕЦБ, предупреди, че в края на февруари 2015 г. изтича пакета от антикризисни мерки, които Атина съгласува с Европа и МВФ.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА